maandag 22 april 2019 | week 17
Home » Algemeen » Gerdie Bours heeft een missie

Gerdie Bours heeft een missie

Kiss the Mountain – kus je berg?

Gerdie Bours heeft een missie

Lansingerland – Gerdie Bours kreeg in januari 2016 borstkanker en volgde gedurende twee jaar vele behandelingen om fysiek maar vooral ook mentaal het leven weer te zien zitten. Tijdens haar re-integratietraject kwam Gerdie tot het besef, dat het beklimmen van de Kilimanjaro dezelfde elementen in zich heeft als het doorstaan en verwerken van haar ziek zijn. “Begeleider Robert Douma opperde dat mijn verhaal ook anderen zou kunnen inspireren en nodigde mij uit om een lezing te geven.”

Het was geen gewone lezing; Gerdie maakte een film met opnames uit de periode vanaf de diagnose op 6 januari 2016 tot het moment dat zij op de top van de Kilimanjaro stonden. Over de rauwe kanten van kanker, de verdrietige en angstige momenten maar ook over de kracht die ze voelde tijdens het behandelingstraject om te vechten voor de goede behandeling. In de film volg je het proces dat gaat over verlies, angst, rouw, en acceptatie en hoe Gerdie het voor elkaar kreeg om weer naar de toekomst te kunnen kijken.
De film raakte mensen. De dagen na de lezing ontving Gerdie nog veel berichten. Vragen, bedankbrieven en verhalen van bezoekers die naar aanleiding van deze avond ook ‘hun berg aangaan’. Meerdere aanwezigen waren de mening toegedaan dat deze film door meer mensen gezien zou moeten kunnen worden. “Dat kan; maar voorlopig wel alleen als ik er zelf bij ben. De film en ik zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is fijn dat mensen iets uit deze film kunnen halen wat zij zelf kunnen gebruiken. Maar hoe waardevol dat ook is, zo schrijnend is het ook dat patiënten vaak een jaar na de actieve behandelingen in een diep gat vallen en zelfs blijvend depressief raken. Ik durf te beweren dat de re-integratie in mijn werk vele malen sneller was voltooid wanneer ik vanaf dag één psychische ondersteuning had gehad. Je beseft niet waar je in gaat. Je draait op overlevingsdrang en adrenaline, niet wetend dat er sprake is van een opstapeling van psychische schade. Maar het gaat niet alleen om mij; dit gaat niet alleen over mijn ziekenhuis. Ik heb contact met lotgenoten (rotwoord), maar kijk ook maar naar de campagne van het KWF over (late) gevolgen van kanker en de impact van kanker op je leven.”

Missie

“Daarom ben ik ook ‘op missie’ met mijn verhaal. Op missie om de psychische zorg direct na diagnose vanzelfsprekend te maken. Ik vind dat een behandelaar die weet dat patiënten een traumatisch jaar tegemoet gaan, als vanzelfsprekend professionele zorg moeten leveren. Ze willen ook iedere maand bloedonderzoek en iedere drie maanden een hartonderzoek; waarom dan niet psychisch ook monitoren? Ik ben in gesprek met het Franciscus Vlietland. Ik heb de eerste gesprekken al gevoerd met de managers van de borstkliniek en de afdeling Medische Psychologie en er staan vervolgafspraken. Het is al een speerpunt van het ziekenhuis voor de komende jaren.”
Haar missie is tweeledig. De ene doelgroep zijn (ex-) kankerpatiënten en andere mensen die ‘een berg voor zich hebben’ en hun familie. De andere doelgroep zijn de professionals/behandelaars. Met de suggestie om de psychische zorg net zo vanzelfsprekend te maken als de medische zorg. Daardoor voorspel ik minder (langdurige – of permanente-) uitval van ex-kankerpatiënten. Dat kan door professionals los te maken van protocollen/procedures door hen mijn verhaal te laten zien.”
Gezien de vele reacties op haar lezing en film is besloten een tweede lezing te organiseren. Op donderdag 11 oktober tussen 19.30 en 22.00 uur. Programma en locatie volgen nog. Voor informatie kunt u Gerdie benaderen via www.gerdiebours.nl of mail naar info@gerdiebours.nl.

Check Also

Gespot!

Gespot! Berkel en Rodenrijs – Deze foto van onze nationale vogel de Grutto is genomen …

Geef een reactie