maandag 22 april 2019 | week 17
Home » Algemeen » Betrokkenheid en verbinding in De Leeuwerik

Betrokkenheid en verbinding in De Leeuwerik

Betrokkenheid en verbinding in De Leeuwerik

Bleiswijk- Ontmoetingscentrum De Leeuwerik is er voor senioren. Naast het activiteitenbureau met tal van activiteiten kunnen senioren hier ook terecht voor dagbesteding.

Marianne Karsemeijer

De dagbesteding is er voor alle zelfstandig wonende 55+ers uit Lansingerland die behoefte hebben aan sociale contacten en activiteiten, maar daar zelf niet goed toe komen, vaak kwetsbare ouderen, die eenzaam zijn of (licht) dementeren. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de dagbesteding om mantelzorgers te ontlasten. Vijf dagen per week, van 9.30 tot 16.00 uur kunnen deze ouderen hier een dag of een dagdeel doorbrengen, of meerdere dagen, als daar behoefte aan is. Mensen kunnen thuis opgehaald worden met de vrijwilligersbus. Iedere dag zijn er medewerkers van Welzijn Lansingerland en vrijwilligers aanwezig om de mensen te begeleiden. “Er wordt van alles georganiseerd”, zegt Michaëla Bakker van Welzijn Lansingerland. “Bijna elke dag doen we iets aan bewegen, de mensen kunnen spelletjes doen, kaarten of iets creatiefs, of we doen iets met muziek.” Meedoen met activiteiten is geen verplichting. De mensen kunnen ook gewoon een kopje koffie drinken en elkaar ontmoeten. Het aantal mensen dat gebruik maakt van de dagbesteding wisselt. Maandag en vrijdag is het meestal minder druk, op deze dagen zijn nieuwe mensen welkom. Gemiddeld zijn er zo’n tien mensen. Per dag kunnen twaalf à veertien mensen opgevangen worden.

Samenwerken

De dagbesteding heeft haar eigen activiteiten maar de mensen kunnen ook meedoen aan de andere activiteiten die plaatsvinden in De Leeuwerik. Ook wordt er samengewerkt met Middin, zij maken ook gebruik van de locatie voor dagopvang voor mensen met een beperking. “We volgen met onze activiteiten de feestdagen en seizoenen”, zegt Michaëla. “We kunnen gebruik maken van een aantal ruimtes binnen De Leeuwerik en de mensen kunnen ook naar buiten in de tuin.” Naast samenwerking binnen De Leeuwerik is er ook samenwerking met verpleeghuis De Tuinen en met scholen. Zo komen de kinderen van de nabijgelegen Anne Frank school met Palmpasen takken uitdelen en kunnen de ouderen naar de eindejaarsmusical die in de grote zaal van de Leeuwerik wordt opgevoerd. Ook familieleden en mantelzorgers worden betrokken bij de dagbesteding. Er is een paar keer per jaar een evaluatie met hen en zo mogelijk met de oudere zelf.

Vrijwilligers

Er werken nu zo´n twaalf à dertien vrijwilligers mee bij de dagbesteding. Eva van Dorp is er één van. Zij is elke dinsdag aanwezig om de mensen te helpen en te begeleiden. “Ik doe dit werk nu drie jaar”, vertelt ze. “In het begin moest ik wel wennen, ik moest leren mijn tempo aan te passen. Maar als je de mensen leert kennen en zij jou is het erg leuk!” Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.
Welzijn Lansingerland is op werkdagen te bereiken via: tel. 010 – 521 51 22 of kijk op www.welzijnlansingerland.nl.

Check Also

Zilveren draagspeld voor jubilarissen EHBO

Zilveren draagspeld voor jubilarissen EHBO Bleiswijk – Op de ledenvergadering van 4 april heeft EHBO-Bleiswijk …

Geef een reactie