woensdag 24 april 2019 | week 17
Home » Algemeen » Lentiz | MBO Oostland opent de deuren in Bleiswijk

Lentiz | MBO Oostland opent de deuren in Bleiswijk

Lentiz | MBO Oostland opent de deuren in Bleiswijk

Bleiswijk – De drie o’s – onderwijs, ondernemers en overheid – stonden vorige week centraal tijdens de officiële opening van Lentiz/MBO Oostland. Het MBO is een samenwerking tussen Melanchthon en Lentiz en is gehuisvest in het vorig jaar geopende nieuwe pand van Melanchthon aan de Wilgenlei (voorheen gevestigd aan de Rembrandtlaan in Bleiswijk). Afgevaardigden van de drie o’s werden uitgenodigd samen het naambord aan de school te onthullen door elk aan een van de drie touwen vol vlaggetjes te trekken en zo een doek te verwijderen.

Trees Borkus-Henskens

Voorheen werkte de Melanchthon Business School nauw samen met Edu Delta (groen onderwijs), maar de ambities van Melanchthon werden groter en dat was er de reden van dat de school in goed overleg met Edu Delta op zoek ging naar een andere partner. Die werd gevonden in Lentiz, gespecialiseerd in MBO opleidingen voor de hele regio.

Basis

Lentiz | MBO Oostland in Bleiswijk start de mbo-opleidingen Agrohandel & Logistiek, Business & Logistiek, Teelttechnologie & Management, Dierverzorging, Hovenier en Bloem & Design. Dit zijn eigentijdse opleidingen, afgestemd op het bedrijfsleven in de regio. Onderwijs en ondernemers zullen intensief samen gaan werken binnen de beroepsopleidingen van Lentiz. “In een hybride leeromgeving en een realistisch beeld, zodat de leerlingen zicht krijgen op carrièremogelijkheden,” aldus directeur Cees de Jong. “We zullen komende jaren op het bedrijfsleven afgestemde mbo-opleidingen blijven ontwikkelen. Voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentiz Onderwijsgroep Gert Kant vatte het samen met: “Ramen en deuren open, weten wat er gebeurt in de omgeving, verbanden leggen, samenwerken en vervolgens samen de toekomst vorm geven. Onze Lentiz-droom? Jongeren het idee meegeven dat ze zelf hun eigen toekomst kunnen vormgeven. Met niet alleen kansen en mogelijkheden voor jongeren, maar ook voor bedrijven en de stimulans voor de overheid er alles uit te halen en verder te bouwen. We zien heel veel mogelijkheden in het Oostland.”

Praktijk

Na deze stimulerende woorden werden drie voormalige leerlingen uitgenodigd naar voren te komen en iets te vertellen over hun opleiding bij het Bleiswijkse Melanchthon. Jeffrey werkt met veel plezier bij een bloemengroothandel en zowel de veiligheid als de vertrouwde docenten zijn hem bijgebleven van school. Berend werkt bij Oriëntal Group in de binnendienst. Op school, zo vertelde hij, had hij onder andere geleerd met mensen om te gaan, maar helaas niet om in de praktijk te werken. Dat gaf hij als tip mee: groeien en meer de praktijk in. Denise tenslotte werkt bij Wageningen UR Glastuinbouw en is momenteel bezig in een project over zoute tomaten. De tuinbouw- en economielessen bleven haar het meeste bij. Voor boekhouden zou meer aandacht mogen zijn. Ook zij onderstreepte de goede band met de docenten van de school.

Samen

Gastspreker Coen Hubers, Greenport Hub coördinator Leiden – Delft – Erasmus benadrukte het belang van learning communities in de Greenport: ”De waterscheidingen tussen universitaire opleidingen, hbo en mbo mogen wat mij betreft echt weg. We doen er goed aan om flexibel om te gaan met onderwerpen die interessant zijn voor studenten van diverse opleidingen en gastsprekers uit te nodigen, die diverse studentendoelgroepen inspireren.” “Greenport kan niet zonder mensen,” sloot voorzitter VNO-NCW Ilone Ammerlaan zich bij hem aan. “We hebben alle handen hard nodig op alle niveaus en daarom is het belangrijk dat praktijk en onderwijs verbonden blijven. Met de basiskennis op school, het kunnen werken in teams en gemotiveerd zijn.”

Kansen voor de regio

“De regio heeft jonge studenten met een bij de bedrijven passende opleiding hard nodig,” wist wethouder Economische Zaken Kathy Arends. “Ook voor de bedrijven die zich in Oostland willen gaan vestigen hebben we goed opgeleide mensen nodig. We moeten de opleidingen aantrekkelijk maken voor de jonge doelgroep door onderwerpen te kiezen, die ze aanspreken. We zouden de tuinbouw wat sexier kunnen maken, zodat nog meer jongeren ervaren dat het super is om in de tuinbouw te werken.” Wethouder van Onderwijs Ankie van Tatenhove was blij dat met de komst van deze MBO de gemiste schakel er nu was en mooie kansen biedt in hybriden leren. “Jongeren moeten kunnen investeren in hun toekomst, in de eigen woonomgeving en in vriendschappen. Hun dromen achterna jagen. Deze MBO biedt veel kansen voor de toekomst van onze jonge gemeente.” Jolanda Heistek van Greenport West-Holland sloot de paneldiscussie af met “Samenwerken in een omgeving waar toekomst gerealiseerd kan worden. Onderwijs is de basis van kennis en innovatie. Eerst een brede basis en vervolgens kun je je gaan verbazen!”

Check Also

Zilveren draagspeld voor jubilarissen EHBO

Zilveren draagspeld voor jubilarissen EHBO Bleiswijk – Op de ledenvergadering van 4 april heeft EHBO-Bleiswijk …

Geef een reactie