dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Algemeen » Gelijkspel?

Gelijkspel?

In navolging van collega Van der Wel, die ons recent trakteerde op een mooie vakantie-ervaring, wil ook ik u meenemen naar een moment in mijn vakantieweken. We zitten op een camping in de Apennijnen (Italië), met een Italiaanse eigenaar. Deze is klein en primitief (die camping bedoel ik), maar gezellig en bovendien kan die eigenaar ontzettend goed koken. En dat niet alleen: hij heeft ook nog eens een stalletje met verse groentes uit eigen ‘tuin’, die je eigenhandig kunt afrekenen: je neemt wat je wilt, weegt het en legt het geld in het bakje dat erbij staat. En om dat geld in dat bakje gaat het me nu: dat is namelijk de aanleiding voor een gesprek op een van de laatste dagen van ons verblijf daar.
‘Dit kan alleen met mensen uit Noord-Europa’, zegt de beste man terwijl hij naar het bakje wijst. ‘Hoezo’, vraag ik – niet begrijpend wat hij bedoelt. ‘Met Italianen op deze camping zou het geld gejat worden’, zo verzekert hij mij. ‘Gap gap.’ Zo had ik de Italianen de dagen daarvoor niet leren kennen en ben verbaasd. ‘Echt? Hoe komt dat?’ ‘Het komt door dat geloof van hen, daar komt het door’, zo beweert hij vrolijk verder. ‘Eerst stelen, dan vergeving vragen en krijgen en dan is alles weer goed.’ Uit het verdere verloop van het gesprek blijkt dat onze vriend maar weinig van kerk (allemaal politiek!) en God (projectie!) moet hebben. Daar krijgt je alleen maar jattende mensen van! (Na dit atheïstische betoog, vroeg hij me overigens wat ik voor werk deed…)
‘Zit er wat in, in wat hij zei?’ zo vroeg ik me, al teruglopend met een flinke courgette onder mijn arm, af. Wel, hij is in elk geval niet de eerste die het oppert. Als het Gods ‘hobby’ is om te vergeven, krijg je dan geen zorgeloze mensen?, zo vroegen ze al aan Paulus. En mocht dat zo zijn, dan kan je maar beter niet in God geloven, toch? Daar zit wellicht wat in. Had de man gelijk? Aan de andere kant: deze man vond het maar wat verkeerd dat zijn landgenoten geld uit het potje meenamen. Maar waarom is dat eigenlijk verkeerd? Op grond waarvan vond hij dat? Waar baseer je op wat goed is en wat verkeerd, als je niet in God gelooft? Hoe bepaal je dan wat goed is en wat niet? Dat is voor mij een van de argumenten (er zijn er meer) vóór het bestaan van God. Die vraag had ik hem natuurlijk voor de voeten moeten gooien, dan had ik als winnaar deze camping verlaten!
Of was het toch gelijkspel? Want dat wantrouwen dat deze eigenaar had, is dat helemaal ongegrond? Het was in elk geval een waardevolle ontmoeting – en zodoende winst voor beide kanten.

Aaldert Gooijer
Predikant Hervormde Gemeente Berkel en Rodenrijs

Check Also

Buurtfeest bewoners Bloemenbuurt

Berkel en Rodenrijs – Zaterdag 22 juni organsieert de buurtgroep van de Bloemenbuurt een wijkfeest. …

Geef een reactie