dinsdag 15 oktober 2019 | week 42
Home » Nieuws » Veiligheid voor alles!

Veiligheid voor alles!

Veiligheid voor alles!

De gevolgen van de Essentakziekte zijn op dit moment goed zichtbaar in het recreatiegebied de Bleiswijkse Zoom in de Rottemeren. Stapels met gekapte zieke bomen, het geluid van machines en zagen en overal afgezette paden en locaties. Boswachter Dick van Stegeren vindt het ook een pijnlijk gezicht. “Maar de veiligheid van de bezoekers van het recreatiegebied staat voorop, hoe rot het er nu ook uit ziet. Het is helaas noodzakelijk voor het behoud en de gezondheid van het bos. En het gaat er weer beter uitzien. Maar dat kost tijd, geld en energie.”

Wendy Kerver

Er is al vaker in de krant geschreven over de Essentakziekte en de vergaande gevolgen hiervan. Deze ziekte zorgt ervoor dat meer dan 90% van alle Essen in Nederland en de rest van Europa geïnfecteerd zijn met een schimmel waardoor de boom afsterft. De schimmel zit als het ware in de bloedvaten van de boom. Hierdoor zie je een verkleuring van de barst van de boom, sterven de takken bovenin langzaam af, is de boom vatbaarder voor andere boomziektes en kan de boom, zonder enige voorspelling, omvallen. Met alle gevolgen van dien.

Niet kappen is geen optie

Dick: “Ik moet er niet aan denken dat er net iemand op het pad loopt of dat er een auto langs rijdt als een zieke es omvalt. Want ze zijn vaak 25 meter of hoger.
Als Staatsbosbeheer zijn wij verantwoordelijk voor de beleving en de bescherming van het bos. Helaas horen daar dus ook deze rigoureuze beslissingen bij. Het is een aanslag op het gebied en op de mensen. Iedereen bij ons is erbij betrokken. We willen het zo goed en zo zorgvuldig voor zowel het bos als de omgeving doen. Vanwege de grote hoeveelheid bomen die helaas gekapt moeten worden doen we het nu ook met groot materiaal. Dat zorgt ook voor een gehavend beeld van het bos voor nu. Maar de veiligheid staat voorop want niet kappen of niks aan de ziekte doen is geen optie.”

Groot onderhoud

Het kappen van de zieke essen wordt gecombineerd met het regulier onderhoud aan het bos. Dat betekent dat door middel van dunning bomen weggehaald worden uit het bos, om andere bomen meer ruimte te geven om door te groeien en ook meer licht op de bodem te creëren voor nieuwe aanwas. Dit onderhoud gebeurt eens per zes jaar.
Dick: “Het is veel dit allemaal in één keer te doen, dat blijkt wel als je naar het bos kijkt. Maar we hebben hiervoor gekozen omdat we dan maar één keer het gebied in hoeven. Dat is gunstiger voor bezoekers, het gebied én voor de natuur. Bovendien kunnen we dan direct beginnen met herplanting en dus aan het opbouwen van een mooi nieuw bos. Want dat zal er zéker weer komen. Het liefst beginnen we nog deze winter met de nieuwe beplanting. Echter het exacte moment is afhankelijk van de beschikbaarheid van geschikt bosplantsoen (daar is momenteel een enorme vraag naar vanwege de essentaksterfte) en de weersomstandigheden.

Dick en zijn collega’s van Staatsbosheer werken gezamenlijk toe naar een recreatiegebied dat nog vele jaren een plek kan zijn waar mens en dier van de mooie, gezonde natuur kan genieten.

Check Also

Indoorfestival DAKERAF voor jongeren Lansingerland

Lansingerland - Met ‘Pubers in de Spotlight’ richt de gemeente Lansingerland zich op een positieve manier op jongeren in Lansingerland. Om hier voor jongvolwassenen een nog prettigere plek te maken om te wonen, leven en zich te ontwikkelen, waarbij wordt geluisterd naar en samengewerkt met de jongeren zelf.

Geef een reactie