dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Commentaar » Drempels

Drempels

Om de snelheid uit het verkeer te halen worden in veel wijken verkeersdrempels aangelegd. Het dwingt automobilisten het wat rustiger aan te doen.
Het is echter niet altijd leuk om een verkeersdrempel voor je huis te hebben. Een lezer van deze krant kan erover meepraten. Busjes met ladders op het dak rijden al klepperend over de drempel, soms zonder veel gas terug te nemen, zodat de hele straat vaak ’s ochtends al heel vroeg meekleppert. Een niet al te hoge drempel vormt voor sommige buschauffeurs van lijndiensten ook geen reden om langzamer te gaan rijden, waardoor omwonenden meerdere malen per dag aan de aanwezigheid van de drempel worden herinnerd.
Een drempel kan ook op de verkeerde plek liggen. Na het passeren ervan wordt het gaspedaal weer ingedrukt waardoor de na een bocht overstekende fietsers hun leven niet altijd veilig zijn. Althans dat is mijn ervaring bij het spoortunneltje in het Rodenrijs waar komende vanaf Rotterdam vlak voor het tunneltje een drempel ligt. Heb je de drempel gehad, dan wordt er gas gegeven, terwijl na het tunneltje fietsers en bromfietsers denken veilig over te kunnen steken.
Een drempel kan bijdragen aan verkeersveiligheid, maar er zitten ook haken en ogen aan. Bewoners of weggebruikers die signaleren dat een drempel de veiligheid of leefbaarheid eerder in de weg zit dan voor verbetering zorgt, dienen serieus genomen te worden. Zij zijn immers de beste ervaringsdeskundigen.

Annette Docter

Check Also

Open kerkdeuren

Ik weet niet hoe het anderen vergaat, maar soms wordt mijn geduld tot het uiterste …

Geef een reactie