dinsdag 23 april 2019 | week 17
Home » Commentaar » Spookfietsen

Spookfietsen

Spookfietsen

Wie op de Oudelandselaan of de Berkelseweg fietst, kan zomaar een spookfietser tegenkomen. Ik had het woord niet eerder gehoord, maar las erover in de nieuwsbrief van de Fietsersbond Lansingerland. Het zijn fietsers die tegen de richting inrijden. En dat gebeurt nogal eens bijvoorbeeld op de Oudelandselaan. Je herkent een fietspad met eenrichtingsverkeer niet alleen aan het verkeersbord aan het begin ervan, maar ook aan het ontbreken van middenstrepen op het wegdek. Zo’n fietspad is vaak ook wat smaller dan een fietspad waar je wel tegemoetkomend verkeer hebt.
Door tegen het verkeer in te fietsen, ontstaan soms botsingen of rare uitwijkmanoeuvres. Er is irritatie en soms zelfs slaande ruzie tussen de fietsers die elkaar letterlijk tegenkomen.
Op de Erasmusbrug in Rotterdam wordt nu een experiment gedaan tegen spookfietsen, zo stond in de nieuwsbrief van de fietsersbond te lezen. Op de brug zijn grote pijlen met de rijrichting aangebracht. Fietsers die de goede kant op fietsen zien een duimpje omhoog en fietsers die tegen de richting in fietsen zien een duimpje omlaag. Een speciaal stoplicht gaat branden als je tegen de richting in fietst. De komende tijd evalueert de gemeente Rotterdam het effect van de maatregelen.
Een goed idee om ook op fietspaden zoals die van de Oudelandselaan waar spookfietsen écht hinderlijk en gevaarlijk is aan deze proef te onderwerpen, stelt de Fietsersbond voor. Ik sluit me hierbij aan al heb ik mijn twijfels of groepen scholieren al fietsend, lachend en telefonerend sowieso in de gaten hebben dat ze spookfietsen.

Annette Docter

Check Also

Lentekriebels

We krijgen in korte tijd veel voor onze kiezen. Het is nog maar enkele weken …

Geef een reactie