maandag 22 april 2019 | week 17
Home » Sport » Voorzitter Volley2B fluit met plezier een Champions League wedstrijd

Voorzitter Volley2B fluit met plezier een Champions League wedstrijd

Voorzitter Volley2B fluit met plezier een Champions League wedstrijd

Berkel en Rodenrijs – Zijn eerste WK wedstrijd tot 23 in Brazilië zal Marc Bloemhard niet snel vergeten. In 2014 was hij de scheidsrechter in de volleybalwedstrijd tussen de teams onder 23 jaar van Brazilië en Argentinië. Niet alleen tussen spelers met temperament, maar ook tribunes vol toeschouwers met hetzelfde temperament. Ze speelden op hoog niveau en het publiek ging helemaal los. “Zulke wedstrijden vergeet je niet,” kijkt Marc op deze gebeurtenis terug.

Trees Borkus-Henskens

Marc Bloemhard speelt in Heren 5 van Volley2B en is naast coach van Heren 3 tevens voorzitter van de volleybalclub van Lansingerland die lekker in de lift zit en momenteel ruim vierhonderd leden telt. Naast spelen heeft hij echter nog een andere ambitie binnen het volleybal die van lieverlee is uitgegroeid naar wereldklasse. Hij is een van de zes Nederlandse scheidsrechters die internationale wedstrijden mogen fluiten en de enige in de Champions League.

Spelen en fluiten

Zoals in veel verenigingen was het bij de Haagse club waar Marc begon met volleyballen de gewoonte dat de leden die daar de leeftijd voor hadden naast het trainen en wedstrijden spelen ook wedstrijden gingen fluiten. Bij het uitfluiten in de regio werd hem gevraagd om nationaal te gaan fluiten, waarbij hij werd begeleid door de scheidsrechterscommissie.
“Dat leek me wel wat, want dan fluit je ook op een hoger niveau.” Op zijn 19de floot Marc in de derde divisie regionaal, vervolgens maakte hij promotie naar de tweede divisie om langzaam door te groeien naar de eerste divisie. “Ik was dertig toen ik het hele land doorkruiste. Elke zaterdag in het seizoen – dat loopt van eind september tot eind april – floot ik wel ergens een wedstrijd tussen Groningen en Maastricht. Volleybal kent veel niveaus. Het is een grote sport en daarom duurt het lang voor je weer een stap verder komt.”

Internationaal

Nadat Marc de internationale scheidsrechterscursus (theorie en praktijk) had gevolgd – een week in Sofia met scheidsrechters vanuit heel Europa – ontving hij aanwijzingen vanuit heel Europa. Om te komen fluiten in Challenge Cups van steeds hoger niveau. “In zulke wedstrijden zijn er altijd een eerste en tweede scheidsrechter en een supervisor. Je leert steeds meer mensen en organisaties kennen. Inmiddels fluit ik in Europa op het hoogste niveau. Die groep bestaat uit 75 scheidsrechters uit heel Europa. Je fluit gemiddeld vijf keer een Champions League per jaar. In de zomer tevens de EK – en de WK kwalificatie en ook de kwalificatie voor de Olympische Spelen, maar daarbij tevens toernooien in Europa en de Nations League waar de toplanden van Europa aan deelnemen. Dit jaar was ik bij de wedstrijd Nederland-Turkije de tweede scheidsrechter. Die wedstrijd werd in Sliedrecht gespeeld en de sfeer was waanzinnig! De eerste scheidsrechter staat op de bok bij het net en de tweede aan de overkant bij de paal.” Marc fluit momenteel gemiddeld 35 wedstrijden per jaar.

Fit zijn

Een vereiste om je werk als scheidsrechter goed te doen is, om net zo fit op het veld te verschijnen als de sporters. “Je moet zelf fit zijn, want het is topsport. Dus met de focus op de wedstrijd, fit en uitgerust. Gelukkig kan ik deze tak van sport combineren met mijn werk; daar zijn goede afspraken over gemaakt. Ook privé is het geen probleem, want je bent toch vaak enkele dagen van huis als je ergens in Europa moet fluiten.”
Wat Marc zowel leuk als bijzonder vindt: “In een week tijd begeleid ik de jongste jeugd in de zaal die kennis maakt met volleybal in de ‘volleybalspeeltuin’ en even later sta ik bij het hoogste niveau ergens in Europa te fluiten. Of ik speel mee in Heren 5 en zit vervolgens een vergadering voor. Zo maak je van dichtbij alle facetten van de volleybalsport mee!”

Check Also

Opening Day bij The Orioles

Bergschenhoek - Hoewel het honk- en softbalseizoen alweer een week aan de gang was, hielden The Orioles afgelopen weekend hun Opening Day om het seizoen te starten. Zowel het eerste honkbalteam als het eerste softbalteam speelden een thuiswedstrijd.

Geef een reactie