zondag 21 april 2019 | week 16
Home » Algemeen » Vriendschap krijgt gezicht in kinderverhalenbundel van Oostland Literair

Vriendschap krijgt gezicht in kinderverhalenbundel van Oostland Literair

Vriendschap krijgt gezicht in kinderverhalenbundel van Oostland Literair

Lansingerland – Ooit wel eens van de ziekte van Cupido gehoord? Of van een geheimzinnige parelprins als redder in nood? Van een vlinder die verstoppertje met de wind kan spelen? Een draak die bang is van zijn spiegelbeeld? In de kinderverhalenbundel ‘Vriendschap, kom erbij’, het thema van de Kinderboekenweek 2018, staan 18 verschillende verhalen over vriendschap.

Trees Borkus-Henskens

Het boek is uitgegeven door Oostland Literair, een samenwerkingsverband van regionale auteurs en dichters en Uitgeverij Oostland. De opbrengst wordt gebruikt om het lezen onder kinderen te bevorderen. De bundel Vriendschap is geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd en bevat verhalen om voor te lezen of zelf te lezen. Verhalen over vriendschap die je meenemen op avontuur, je laten griezelen, laten blozen of glimlachen. Verhalen met een boodschap: want een vriend hebben, is vooral een vriend te zijn!

Deelnemende auteurs

Het is de eerste keer dat Oostland Literair met een bundel voor kinderen komt. De eerste drie exemplaren werden op 2 oktober uitgereikt op Jenaplanschool De Kwakel in Berkel en Rodenrijs. Daarbij waren ook de deelnemende auteurs aanwezig: Arie van Driel, Claudia C. de Rave-Reijpert, Marguerite de Ruijter, Rianne van Sie, Gerard van de Schootbrugge, Nick Steenkamp, Sybren van Waijenburg, Trix van Walsum en Jennefer Zuniga-de Jong. De voorkant met voorwerpen uit de verhalen is ontworpen door Sybren van Waijenburg en het gedicht is geschreven door Jeroen den Harder. Nadat de driehonderd leerlingen van de school een plekje hadden gevonden in de sportzaal waar verhalenverteller Hans van Woerkom hen opwachtte, werd eerst een gedicht uit het boek voorgedragen door de maker Jeroen den Harder. Vervolgens kon Hans zijn verhaal gaan vertellen dat hij speciaal voor de Kinderboekenweek had geschreven. Aan de school werden daarna drie boeken overhandigd waaraan een wedstrijd verbonden werd. De kleuters kunnen hun mooiste kleurplaat maken, de kinderen uit de onderbouw hun mooiste boekenlegger en de leerlingen uit de bovenbouw hun mooiste ‘elfje’. De auteurs beoordelen alle werkstukken, waarna in de week voor de herfstvakantie van elke groep een winnaar wordt aangewezen die een boek ‘Vriendschap, kom erbij’ ontvangt.
Na de uitreiking van de drie exemplaren werd nog even het kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen gezongen, waarna alle kinderen naar hun eigen klaslokaal gingen waar een van de auteurs van het boek hen voorlas. In de Kinderboekenweek wordt ook voorgelezen voor groep 1, 2 en 3 van zowel de Koningin Maximaschool in Berkel en Rodenrijs als basisschool De Vuurvogel in Bergschenhoek. De leerlingen uit de groepen 4, 5 en 6 hebben een Meet & Greet in de bibliotheek en die van de groepen 7 en 8 krijgen een workshop van een van de schrijvers van het boek. Kijk op www.oostlandliterair.nl voor meer informatie. Het nieuwe boek van Oostland Literair kost € 10,- en is in elke (online) boekwinkel te koop. De opbrengst gaat weer naar het goede doel; ditmaal in de vorm van boeken die op bijzondere plekken worden neergelegd waar kinderen ze kunnen lezen.

Check Also

Gespot!

Gespot! Berkel en Rodenrijs – Deze foto van onze nationale vogel de Grutto is genomen …

Geef een reactie