zondag 21 april 2019 | week 16
Home » fbpost » Willem van der Kooij loopt 100ste halve marathon

Willem van der Kooij loopt 100ste halve marathon

Halve Marathon Oostland

Willem van der Kooij loopt 100ste halve marathon

Lansingerland/Oude Leede – Hij is er ook nu weer bij: Willem van der Kooij (62) uit Oude Leede loopt zondag 9 september de Halve Marathon Oostland, zijn 100ste halve marathon! Nadat hij eerst vijfentwintig jaar keeper was bij onder meer voetbalvereniging CVV Berkel, daagde zijn zoontje Jelle die toen zeven jaar was hem uit wie er het eerst bij een bepaald punt zou zijn. “Ik dacht: ‘Die loop ik er wel even uit’, maar dat pakte anders uit, want hij won!”

John Hofman

Zijn eerste halve marathon liep hij 24 jaar geleden in 1 uur en 40 minuten en nu hij 62 jaar is, hoopt hij weer ongeveer rond deze tijd over de finish te gaan. Het ouder worden heeft hem dus niet in de weg gezeten, zeg maar. “In 2009 liep ik ‘m in 1.20.05.”
Hij heeft deze (hete) zomer intensief getraind. “Ik loop liever in slecht weer dan met mooi, warm weer”, zegt hij. Willem heeft met zijn gezin eerst dertig jaar in Berkel en Rodenrijs gewoond en ging zeven jaar geleden naar een mooi ‘stekkie’ in Oude Leede (Pijnacker), zijn geboortegrond. “Enfin, na die ‘zeperd’ met mijn zoontje, kreeg ik toch interesse om meer hard te gaan lopen en ik werd lid van De Kieviten in Bleiswijk, waar ik nu nog iedere week trainingen volg. Aan twee trainers bewaar ik bijzondere herinneringen: Aart van Hoven en later Rob van den Berg. Vanwege mijn platvoeten had Aart nog heel wat te verbeteren, maar het is goed gekomen. Onder meer kreeg ik van Rob, die mij gigantisch motiveerde, de zogenaamde bergtraining: samen met Leonard van Vliet liep ik vaak op de skiberg in Bergschenhoek. Die trainers maken van iedere training een soort wedstrijd. Het leuke van hardlopen? Tja, ten eerste het sociaal aspect, want bij De Kieviten hebben we een leuke groep en onderling is er een sterke band ontstaan. De afgelopen maanden zijn de trainingen afgestemd op de marathon. Ik heb zeventien keer de hele marathon gelopen, waarvan een in Berlijn en NewCastle. De snelste liep ik in Rotterdam: binnen drie uur! Qua hardlopen ben ik geen natuurtalent, maar iemand die het vooral van doorzettingsvermogen en veel trainingsinzet moet hebben. Als je goed bent getraind, dan kom je in een bepaald ritme en voel je de vermoeidheid niet zo zeer. Ik ben inderdaad wel eens de man met de hamer tegen gekomen, maar heb nog nooit opgegeven”. Vooral het buiten sporten trekt hem bijzonder. Weer of geen weer, de trainingen en wedstrijden gaan gewoon door. “Die vrijwilligers staan er tenslotte ook niet voor niets”.
Het wordt zaterdag zijn vijfde (van de zes, red.) Halve Marathon Oostland. De uitslagen zijn per leeftijdscategorie, in geval van Willem dus 60+. Nooit opgeven is zijn credo, maar ‘je moet wel naar je lichaam luisteren’. Krijgt hij nog steun van zijn echtgenote? “Ja, die staat er achter anders zou je dat niet kunnen doen. Ik ben regelmatig van huis, wedstrijden, trainingen, maar zaterdag kom ik praktisch langs ons huis en dan staat ze er zéker om mij aan te moedigen!”

Route en aanmelden

De organisatie van de HMO hoopt zoveel mogelijk toeschouwers langs het parcours te zien. De routes van de Veldwerk Halve Marathon Oostland, de 10 kilometer van Velux Elektrotechniek en de 5 kilometer van Flaton makelaars taxateurs treft u elders in deze krant aan.
De Kidsrun in Lansingerland vindt plaats op het terrein van zwembad De Windas aan de Berkelseweg.
Voorinschrijving via de website is niet meer mogelijk. Na-inschrijving kan wel op zaterdag 8 september van 10.00 tot 14.00 uur en zondag 9 september van 10.00 uur tot een uur voor de start van de afzonderlijke onderdelen. Deze na-inschrijving vindt plaats in het CJMV-gebouw aan de Kerkweg 24 te Pijnacker (deze locatie is op nog geen 50 meter van de start). Bij de na-inschrijving kan gepind worden.
De na-inschrijving in Lansingerland, specifiek voor de Kidsruns bij Zwembad De Windas, is alleen mogelijk op zondag 9 september van 10.00 tot 11.30 uur bij Restaurant De Salon op het evenemententerrein bij zwembad De Windas.

Check Also

Voetbal UVS – Berkel: 1-1

Leiden – Berkel heeft bij het hooggeplaatste UVS een punt weten te halen. De Berkelse …

Geef een reactie