dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Algemeen » Wethouder Van Tatenhove tekent convenant met scholen

Wethouder Van Tatenhove tekent convenant met scholen

Wethouder Van Tatenhove tekent convenant met scholen

Lansingerland – Wethouder Ankie van Tatenhove heeft maandag 10 september samen met vertegenwoordigers van de schoolbesturen in het primair onderwijs het convenant schoolmaatschappelijk werk primair onderwijs getekend. “Scholen spelen een belangrijke rol bij het signaleren van problemen bij kinderen,” aldus de wethouder. “Goede samenwerking is daarom belangrijk om kinderen met problemen zo goed mogelijk te helpen.”

De gemeente Lansingerland en de schoolbesturen van het primair onderwijs maken al vanaf 2009 afspraken met elkaar over schoolmaatschappelijk werk in de vorm van een convenant. Schoolmaatschappelijk werk is een belangrijke schakel bij het bieden van ondersteuning aan leerlingen die ergens tegenaan lopen. Bovendien vervullen de schoolmaatschappelijk werkers een belangrijke rol bij het signaleren van problemen bij kinderen.
Dankzij de inzet van schoolmaatschappelijk werk is het mogelijk dat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien tot zelfstandige inwoners. Zij richten zich op het welbevinden en het zelfstandig kunnen functioneren van leerlingen door hun competenties te versterken. De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdhulp en omdat elk kind leerplichtig is en op school dagelijks wordt gezien hebben scholen en dus ook het schoolmaatschappelijk werk voor de gemeente een belangrijke signaleringsfunctie.
Daarom wordt ook voor het schooljaar 2018-2019 weer een convenant met het onderwijs afgesloten over schoolmaatschappelijk werk in het primair onderwijs.

Inzet op versterking van verbinden onderwijs en zorg

Het verbinden van onderwijs en zorg en het verbeteren van de samenwerking is momenteel een van de belangrijke speerpunten van het gemeentelijk beleid. De leraar is één van de belangrijkste signaleerders van gedrags- en ontwikkelingsproblemen bij kinderen, maar ook van belemmeringen in hun thuissituatie. Problematiek manifesteert zich vaak als eerste in de klas. De leraar ziet het als eerste dat er iets niet pluis is. De gezinssituatie heeft een grote invloed op de ontwikkeling en het leren van kinderen. Om hulp voor jongeren en gezinnen zowel op school als thuis in samenhang te realiseren is het van belang dat de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp goed is en dat men elkaar goed weet te vinden. De gemeente zet de komende periode in op het versterken van de verbinding en samenwerking.

Check Also

Vrijwilligerswerk is zinvol werk

Lansingerland – Voor wie zinvol vrijwilligerswerk wil doen zijn in Lansingerland veel mogelijkheden om aan …

Geef een reactie