woensdag 24 april 2019 | week 17
Home » Algemeen » Lokale bedrijven zetten de deuren open voor het onderwijs

Lokale bedrijven zetten de deuren open voor het onderwijs

Lokale bedrijven zetten de deuren open voor het onderwijs

Lansingerland – Zowel 9 als 12 oktober gingen de deuren van tal van lokale ondernemingen open voor de ontvangst van leerlingen. Rond de 600 leerlingen van alle vmbo-scholen uit Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp stapten op een van beide dagen op de fiets om een bezoek te brengen aan een bedrijf in de regio, georganiseerd door SOB Oostland.

Trees Borkus-Henskens

SOB Oostland is een Samenwerkingsverband van Onderwijsinstellingen en Bedrijven. Het zet zich in voor (loopbaan)activiteiten van het voortgezet onderwijs, met extra aandacht voor Techniek, Logistiek en de Greenport. Scholen hebben Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) hoog op de agenda staan, maar hebben hierbij ondersteuning nodig van het bedrijfsleven. Zij kunnen de leerlingen laten zien, proeven en ervaren wat een baan in een bepaalde sector inhoudt. “

Rondleiding en opdracht

Evenals vorig jaar kwam dinsdagochtend 9 oktober een groep leerlingen uit klas 2 van Melanchthon De Blesewic richting het bedrijf Jan Groen in Bleiswijk. Ze werden ontvangen in het Jan Groen café, waarna de leerlingen onder het genot van een drankje en iets lekkers te eten konden kijken naar een tweetal filmpjes over de productie van tegels. Vooraf was al de tip gegeven; goed opletten, want wat je nu ziet heb je straks nodig!
Jasper Keijzer, vestigingsmanager bij Jan Groen Tegels aan de Hoefweg, verzorgde vervolgens een presentatie over de beroepen die bij het bedrijf onderdak zitten: in de in- en verkoop, logistiek, administratie en marketing. Nadat een aantal beroepen was omschreven mochten de leerlingen van één een paspoort maken. Hierna volgde een rondleiding over het hele terrein waar de leerlingen hoorden dat er maar liefst 250.000 m² tegels op voorraad lag. “De gemiddelde badkamer telt 25 m² wand- en 5 m² vloertegels, dus dat zijn heel wat badkamers!” aldus Keijzer als antwoord op een van de vragen die de leerlingen stelden. Weer binnen mochten ze een opdracht maken: van een stapel platen probeerden ze de tegelproductie van begin tot einde in de goede volgorde te leggen. Ze hadden goed opgelet, want dat ging razendsnel en goed.
De reacties van de leerlingen? Ze hadden niet verwacht dat het oppervlak van het bedrijf zo groot zou zijn. Sommigen waren er al eens eerder met hun ouders geweest en de meesten hadden wel al eerder van Jan Groen gehoord.
De bezoekers kregen een idee wat je allemaal met tegels kunt doen, maar ook van de grote variatie. Leuk en leerzaam; dat vonden niet alleen leerlingen, maar ook Jasper Keijzer en collega Ilse Nieboer van marketing die beiden de ochtend verzorgden. “Het was een serieuze groep die – naast een goody bag – dan ook aan het einde van het bezoek een medaille ontving. Van chocola en verdiend.”

Check Also

Zilveren draagspeld voor jubilarissen EHBO

Zilveren draagspeld voor jubilarissen EHBO Bleiswijk – Op de ledenvergadering van 4 april heeft EHBO-Bleiswijk …

Geef een reactie