dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Politiek » What’s in the name?

What’s in the name?

What’s in the name?

Lansingerland – Commissie Ruimte sprak over naamgeving van een tunnel die alleen nog maar op papier bestaat. Hoe belangrijk kan iets zijn zodat de gemeenteraadscommissie daar zolang bij stil staat? Een impressie van een klein uurtje vergaderen over dit onderwerp.

Freek J. Zijlstra

Tijdens de commissievergadering Ruimte van dinsdag 11 september werd uitvoerig gesproken over de naamgeving van de Rottemerentunnel. “De wát?” vraagt u wellicht. Dat is de ondertunneling van de A16-Rotterdam die bij de Grindweg ondergronds gaat, onder het hele Lage Bergse Bos door en na de Rotte in Rotterdam-Ommoord weer boven de grond komt en vervolgens bij het Terbregseplein op de A16 richting Van Brienenoordbrug wordt aangesloten.

Hendrik Chabot

Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B) volgde het idee van het krantenartikel in het AD om tot de naamgeving Chabottunnel te komen. Wie is Chabot? Nóóit van gehoord! Om daar verandering in te brengen, had Blonk belanghebbenden Koos Stadhouders, een aangetrouwde neef van Henk Chabot, en Jisca Bijlsma, directeur van het Chabot Museum Rotterdam, aangemoedigd ter vergadering te komen inspreken. Hendrik (Henk) Chabot is een kunstschilder/beeldhouwer die van 1934 tot aan zijn dood in 1949 aan de Rotte in Bergschenhoek heeft gewoond en aldaar in zijn atelier gewerkt heeft. Hij heeft zich voor zijn werkstukken door zijn omgeving laten inspireren en één van zijn bekendste schilderijen is ‘De brand van Rotterdam’, gemaakt naar aanleiding van het bombardement en de verwoesting van de stad in mei 1940.
Blonk: “Blijkbaar is er door het college in maart 2016 al besloten de tunnel de naam Rottemerentunnel te geven. Dat wist ik niet. Vanuit historisch en cultureel perspectief gezien is het te overwegen de naam te wijzigen in Chabottunnel.”

Het draagvlak

Eric Kampinga (VVD) steunt het voorstel vanuit cultuurhistorisch perspectief. Overigens vindt hij een naam op basis van een gebied veiliger dan een persoon, met verwijzing naar de Coentunnel. Jan Jumelet (WIJ Lansingerland) vindt het een sympathiek voorstel, evenals Sam de Groot (PvdA), maar dan moet aan het werk van Chabot veel meer bekendheid worden gegeven.
Charles van Harn (CDA) is speciaal naar het Chabot Museum gegaan om zich op de hoogte stellen over de persoon en werk van Chabot. “De eerste spa moet nog de grond in, dus we hebben geen haast.” Ronald van der Stad (D66) hecht aan het vergroten van de naamsbekendheid van het Rottemerengebied temidden van het groter wordende Randstedelijke gebied, en bepleit handhaving van de oorspronkelijke naam, evenals de fractie van ChristenUnie. Ivana Citterbartová (GroenLinks) heeft een ‘warm hart voor kunst’, maar vindt het belangrijkste dat de weg – die er onvermijdelijk komt – zo goed mogelijk wordt ingepast, met zo weinig mogelijk schade aan de omgeving.

De verantwoording

De bevoegdheid tot het geven van een naam voor de tunnel lag en ligt bij het college van b. en w. Wethouder Ankie van Tatenhove vertelde dat het ministerie indertijd opteerde voor de ‘Bergse Bos tunnel’, maar dat de naamgevingscommissie niet alleen iets wil meegeven over ligging in het gebied, maar ook kiest voor een meer unieke en associatieve naamgeving. Dat is in haar ogen met name de Rottemerentunnel. “Als je hoort dat er een file staat voor de Rottemerentunnel bij Lansingerland, weet je direct waar dat is. Dat geldt niet voor de Chabottunnel.” En passant vertelde de wethouder dat de kunstenaar al zijn naam heeft gegeven aan de Hendrik Chabotlaan in Bergschenhoek; waarvan akte.

Check Also

Conceptvoorstel voor cultuurhuis Blok B

Lansingerland - Het college van b. en w. heeft de volgende stap gezet in de realisatie van een cultuurhuis in Berkel en Rodenrijs. Veel knipperende oranje lichten lijken in meerderheid op groen te springen, ook die van de Leefbaar 3B fractie. Of dat echt zo is zal blijken tijdens de bespreking in een gezamenlijke commissievergadering op 17 juni.

Geef een reactie