dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » fbpost » Adinda ontvangt uitnodiging voor Kinderprinsengrachtconcert

Adinda ontvangt uitnodiging voor Kinderprinsengrachtconcert

Adinda ontvangt uitnodiging voor Kinderprinsengrachtconcert

Berkel en Rodenrijs – De inmiddels 10-jarige Adinda van Delft, vorig jaar reeds met een artikel present in De Heraut toen zij een vijfde plaats behaalde tijdens de NK schaken categorie 9 jaar bij de meisjes, heeft een uitnodiging ontvangen om op 18 augustus als violiste deel te nemen aan het Kinderprinsengrachtconcert, dat voorafgaat aan het jaarlijkse Prinsengrachtconcert in Amsterdam dat ook op tv uitgezonden wordt. Een getalenteerde Berkelse die naast violiste tevens begenadigd pianiste is.

Trees Borkus-Henskens

Nadat Adinda in februari de eerste prijs had gewonnen van De Muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours in de categorie 9 tot 12 jaar, werd zij in mei benaderd door de organisatie van het Kinderprinsengrachtconcert. Adinda mocht een screentest doen en is op basis daarvan gekozen als een van de drie kinderen die mee mag doen aan dit concert. Tijdens het Kinderprinsengrachtconcert speelt zij een korte vioolsolo met het orkest, vervolgens speelt Adinda samen met Jim van der Zee, winnaar van The Voice of Holland 2018, het nummer I’m on Fire van Bruce Springsteen. Daarna speelt ze samen met twee andere jonge talenten en aan het eind gaan ze het lied Aan de Amsterdamse Grachten gezamenlijk ten gehore brengen.

Druk programma

Een normale dag van Adinda begint met drie kwartier piano en viool spelen, waarna zij naar school gaat. Na de zomervakantie gaat ze naar de tweede klas van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Vrijdagmiddag vertrekt ze richting het Koninklijk Conservatorium en daar verblijft ze ook de hele zaterdag. Al op jonge leeftijd werden de muzikale talenten van Adinda ontdekt. Ze was drie jaar toen ze de mooie klank van de viool voor het eerst hoorde. “Dat vond ik zo mooi dat ik vroeg of ik dat ook mocht leren.” Ze kreeg haar eerste les bij de SKVR Schiebroek toen ze bijna vijf jaar oud was, en toen ze acht jaar was raadde haar docente haar aan verder te gaan op de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium. “Muziek is mijn passie. Ik studeer als hoofdvak viool en als bijvak piano.”
Na de basisschool – waar ze als hoogbegaafde leerling met grote stappen doorheen ging – kozen haar ouders voor de combinatie van school en conservatorium. “Ik had mijn middelbare school opleiding ook op het Conservatorium kunnen volgen, waar je altijd tussen gelijkgestemden zit. Nu ervaar ik dat mijn medeleerlingen van het Erasmiaans in veel gevallen niet van klassieke muziek houden, maar daar stoor ik me niet aan. Het is wel fijn dat de school er rekening mee houdt als ik ergens heen moet voor een optreden; de schoolresultaten mogen daar echter niet onder lijden.” Het schaken staat momenteel op een laag pitje.

Bijzondere viool

Adinda speelt op een bijzondere viool die zij in bruikleen heeft. “Het is inmiddels de derde. Ieder exemplaar gaat ongeveer twee jaar mee. Omdat ik nog groei wordt mijn oude na een tijdje te klein.” De viool waar ze nu op speelt is uit het begin van de twintigste eeuw. “Ik mag hem gebruiken van mevrouw Van der Lans van atelier De Luthiers uit Dordrecht. Een heel mooi instrument waar ik graag op speel en waar ik heel blij mee ben.”

Broer Matthijs

Ook broer Matthijs (13) blijkt over muzikaal talent te beschikken en zit inmiddels eveneens op het Koninklijk Conservatorium. Hij koos voor de klassieke gitaar. Omdat hij onlangs het junior concours van het Antwerpen Gitaarfestival in België won, mag hij op 27 juli een professionele video-opname laten maken bij Siccas Guitars in Karlshrune. In november mag hij als een laureat optreden tijdens het Antwerpen Gitaarfestival. Nu wachten hem nog vier masterclasses en een junior concours (tot 17 jaar oud) op het Gitaarfestival in Nürtingen. “Daar reizen we met het hele gezin heen met een weekje vakantie er achteraan.
We komen weer terug voor het Kinderprinsengrachtconcert, waarna de reis richting Frankrijk gaat. Daar wacht een workshop (een strijkersfestival) van een week, georganiseerd door de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium. Voor alle strijkers tot en met de middelbare school. En dan? Is de zomervakantie weer voorbij en beginnen we in het volgende jaar van school en probeer ik ook steeds meer te leren met mijn viool.”

Het Kinderprinsengrachtconcert wordt uitgezonden op zaterdag 18 augustus om 17.25 uur bij AVROTROS op NPO Zapp en NPO 2 Extra.

Check Also

Raad vraagt nadere bestudering bomenkap recreatiegebied Rottemeren

Lansingerland - De inwoners van Lansingerland die wel eens in de Bleiswijkse en Bergschenhoekse bossen bij de Rotte komen zien de kaalslag die door het kappen van veel bomen in deze recreatiegebieden plaatsvindt en velen vragen zich af of dit niet anders kan.

Geef een reactie