maandag 22 april 2019 | week 17
Home » Algemeen » Duurzaam telen wordt steeds belangrijker

Duurzaam telen wordt steeds belangrijker

Certificeringen voor goed georganiseerde bedrijven

Duurzaam telen wordt steeds belangrijker

Bleiswijk – De vraag naar duurzaam geteelde groente, bloemen en planten neemt toe. Veel kwekers in Lansingerland zijn zich daar terdege van bewust en weten dat ook de consument duurzaamheid steeds belangrijker vindt.

Dukker Chrysanten BV uit Bleiswijk teelt chrysanten op een zo milieubewust mogelijke manier. Onlangs ontving het bedrijf het MPS-GAP certificaat waarmee een kweker de traceerbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen, milieu, veiligheid en hygiëne kan aantonen. De Bleiswijkse kweker is sinds april aangesloten bij de telersvereniging Zentoo. Zentoo is hét kwaliteitsmerk voor unieke chrysanten. Zij biedt een breed scala aan variëteiten die garant staan voor de mooiste creaties. Met de beste kwekers en teeltbedrijven is de telersvereniging sinds 2007 samen met haar leden begonnen met het bouwen aan een kwaliteitsmerk dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Met als doel om te vernieuwen en de kwekers te inspireren.
Dukker Chrysanten BV produceert jaarrond chrysanten op een zo milieubewust mogelijke manier; meer dan 9 miljoen takken per jaar. Oorspronkelijk was de moderne kwekerij van 3,3 hectare gevestigd in De Lier, maar sinds 2009 is Bleiswijk de thuisbasis van het familiebedrijf Dukker. “Duurzaam geteelde bloemen worden steeds belangrijker. Klanten vragen er steeds vaker om. Toen wij ons bij Zentoo aansloten, hebben wij meteen het MPS-GAP certificaat gehaald. Daarmee tonen wij aan dat we een duurzaam bedrijf zijn,” aldus Arjan Dukker.

Registratie

“Voor het certificaat MPS-GAP registreren we onze gewasbeschermings­middelen en we zorgen dat alles schoon is. Ook controleren we onze bedrijfsmiddelen regelmatig én onderhouden we ons machinepark jaarlijks. Dat deden we natuurlijk allemaal al, maar nu volgen we de richtlijnen van het certificaat en zorgen we ervoor dat alles op tijd gebeurt. Goed georganiseerde bedrijven zullen geen moeite hebben met deze registratie. Ik ben er trots op dat wij behalen van het certificaat snel voor elkaar hebben gekregen.” Alle aangesloten kwekers binnen Zentoo werken duurzaam en zijn MPS-GAP gecertificeerd. “Als ik nu de spelregels niet naleef, heeft dat consequenties voor álle kwekers binnen Zentoo, dus de aangesloten kwekers zien daarin een extra motivatie om het goed te doen. Als een kweker zijn certificaat verliest, dupeert hij ook andere kwekers, omdat hierdoor de groepscertificering vervalt. Directe verkoop gaat namelijk onder de vlag van Zentoo.”

Certificering kan veel opleveren

“Ik adviseer kwekers die ook het MPS-GAP certificaat willen halen, zoveel mogelijk te registreren. Dan kun je je manier van werken laten zien aan je klanten en bovendien vergroot het je kansen op de markt. Niet alleen klanten willen weten hoe je je bloemen kweekt en welke gewasbeschermingsmiddelen je gebruikt; ook de overheidseisen worden steeds strenger. Als Nederlandse sierteeltsector moeten we voorop blijven lopen, ook met duurzame bloemen en planten.” The Floriculture Sustainibilty Initiative (FSI) – een markt gestuurd initiatief dat leden van de internationale toeleveringsketen voor sierteelt bijeenbrengt – heeft als doelstelling dat 90% van de aangevoerde bloemen en planten in 2020 duurzaam geteeld wordt. FSI-leden werken samen om de werkwijzen te verbeteren en positieve veranderingen naar duurzame productie en handel in bloemen en planten te stimuleren.

Check Also

Zilveren draagspeld voor jubilarissen EHBO

Zilveren draagspeld voor jubilarissen EHBO Bleiswijk – Op de ledenvergadering van 4 april heeft EHBO-Bleiswijk …

Geef een reactie