dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Heden & Verleden » Stamboek familie Kraaijenbos in de maak
Jolande der Weduwe-Kraaijenbos wil het stamboek graag compleet maken. Foto: John Hofman.

Stamboek familie Kraaijenbos in de maak

In deze aflevering (169) van Heden & Verleden duiken we samen met Jolande der Weduwe-Kraaijenbos in de geschiedenis van de familie Kraaijenbos.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.H&V

Door John Hofman

Stamboek familie Kraaijenbos in de maak

Bergschenhoek – Ze startte met onderzoek naar de familie Kraaijenbos bij haar overgrootouders, Dirk Kraaijenbos en Neeltje Kraaijenbos-Seeters, die destijds aan de Berkelseweg woonden, de weg die sinds de komst van de HSL doodlopend is geworden. Een aantal (witte) huizen uit die tijd staat er nog steeds. Inmiddels is Jolande der Weduwe-Kraaijenbos met haar onderzoek al tot aan het jaar 1771 gekomen, een hele prestatie want het is niet zo eenvoudig om alles te achterhalen. De onderzoeksresultaten gaven haar voldoende informatie om een stamboek te gaan maken.

“Ik kan gelukkig veel via internet opzoeken en ik heb ook van familie informatie gekregen”, vertelt ze tijdens ons bezoek bij haar thuis, waar ook enkele familieleden op de bank zitten om eventueel aanvullende informatie te geven. Dirk Kraaijenbos kwam oorspronkelijk uit Bleiswijk en was van beroep loonwerker bij de boeren. Neeltje was baker of vroedvrouw zoals dat in die tijd werd genoemd. Ze bracht veel kinderen op de wereld, maar kreeg er zelf ook veertien! Een heel groot gezin, in feite niet zo bijzonder in die jaren. En allemaal in dat ene huisje, want op zich was de woning niet zo groot. De kinderen trouwden en kregen ook weer kinderen. Van de veertien kinderen en aangetrouwden leeft er nog slechts één schoondochter: Trijntje Kraaijenbos-Rademaker (80). Uniek is dat alle veertien kinderen ook aan de Berkelseweg hebben gewoond. Een van hen, Gerrit, was de opa van Jolande. Hij was gehuwd met Johanna Stolk en het echtpaar had zeven kinderen, inmiddels allen overleden waaronder ook de vader van Jolande. Gerrit was vrachtwagenchauffeur bij kistenfabriek Hordijk aan de Rodenrijseweg in Berkel en Rodenrijs. Een van die zeven kinderen was Koos Kraaijenbos, de vader van Jolande. Ook hij werkte geruime tijd bij Hordijk, maar ging later werken bij de gemeente Berkel en Rodenrijs, afdeling plantsoenen. Vader overleed op 27 november 2015, de dag dat zijn kleinzoon Rik, zoon van Jolande, 25 jaar werd! Naast Rik hebben Jolande en haar man, rijschoolhouder Hans der Weduwe, nog een dochter: Bianca. De moeder van Jolande, Loekie Kraaijenbos-Noppe, woont nog steeds in Bergschenhoek, evenals Jolande zelf en haar gezin. Vader Koos en moeder Loekie woonden vroeger in een oude woonwagen op het terrein van Gemeentewerken en verhuisden later naar een oude boerderij daar tegenover, de plek waar nu Albert Heijn is gevestigd. In 1967 verhuisde het echtpaar met hun dochter naar Bergschenhoek. Met de geboorte van Jolande’s broer en zus, was het gezin daarna compleet.

Oproep aan ‘Kraaijenbossen’

Nog even terugkomend op opa Gerrit: die was in de oorlog al vrachtwagenchauffeur en werd verplicht door de bezetters om voedsel te halen aan de Parkkade in Rotterdam en dit af te leveren bij een gevangenenkamp aan de Wildersekade in Berkel. Hij werd vergezeld door Miterka, een Oostenrijker, die er op moest toezien dat er niets geks gebeurde met het voedsel. Toch gaf hij aan Gerrit vaak repen spek en vlees mee voor thuis, hoewel hij wist dat er bij opa Gerrit evacués uit Rotterdam in huis zaten! Het voedsel was namelijk bestemd voor de Duitsers in de drie B-gemeenten. Zelf heeft Gerrit nooit de gevangenen aan de Wildersekade gezien. Jolande: “Opa en oma hadden een aardappelkuil achter het huis waarin ze een radio hadden verstopt om naar Radio Londen te luisteren. Eind 1943 verdween deze op onverklaarbare wijze, vermoedelijk meegenomen door de ondergrondse, het verzet in Berkel en Rodenrijs. Opa sprak bijna nooit over de oorlogsperiode”.
De meest voorkomende namen in de familie Kraaijenbos waren Gerrit, Dirk en Maarten. Voor de vrouwen was dat Johanna. Opa Gerrit, geboren in 1910, overleed op 1 december 1987. Oma Johanna werd niet zo oud: slechts 53 jaar maar had wel veertien kinderen ter wereld gebracht! Een tweelingzus van opa Gerrit, Maartje Kraaijenbos, had een levensmiddelenwinkeltje, samen met haar man, G. Bruinstroop, aan de Hoeksekade in Bergschenhoek. Het pand werd later verbouwd tot woonhuis. Jolande heeft nog heel wat uit te zoeken om het stamboek compleet te maken, maar ze vindt het nog steeds leuk en blijft zich er in vast bijten.
Ze doet hierbij een oproep aan iedereen die de naam Kraaijenbos draagt (er zijn er nog heel wat in Lansingerland!) om, als ze eventueel informatie hebben over de familie Kraaijenbos, contact met haar op te nemen. Dat kan via email: jolandederweduwe@casema.nl.

Check Also

Piet Florusse: “Het is mooi geweest zo!”

Berkel en Rodenrijs - Hij woont al weer geruime tijd in Berkel en Rodenrijs. Na zijn universitaire studie aan het Rijksherbarium, een museum met gedroogde planten (nu: Nationaal Herbarium, red.) in Leiden, studeerde Piet Florusse (77) af als plantkundige. Het was in de jaren vijftig/zestig, dat hij ging werken bij Rijk Zwaan in Bergschenhoek. Maar het avontuur trok hem en Piet verkoos het werk als zelfstandig landschapsontwerper boven het in loondienst werken.

Geef een reactie