maandag 22 april 2019 | week 17
Home » Algemeen » Dana laat van zich horen tijdens de Animal Rights March

Dana laat van zich horen tijdens de Animal Rights March

Dana laat van zich horen tijdens de Animal Rights March

Bleiswijk – Een van de sprekers tijdens de op 25 augustus voor de eerste keer georganiseerde Animal Rights March in Amsterdam was niemand minder dan de 11-jarige Dana van der Spek uit Bleiswijk. Ze is lid van VeggieSquad, een groep kinderen en jongeren die zich inzet voor dier en milieu. Ze stond op de Dam en oogstte respect; niet alleen voor haar rede, maar ook voor het feit dat zij al zo duidelijk kon verwoorden hoe ze over zaken denkt.

Trees Borkus-Henskens

“Ik ben Dana en ik was al twee jaar vegetariër,” begon zij haar speech tot de menigte die meeliep in de mars. “Maar toen besefte ik dat de dieren die ik dan niet at, nog steeds werden mishandeld of gedood als ik hun melk of eieren at. Waarom mogen wij dieren gebruiken alsof ze van ons zijn? Gewoon omdat ze geen stem hebben, omdat zij niks kunnen doen. Maar dat geeft ons nog steeds geen recht om ze te doden en misbruik van ze te maken. En ik weet niet of er nu ook mensen bij zijn die geen vegan zijn. Maar als alle voorbeelden van dierenmishandeling en dierenmisbruik geen goede reden zijn om nu te stoppen met vlees, ei en melkproducten dan heb ik er nog wel een paar. Voor de productie van vlees, ei en zuivel wordt heel veel veevoer (zoals soja en maïs) verbouwd. Op dit moment houdt de veeteelt meer dan 70% van de landbouwgrond bezet. Bovendien zijn er meerdere kilo’s veevoer nodig om 1 kilo vlees te maken. Dit kost allemaal veel geld. Het zou beter zijn om deze landbouwgrond te gebruiken voor het voedsel voor mensen. Verder zouden we met het geld dat we uitgeven aan vleesindustrieën veel mensen die honger lijden te eten kunnen geven.” Ze vervolgde met het uitspreken van haar zorg om het milieu en eindigde met de oproep: “Blijf niet toekijken hoe de aarde steeds meer opwarmt en hoe dieren lijden, maar doe iets! Stop met het eten van dierlijke producten, trek je mond open en help mee om deze aarde te redden en diervriendelijk te maken.”

Reacties

Weer thuis in Bleiswijk ontvangt Dana veel reacties via Facebook en Youtube (Facebook pagina van Veggiesquad) waarop haar speech te zien is. “Via Instagram kwam ik in contact met enkele jongeren uit de VeggieSquadgroep. Ik ben er nu zelf ook enkele maanden lid van en daarom vroegen ze of ik er tijdens de mars iets over wilde vertellen. Op school – ik zit in groep 8 – vertel ik er ook wel eens iets over. Dat ik vegetariër ben snapt iedereen wel, maar veganist? Dat is nog erg onbekend en wordt al snel gezien als het volgen van een dieet of zoiets. Maar je kunt nog gewoon heel veel eten, alleen ben je je bewust van hetgeen je eet. Gelukkig staat mijn moeder ook helemaal achter mijn keuze.’ Een compliment kreeg Dana ook van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren die vertelde onder de indruk te zijn van haar.
“We hebben als kinderen geen toekomst meer als we zo doorgaan,” is de overtuiging van Dana en daar weigert ze aan mee te werken.

Check Also

Prestigieuze Onderzoeksprijs voor Berkelse leerkracht

Berkel en Rodenrijs - Angela Jansen-Zandbergen, werkzaam op basisschool Het Baken, heeft de 10xBeter! Onderzoeksprijs 2019, van Fontys gewonnen. Zij ontving de prijs woensdagavond 20 maart uit handen van bestuursvoorzitter van Optimus, Harrie van de Ven, tijdens Kennisplaza, het jaarlijkse onderwijsevenement van Fontys Pro Educatie.

Geef een reactie