dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Commentaar » De enkeling

De enkeling

Een onlangs gehouden onderzoek in opdracht van Platform Openbare Ruimte heeft uitgewezen dat Nederlanders belang hechten aan groene, schone en veilige buitenruimte, waarbij de Zeelanders het meest tevreden zijn en de Flevolanders het minst. Ten eerste lijkt mij de uitslag een open deur. Wie houdt er nou niet van groen en schoon? Ten tweede heb ik pas gelezen dat in Zeeland de meeste miljonairs wonen. Geld maakt niet gelukkig maar gelukkig wel rijk, dan is tevredenheid snel bereikt. Volgens het onderzoek zijn de grootste bijdragers aan de waardering de goede openbare verlichting, bereikbaarheid en het openbaar groen. Na het onderzoek is ook de top drie van irritaties bekend gemaakt: Hardrijders, zwerfafval en hondenpoep. Tja, wie heeft daar geen ervaring mee? Iedereen klaagt erover, dus wie veroorzaakt dan die irritatie? Aangezien ik veel in de buitenruimte verblijf dankzij mijn jonge viervoeter, weet ik alles van voorbijflitsende elektrisch aangedreven wielrenners op het voetpad, lege flessen en blikjes in de berm en drollen midden op het looppad. Toch de enkeling die het geen moer kan schelen hoe zijn buitenruimte eruitziet en ge(mis)bruikt wordt ? Opvallend gegeven is dat vooral de jongere generatie tot 30 jaar ontwikkelingen op een groene buitenruimte belangrijk vindt. Als dit één van de uitkomsten is, dan is dat zo, maar hoe zit het dan met al het afval dat die jongeren produceren en achterlaten bij bankjes en hangplekken? Uitzonderingen zijn er altijd. Om daar mee om te gaan is het een kwestie van accepteren. Ik heb mij voorgenomen zo nu en dan een afvalzak mee te nemen op mijn wandeling. Een goed begin van mijn acceptatie.

Annelies Moerel

Check Also

Open kerkdeuren

Ik weet niet hoe het anderen vergaat, maar soms wordt mijn geduld tot het uiterste …

Geef een reactie