maandag 22 april 2019 | week 17
Home » Politiek » Ondernemen, Werken en Ontwikkelen (3)

Ondernemen, Werken en Ontwikkelen (3)

Coalitieakkoord Lansingerland

Ondernemen, Werken en Ontwikkelen (3)

Lansingerland – Onlangs presenteerde de gemeente Lansingerland een nieuw coalitieakkoord. De portefeuilles zijn verdeeld onder burgemeester en wethouders. In deze derde aflevering laten we wethouder Kathy Arends aan het woord over economie, het ‘Nieuwe Wij’ en bruisende dorpscentra. De wethouder zelf bruist van energie.

Freek J. Zijlstra

Hoe gaat de gemeente ondernemers daadwerkelijk helpen?

Kathy Arends: “Lansingerland neemt logistiek een aantrekkelijk centrale plek in. We proberen dat meer op de kaart te zetten, ook internationaal. We haken aan bij de voltooiing van knooppunt Bleizo, dat een goede ontsluiting van het tuinbouwgebied ten noorden van Bleiswijk geeft. De tuinbouw in ons gebied neemt een eerste plaats in wat betreft de innovatie van de sector. We maken ons sterk voor de realisatie van de railterminal en bieden grote kavels aan. Dat geldt ook voor Oudeland ten westen van Berkel en Rodenrijs, waar de snelle ontsluiting door de A16-Rotterdam voor de toekomst ongekende mogelijkheden biedt. Bedrijven van aanzien willen zich om die redenen in Lansingerland vestigen. We werken daarin uiteraard goed samen met onze buren Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. Een goed vestigingsklimaat voor bedrijven hangt nauw samen met voldoende aanbod van geschikt personeel, dat het liefst in de nabijheid van het werk een passende woning moet kunnen vinden.”

Wat draagt de gemeente zelf bij aan arbeidsparticipatie?

Arends: “Naar schatting bieden bedrijven in Lansingerland aan 25.000 mensen werk. Dat is een fors aantal plaatsen op ruim 60.000 inwoners. Er zijn momenteel zo’n 600 inwoners die van een uitkering leven. Je zou kunnen stellen dat slechts 1% van het aantal inwoners weinig is, of bijna 2,5% van het aantal arbeidsplaatsen. Toch vinden wij dat iedereen er toe doet en elke inwoner potentie heeft. Het mag niet zo zijn dat je niet meer in beweging komt. We willen jongeren die na hun opleiding moeilijk aan de slag komen in het zadel helpen, maar ook asielgerechtigden met hun mogelijkheden inpassen in onze economie. Een aantal ondernemers heeft nu de koppen bij elkaar gestoken en het ‘Nieuwe Wij’ gelanceerd. Ze nemen verantwoordelijkheid en denken mee over combinaties van werken en leren. De gemeente speelt daarin een overkoepelende rol. Er wordt geïnvesteerd in consulenten, onder het motto ‘alles wat je aandacht geeft, groeit!’ Ons streven is dat we het aantal uitkeringsgerechtigden in deze coalitieperiode omlaag brengen naar 500 of minder.”

Hoe kunnen de dorpscentra bruisend blijven? Ligt er een toekomstvisie op de ontwikkeling van de centra?

Kathy Arends: “Lansingerland is in ontwikkeling. Bleiswijk heeft nog het meest een dorps karakter en Berkel-Centrum trekt de meeste kopers naar zich toe. Dat lijkt ten koste te gaan van Bergschenhoek. Daarom vindt dit gesprek plaats bij Josephine, op De Kruin. De eerste plannen zijn gepresenteerd en daarin werd duidelijk dat het centrale plein hier met inbegrip van het water nadrukkelijk terug moet komen bij de ontwikkeling van deze kern. Hoe kunnen aantrekkelijke looproutes, met veel beplanting, groene gevels en royale plantenbakken, de bezoeker uitnodigen hier te vertoeven of andere aankopen te doen na de dagelijkse boodschappen in de supermarkt? Winkeliers zouden daarvan moeten kunnen leven. We willen wonen in de centra ook mogelijk maken.
We gaan daarom in Lansingerland meer gestapelde woningen bouwen, met bijvoorbeeld driekamerappartementen. Daar is vraag naar door jonge starters, ouderen vanwege de vergrijzing en singles vanwege het toenemende aantal echtscheidingen. Voor de lange termijn zijn daar met 3B Wonen prestatieafspraken over gemaakt, ook voor de nog te realiseren ontwikkelgebieden in de buitenruimte.”

Check Also

Drukbezochte Ledenvergadering Ondernemend Lansingerland

Berkel en Rodenrijs - Woensdag 10 april hield Ondernemend Lansingerland de Algemene Ledenvergadering bij Muller ##+## Co. De avond was een succes, mede door de gezellige ambiance en de enigszins andere opzet van de avond.

Geef een reactie