dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Algemeen » Van onschatbare waarde

Van onschatbare waarde

Van onschatbare waarde

Lansingerland – Het is zondagmiddag vier uur. Johan haalt zijn tienjarige zoon Rutger op. Rutger heeft zoals gebruikelijk het weekend doorgebracht bij Patricia en Marcel en hun twee zoons. De gezinnen kennen elkaar vanaf 2009. Sinds dat jaar gaat Rutger één keer per twee weken naar Patricia en Marcel. Het contact ontstond na een oproep in De Heraut. ‘Vader zoekt gezin om hem te ondersteunen’, stond er in de krant.

“Toen we die advertentie zagen besloten we meteen te reageren”, vertelt Patricia, “We hebben zelf een gelukkig en gezond gezin, en dat is niet vanzelfsprekend. We wilden graag iets doen voor iemand die het minder getroffen heeft, omdat we zelf hebben ervaren hoe belangrijk het is een steunend netwerk om je heen te hebben.”
Johan was op zoek naar ondersteuning omdat hij er helemaal alleen voor stond. Zijn vrouw overleed tijdens de geboorte van hun zoon. Door complicaties bij de geboorte liep Rutger hersenbeschadiging op en kampt hij met een ontwikkelingsachterstand. De artsen voorspelden dat Rutger waarschijnlijk nooit zou kunnen lopen en altijd zorg nodig zou hebben. Wat Rutgers mobiliteit betrof kregen de artsen ongelijk: toen hij anderhalf was begon hij met kruipen en niet lang daarna leerde hij ook lopen.

Zwaar

De zorg voor een kindje dat veel extra aandacht nodig had, viel Johan zwaar.
Praktische Thuishulp van Stichting MEE, nu Vrijwillige Thuishulp van Stichting VTV was al vanaf het begin betrokken, hielp Johan bij het zoeken van gastouders die de last af en toe wat lichter zouden kunnen maken. Na een eerste kennismaking werd al snel een afspraak gemaakt; Rutger kon een keer per twee weken op zaterdag bij Patricia en Marcel komen. Daarmee had Johan voor het eerst sinds tijden weer een moment voor zichzelf.
“Ik kon eindelijk het traphekje installeren”, herinnert Johan zich. “Dat was geweldig. Maar het was ook wel heel emotioneel om Rutger bij iemand anders achter te laten. Al denk ik dat het voor mij moeilijker was dan voor Rutger.”
Inmiddels is dat al lang niet meer het geval. Rutger heeft het heel erg naar zijn zin. Hij draait gewoon mee in het gezin, ondanks zijn beperkingen. Hij heeft een lager IQ, PDD-NOS en ADHD. Maar hij is vooral een lieve jongen die het heel goed kan vinden met Yorik (13) en Dylan (10), de zoons van Patricia en Marcel. Voor hen is het vanzelfsprekend dat Rutger er om het weekend is.

‘Mijn broer is mee’

Rutger hoort er helemaal bij. Zo ziet Rutger dat zelf ook. Toen Yorik een keer meeging naar de zwemles, zei Rutger trots tegen zijn instructeur ‘mijn broer is mee’. En nadat Rutger zijn A-diploma had gehaald bedacht Dylan zich geen moment: “Ik trok mijn T-shirt uit en sprong zo het zwembad in!”.
Johan vat samen wat de ondersteuning betekent: “Hij krijgt hier iets wat ik hem zelf niet kan bieden, namelijk een échte gezinssituatie. Hij trekt zich op aan beide jongens en leert daardoor heel veel. Dat is echt van onschatbare waarde.”
De aanwezigheid van Rutger levert het gezin van Patricia en Marcel eveneens veel op. “We laten hiermee aan onze kinderen zien dat niet iedere gezinssituatie hetzelfde is. En dat je iets voor een ander kan betekenen.”
De jongens kunnen zich niet eens meer herinneren dat Rutger er níet was en vinden het heel gezellig. “Ik heb altijd iemand om mee te spelen. We kunnen samen gamen, op de Xbox en steppen. En bouwen met Lego”, vertelt Dylan. Ook Yorik is blij met Rutger: “Als hij er is, helpt hij me met folders rondbrengen. Dan ben ik zo een half uur eerder klaar!”
Sinds eind 2016 komt Rutger niet meer alleen zaterdag overdag, maar blijft hij ook een nachtje slapen. Eén keer heeft Rutger zelfs een hele week gelogeerd, toen Johan met zijn vriendin op vakantie ging. Rutger heeft er alleen maar goede herinneringen aan. “Dat zou ik nog wel een keer willen!”, zegt hij stralend. Zijn blije gezicht illustreert de woorden van zijn vader; de ondersteuning is van onschatbare waarde.

Denkt u na het lezen van dit verhaal; ‘ik zou wel iets willen betekenen voor iemand anders’, heeft u zelf ondersteuning nodig, of kent u iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Neem dan contact op met Kristel van den Berg van de Vrijwillige Thuishulp van VTV. Samen kunt u bespreken wat de mogelijkheden zijn. Contactgegevens: Kristel van den Berg, Consulent Vrijetijdsbesteding en Vrijwillige Thuishulp, tel. 015-2618648 / 06-10675106 (werkdagen maandag, woensdag en donderdag).

Check Also

Raad vraagt nadere bestudering bomenkap recreatiegebied Rottemeren

Lansingerland - De inwoners van Lansingerland die wel eens in de Bleiswijkse en Bergschenhoekse bossen bij de Rotte komen zien de kaalslag die door het kappen van veel bomen in deze recreatiegebieden plaatsvindt en velen vragen zich af of dit niet anders kan.

Geef een reactie