dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Algemeen » Diabetescafé

Diabetescafé

Diabetescafé

Bergschenhoek – De Diabetesvereniging Nederland (afgekort DVN) organiseert in heel Nederland diabetescafe’s.
Dit zijn informatieve bijeenkomsten voor en door mensen die iets met diabetes (suikerziekte) te maken hebben. Dinsdag 28 augustus organiseerde DVN regio Rotterdam voor het eerst zo’n café in Lansingerland, in café Ontmoet!, in de Stander.

Marianne Karsemeijer

Het onderwerp van deze eerste bijeenkomst was “wat is diabetes, preventie en leefstijl”. Bea van der Knaap is cursusleidster in Lansingerland. Zij heeft zelf al 40 jaar diabetes type 1 en is al jaren actief binnen de vereniging. “De bijeenkomst werd redelijk goed gezocht” vertelt ze. “Er waren tien personen. Een aantal bekenden, maar ook een aantal nieuwe mensen. Veel senioren krijgen diabetes type 2. Voor hen is voorlichting heel belangrijk omdat de ziekte voor hen nieuw is. Tijdens de bijeenkomsten zijn folders beschikbaar over voeding, leefstijl en overgewicht. Voor mensen die al langer diabetes hebben is vooral het contact met lotgenoten belangrijk. Zij weten zelf al veel over de ziekte, maar men wil erover praten. Het diabetescafé is een fijne, laagdrempelige manier om met lotgenoten in contact te komen. Lotgenotenbijeenkomsten werken niet, is mijn ervaring.”
De bijeenkomsten zijn gratis voor alle mensen met diabetes inclusief koffie en thee. Leden van DVN krijgen een persoonlijke uitnodiging via e-mail. Stichting Welzijn Lansingerland besteedt ook aandacht aan deze DVN activiteit, via hun website en facebook.

Vereningingsblad Diabc

In het blad van de vereniging, het Diabc, zit maandelijks een inlegvel met activiteiten. De volgende diabetescafé’s in Lansingerland staan gepland op 25 september, 23 oktober en 27 november. Dan zullen voeding, bewegen, behandeling en de gevolgen van diabetes aan de orde komen. Als het goed loopt gaan de café’s in januari door.
Bea leidt de bijeenkomsten zelf. Ze kan veel vertellen uit eigen ervaring en er is veel informatie beschikbaar in de vorm van folders en boeken. Ook is er regelmatig een pedicure aanwezig. Voor het voedingsadvies gaat zij uit van de schijf van vijf van het Voedingscentrum. “Als de bijeenkomsten goed gaan lopen is het plan om met elkaar te gaan koken en eten om op die manier meer inzicht te krijgen over de juiste voeding. Ik vraag de mensen ook om een eetdagboek bij te houden. Ook kunnen mensen een diabetes risicotest doen, dit is met name voor mensen die nog geen diabetes hebben belangrijk. Vaak weet men niet dat men in de risicogroep valt. Deze is ook te vinden op internet.”

Gratis bloedsuikertest

Naast de café’s zijn er ook andere activiteiten. Op 14 november, tijdens de Wereld Diabetes Dag, kunnen mensen van boven de 45 jaar gratis hun bloedsuikerspiegel laten meten in de Stander, in Ontmoet! Dit gaat door middel van een vingerprik. Tussen 9.00 en 12.00 uur zijn gecertificeerde diabetesvrijwilligers aanwezig.
De diabetesverening is onder andere aanwezig op braderieën, tijdens de strokedag (dag van de beroerte) en bij andere evenementen om meer bekendheid te geven aan diabetes en de gevolgen en complicaties. Dit is erg belangrijk omdat steeds meer mensen met diabetes, en dan met name type 2, te maken krijgen. Voor meer informatie: Bea van der Knaap, tel.: 010-5213843 of beavanderknaap@box.nl.

Check Also

Shrek op bezoek bij Scouting

Shrek op bezoek bij Scouting Bleiswijk – Het jaarlijkse en gezamenlijke pinksterweekend in juni van …

Geef een reactie