dinsdag 23 april 2019 | week 17
Home » Algemeen » Humanitas Lansingerland viert jubileum met Hartenwensen

Humanitas Lansingerland viert jubileum met Hartenwensen

Humanitas Lansingerland viert jubileum met Hartenwensen

Lansingerland – Dit jaar viert Humanitas Lansingerland haar 10-jarig jubileum. Humanitas helpt mensen in Lansingerland die het (even) niet alleen kunnen redden.

Jaap Wolf, bestuurder, vertelt enthousiast: “We willen ons jubileum niet stilletjes voorbij laten gaan. We vieren ons 10-jarig bestaan op een manier die bij ons past. Dus geen groot feest voor een selecte groep. Maar een feestje voor alle inwoners van Lansingerland. Met een werkgroep hebben we verschillende ideeën besproken, hier is het idee van de Hartenwens actie ontstaan. Samen met Alice Mullemeister, Annemieke Mulder, Ellis Neeleman, Henriëtte Straathof en Monica van den Akker, allen zijn coördinator bij Humanitas Lansingerland, is de actie verder uitgewerkt.”
Vanaf 17 oktober tot 12 november kan iedereen zijn of haar Hartenwens inleveren. Alice: “Maar ook de Hartenwens van een ander. We zijn op zoek naar lokale wensen, die realistisch en humaan zijn. Zoals past bij onze organisatie. Denk hierbij niet te groot. Waar maak jij iemand blij mee of waar word je zelf blij van? Een mooie bos rozen kan al het verschil maken.“

Tandem-Maatjes

Per jaar zetten veel enthousiaste vrijwilligers van Humanitas Lansingerland zich in voor de drie projecten, Home-Start, Thuisadministratie en Tandem-Maatjes. Deze vrijwilligers bieden praktische hulp, tips, steun en gezelschap. Zoals bijvoorbeeld bij het project Tandem-Maatjes. Monica: “Hierbij ondersteun je mensen van jong tot oud om eenzaamheid te voorkomen. Door een praatje te maken, samen op pad te gaan en leuke dingen te doen. Het is afhankelijk van de vraag van de deelnemer. Eenzaamheid komt niet alleen voor bij oudere mensen. Ook jongere mensen kunnen zich heel eenzaam voelen. Een maatje kan dan echt het verschil maken.”

Thuisadministratie

Een meer praktische invulling van vrijwilligerswerk zie je bij het project Thuisadministratie. Annemieke: “Onze vrijwilligers ondersteunen mensen met geldzorgen door het samen op orde brengen van de administratie. Je helpt mensen bijvoorbeeld bij de aanvraag van een uitkering of begeleidt hen bij het traject naar schuldhulpverlening. Samen zorgen wij voor inzicht in het inkomen-uitgaven patroon met als doel weer grip te krijgen op de eigen financiële situatie. Nieuwe vrijwilligers volgen altijd eerst een tweedaagse cursus en een e-learning programma voordat ze daadwerkelijk aan de slag gaan.

Home-Start

Ellis: ”Bij Home-Start ben je er, wekelijks, een dagdeel voor ouders van een gezin met een kind onder de 15 jaar. Je biedt emotionele steun, praktische hulp en vriendschappelijk contact. De ouders geven zelf aan op welke gebieden zij steun wensen, hun vragen staan centraal. De vrijwilliger is geen oppas maar een moeder of vader met ervaring waar je je vragen en uitdagingen mee kan bespreken. Die je helpt met praktische zaken en vaak een luisterend oor is voor vooral de ouder als het kind.

Tandem Lansingerland biedt sinds kort ook maatjesondersteuning aan nieuwkomers. De coördinator krijgt er behalve nieuwe gezinnen ook een nieuwe taak bij: ze gaat erop toezien dat alle hulp in het gezin op elkaar aansluit. Gezinnen die nog niet lang in Nederland wonen hebben vaak op verschillende fronten ondersteuning nodig. Bij het inburgeren, het leren van de taal, de opvoeding van de kinderen en geldzaken.

Voor meer informatie over de projecten van Humanitas Lansingerland en de Hartenwens actie kunt u terecht op www.humanitas.nl/afdeling/lansingerland.

Check Also

Gespot!

Gespot! Berkel en Rodenrijs – Deze foto van onze nationale vogel de Grutto is genomen …

Geef een reactie