dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Algemeen » Aantal bereikbare (buiten) AED’s in Lansingerland groeit
Sjaak van der Pluijm naast de AED bij Stichting Sprank. Foto: John Hofman.

Aantal bereikbare (buiten) AED’s in Lansingerland groeit

Aantal bereikbare (buiten) AED’s in Lansingerland groeit

Lansingerland – Bij een hartstilstand kunnen we door te reanimeren en het gebruik van een AED zelf al wat ondernemen voordat hulpdiensten zijn gearriveerd. Maar dan moet er wel een AED in de buurt zijn en moeten omwonenden het apparaat kunnen bedienen. In een aantal bedrijven hangt er inmiddels zo’n apparaat, maar na sluitingstijd is de AED niet meer bereikbaar. Een goede oplossing is om een buitenkast te plaatsen en op diverse plekken in Lansingerland hangt er al een.

John Hofman

De werkgroep HartVeilig Wonen bestaat uit vertegenwoordigers van de plaatselijke EHBO verenigingen, de brandweer, enthousiaste inwoners en de gemeente en probeert om het burgerhulpsysteem Hartveilig Wonen (binnenkort HartslagNU) beter op de kaart te krijgen.
De werkgroep bracht in kaart welke locaties geschikt zijn om een AED buitenkast te plaatsen en heeft verschillende bedrijven en instellingen in de buurt actief benaderd. In een aantal gevallen hing er binnen al een AED. Hiervoor zijn buitenkasten beschikbaar gesteld en is een complete set geleverd.
Sjaak van der Pluijm uit Berkel en Rodenrijs is lid van de werkgroep en heeft zelf een cursus gevolgd om de AED te kunnen bedienen. “We streven er naar dat we binnen een straal van 100 meter mensen beschikbaar hebben, maar er zijn helaas nog te weinig vrijwilligers die een AED kunnen bedienen. Het volgen van een cursus reanimatie en AED is daarom erg belangrijk. Ook willen we inwoners stimuleren een AED aan te schaffen. Tot nu toe heeft de gemeente er een aantal beschikbaar gesteld, maar de installatiekosten moest men zelf betalen. BuurtAED is een actie van De Hartstichting in de vorm van een crowdfunding platform. Samen met de buurt zamel je geld in. Met een flinke korting schaf je vervolgens een AED met een buitenkast voor jouw buurt aan. Bovendien ontvangt men daarbij vijf jaar service en onderhoud gratis.” Ook stelt de werkgroep nog een aantal gratis buitenkasten beschikbaar voor bedrijven of instellingen die de AED naar buiten willen verplaatsen. Voorwaarde is wel dat de AED aangemeld wordt bij het burgerhulpsysteem.

Nieuwe locaties

Een mooi voorbeeld is de Stichting Sprank, het gezinsvervangend tehuis in Rodenrijs, dat sinds kort een AED aan de buitenkant van het gebouw heeft hangen. De bewoners van het huis hebben oud papier ingezameld en van de opbrengst zijn de installatiekosten betaald. De gemeente betaalde de AED, die – zo wilden de bewoners van de Handpalm – bedoeld is voor de hele wijk.
“Als in woonwijken mensen een actie starten dan kunnen er meerdere AED’s worden geplaatst”, aldus Sjaak die in 2017 vier keer werd opgeroepen om te helpen vanwege een hartstilstand in zijn wijk. “Je krijgt een sms-bericht om naar het betreffende adres te gaan. Daar moet je dan binnen zes minuten kunnen zijn. Soms zijn de hulpdiensten al ter plaatse en dan laat je het uiteraard aan hen over.”
Ook hangt er sinds kort een AED aan de buitenkant van Theater ’t Web in Bleiswijk. Mario van Vliet legt uit: “We houden ons in eerste instantie bezig met cultuur door voorstellingen te organiseren. Het mooiste aan die voorstellingen is dat dorpsgenoten elkaar ontmoeten. Je zou dus kunnen zeggen dat we eigenlijk ook een sociale functie hebben. Daarom hoefden we niet lang na te denken toen we de vraag kregen of we het onderhoud en de verzekering van de AED een aantal jaar wilden sponsoren. Daarbij komt: Theater ’t Web staat middenin de wijk en met onze steun aan de AED willen we onze betrokkenheid met de wijk laten zien.”

Wie vragen heeft of zich wil aanmelden, kan contact opnemen met Alice van den Bulk, gemeente Lansingerland, via alice.van.den.bulk@lansingerland.nl en of bel 14 010.

Check Also

Buurtfeest bewoners Bloemenbuurt

Berkel en Rodenrijs – Zaterdag 22 juni organsieert de buurtgroep van de Bloemenbuurt een wijkfeest. …

Geef een reactie