maandag 22 april 2019 | week 17
Home » fbpost » Avondje uit in ‘Huis van de Samenleving’

Avondje uit in ‘Huis van de Samenleving’

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Avondje uit in ‘Huis van de Samenleving’

Lansingerland – Op dinsdagavond 2 oktober jl. was de hal van het gemeentehuis ingericht als een Italiaans eetcafé met ruim 200 gasten die vervolgens door konden schuiven naar het verteltheater waarin Kees van Loenen een solovoorstelling gaf over eenzaamheid onder ouderen.

Aan het eind van de middag werd tijdens een inspiratiebijeenkomst eerst een gedachtewisseling gehouden over verschillende manieren om kunst en cultuur een rol te laten spelen bij het tegengaan van eenzaamheid. Het uitgangspunt is dat kunst en cultuur bouwstenen kunnen zijn in de ontmoeting en het verbinden van mensen. Het bouwen aan een eigen netwerk biedt kansen om eenzaamheid tegen te gaan.
De inspiratiebijeenkomst was bedoeld voor iedereen die in zijn werk te maken heeft met eenzaamheid, vertegenwoordigers uit het sociaal domein en van alle kunst- en cultuurorganisaties in Lansingerland. Volgens Anita Stellaard, lid van de werkgroep ‘Samen aan Zet’, heeft de brainstormsessie een vijftal bruikbare suggesties opgeleverd, die de komende tijd uitgewerkt en gepresenteerd zullen worden.

Pizza en pasta

Rond 18.00 uur was het tijd om aan te schuiven aan één van de lange tafels die in de hal van het gemeentehuis waren opgesteld. Er waren ruim 200 gasten, vooral ouderen en vrijwilligers in de zorg om ouderen, die zich op tijd aangemeld hadden voor deze happening.
Een trotse en enthousiaste wethouder Ankie van Tatenhove: “We hoopten op ongeveer 80 gasten, maar al gauw moesten we bij 200 aanmeldingen erkennen dat daar de grens bereikt was om iedereen een plek te geven en het organisatorisch te kunnen ‘behappen’. Ik weet niet wat deze hoge opkomst zegt over eenzaamheid in onze gemeente; wel dat er een grote enthousiaste groep vrijwilligers is die we vandaag op deze manier ook een beetje in het zonnetje zetten. Dank jullie wel!”
De cateraar serveerde pizzapunten en men kon langs het buffet voor een overheerlijke pasta of salade. Het was wat krap aan tafel, maar lekker eten was er in ruime mate. Er was volop drank en als dessert bolletjes schepijs, al dan niet met slagroom. De bedoeling was om kennis te maken met anderen en het gesprek aan te gaan; dat kon aan tafel, een statafel of in de rij voor het buffet of het ijs. Er waren door de gemeente ook speciale ansichtkaarten gedrukt, met de uitnodigende tekst ‘Ga jij met mij mee…?, en dan kon op de achterkant links naast het adres een hokje aangekruist worden voor bijvoorbeeld ‘Naar de film?’, ‘Naar buiten?’, ‘Koffie drinken?’ of ‘Een hapje eten?’

Theater over eenzaamheid

De aanmelders die teleurgesteld moesten worden, konden dus niet mee-eten, maar voor die groep werd op zaterdagmiddag 6 oktober jl. een extra voorstelling met Kees van Loenen georganiseerd in De Cultuurfabriek te Bergschenhoek.
Kees van Loenen speelde de voorstelling ‘Monoloog van een eenzame 80-jarige man’. De 60-jarige ‘jongeman’ bedenkt de 80-jarige Jacob en leeft zich gaandeweg in die persoon in. Hij zondert zich af in een huisje op een verlaten vakantiepark van een eiland en probeert de eenakter te schrijven. Aanvankelijk is er geen contact tussen de Jacob en zijn schepper, totdat Jacob uitvalt ‘Je moet niet luisteren met je oren, maar met je hart!’
Kees van Loenen zette heel karakteristiek snel wisselend beide typetjes neer: een krom staand en op de stoel leunende oude man, en een zelfbewuste jongere man met heldere stem, die steeds meer met elkaar in gesprek gaan. Confronterend, dat wel, vooral als je al die vormen van verlies en verlatenheid van nabij kent.

De organisatie, voor en achter de schermen, verdient een grote pluim voor deze geweldige avond! Het gemeentehuis was echt even ‘Huis van de Samenleving’!

Check Also

Gratis advies van energiecoach geeft inzicht

Berkel en Rodenrijs - Een van de meest besproken onderwerpen van de laatste tijd is wel het klimaat. Dit onderwerp staat hoog op de agenda van menig politieke partij en de kranten staan bol van de gevolgen van klimaatverandering. Veel mensen zijn bereid om kritisch te kijken naar hun energieverbruik. Alleen, wat zijn de oplossingen als deze aan de hoge kant zijn?

Geef een reactie