zondag 21 juli 2019 | week 29
Home » Commentaar » Wens

Wens

Iedereen heeft het er over. En dan bedoel ik niet het overweldigende heerlijke zomerse weer waar veel mensen met volle teugen van genieten. Nu eens niet in de stromende regen met een tentje op de Veluwe of wegwaaiende voortenten op één van de Waddeneilanden. Nee, daar gaat het niet over. In dit geval heb ik het over de droogte. Om het maar op zijn Cruijffiaans te zeggen: Elk voordeel heb zijn nadeel. Tuinbezitters weten er alles van. Hoe houden we de boel een beetje groen? Gebruiken we wel of geen schoon water? Niet iedereen heeft een tuin aan de slootkant met een waterpomp. Gelukkig heb ik zelf geen dilemma. Wij pompen water uit de sloot. Maar hoe lang kan dit nog? Met deze temperaturen ligt blauwalg op de loer en botulisme is inmiddels geconstateerd in Lansingerland. Dus de tuin besproeien met slootwater kan eigenlijk niet meer. De gemeente staat voor dezelfde klus, hoe houden zij al het gemeente-groen netjes?
Vorige week werd er bij Huis de Haas in Bergschenhoek een nieuwe strook groen aangelegd, honderden planten zijn gepoot. Is dit niet een raar moment om dat te doen? Wordt de bewoners gevraagd de nieuwe planten dagelijks te verzorgen, want dat is nu een must. Kan de prioriteit niet beter gegeven worden aan bestaande projecten die ook water nodig hebben? Ik denk dan aan het Lions herinneringbos nabij zwembad De Windas. Vorig jaar zijn hier zeventig nieuwe bomen gepoot, allen met een bijzondere reden en soms met rituele aandacht in de grond gezet. Inmiddels zijn diverse bomen kaal, logisch want ze hebben bakken water nodig en die is niet voorhanden. Ik ben al dagen in de weer met jerrycans om onze familieboom water te geven. Maar niet iedereen is hiertoe in staat. Het enige wat helpt is een flinke hoosbui. Liefst een paar dagen, zodat alle bomen, zorgvuldig gepote struikjes en bloembakken weer opgefrist zijn en er een tijdje tegen kunnen. Dat wens ik de natuur van harte toe, ook al geniet ik van dit heerlijke zomerse weer.

Annelies Moerel

Check Also

Schoon

De gemeente Lansingerland is in de race voor de titel ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’. Bij …

Geef een reactie