dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Algemeen » JocheM Myjer schitterend in beeld gebracht

JocheM Myjer schitterend in beeld gebracht

JocheM Myjer schitterend in beeld gebracht

Berkel en Rodenrijs – Met het fotoboek ‘JocheM’ presenteerde Anne Reitsma een ongekend mooi fotoboek dat het leven van de artiest Jochem Myjer schitterend in beeld brengt, maar ook de man achter de artiest. De Berkelse fotograaf volgde hem vijf jaar en drong met haar foto’s door tot de kern. Het resultaat: Jochem geportretteerd zoals weinig mensen hem kennen.

Trees Borkus-Henskens

Hoofdpersoon uit het boek, Jochem Myjer, nam het boek zelf in ontvangst. “Het boek is rauw. Het is confronterend. Het is echt. Naakt. En Anne heeft dat beeld helemaal compleet. Van try-outs tot première, van geluk tot verdriet, tot privé en zakelijk. Ik ben zo trots op de vrouw die zichzelf onzichtbaar kan maken. Ik ben zo trots dat ik de eerste was,” was daarbij zijn reactie.
Anne en Jochem kennen elkaar al vijftien jaar. Voor zij de keuze maakte voor de fotografie werkte ze tien jaar in de theaterwereld. “Als fotograaf probeer ik mensen op een originele en eigen wijze neer te zetten. Het fotograferen van Jochem was geen opdracht, maar een eigen project. Ik volgde hem gedurende vijf jaar in zijn werk, maar ook privé; om zijn hoge niveau van presteren in beeld te vangen. Ik begon er spontaan aan. Niet alleen tijdens zijn voorstellingen, maar een reportage van de dag; alles fotograferen wat er gebeurt en dat is veelomvattend. Dat werden dus bergen foto’s van alle kanten en omstandigheden. Met uiteindelijk de focus op hem, zijn emoties en lichaamstaal.”
Anne kreeg alle ruimte, zowel voor als achter de schermen. Na enige tijd was haar aanwezigheid vanzelfsprekend. “Met Jochem werken was een rollercoaster,” omschrijft ze zelf. “Zijn snelheid dicteert alles. Hem vangen met mijn camera was onvergetelijke topsport.”

Van stapels tot boek

Na het fotograferen wachtten stapels foto’s om bekeken en geselecteerd te worden. “Jochem staat heel dicht bij zichzelf. Ik heb zoveel mogelijk gekeken naar de persoon en minder naar de artiest. Ik wilde hem op een zo eerlijk mogelijke manier neerzetten.” Eerst werden de foto’s uitgezocht die Anne per se in het boek opgenomen wilde hebben. Zij werd daarin terzijde gestaan door Ellen Sanders, naast coach tevens docent aan de Foto Academie in Amsterdam. Vervolgens ging er veel tijd zitten in het bewerken van de foto’s, waarna de ontwerper van het boek René Put aan de slag ging en er een schitterend geheel van maakte. Daarin is in beeld gebracht wat Jochem de best verkochte artiest maakt, ook met alle emoties. “Ik wil laten zien hoe mooi een mens is!”

“Mijn leven is ontdekken.” Anne Reitsma heeft sinds tien jaar haar eigen bedrijf en werkt veel in de culturele wereld. Van documentaires en projecten tot stadsfotografie in Delft en diverse grote evenementen. Ze is hoofdfotograaf van de Wereld Haven Dagen en van Feest aan Zee. Ze verbindt zich met degene die ze fotografeert; ze kijkt verder dan de buitenkant, vaak in langlopende projecten.
“Er komen meer documentaires en projecten. Ik vind het boeiend een nog grotere uitdaging aan te gaan; zowel binnen als buiten onze landsgrenzen.” Inmiddels heeft een groot deel van Nederland kennis met haar boek kunnen maken via tv waar haar boek door Jochem zelf ter sprake werd gebracht. Het fotoboek kost € 29,99 en is verkrijgbaar op de bekende verkoopadressen.

Check Also

Buurtfeest bewoners Bloemenbuurt

Berkel en Rodenrijs – Zaterdag 22 juni organsieert de buurtgroep van de Bloemenbuurt een wijkfeest. …

Geef een reactie