dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Lezersschrijven » Bomenkap Bleiswijkse Zoom

Bomenkap Bleiswijkse Zoom

Peter Groen heeft een mooie en duidelijke brief geschreven en ik ben het met hem eens. Er staan alleen rode verfstippen op de bomen, terwijl er ook bomen met gemerkte witte en blauwe verfstippen zouden moeten staan. Want op een eerder uitgegeven pamflet van Staatsbosbeheer staat dat bomen gemerkt met een rode stip geruimd zullen worden i.v.m. de essenziekte. De met blauwe en witte verf gemerkte bomen zijn bijzonder voor het gebied en blijven daarom staan (ik vind zelf alle bomen bijzonder).
Ik kom werkelijk allerlei boomsoorten tegen, niet alleen essen waar het om gaat, die met rode verf gemerkt zijn. De essenziekte wordt door Staatsbosbeheer aangegrepen om het hele gebied gewoon te ruimen. De reactie van Staatsbosbeheer op de brief van Peter Groen is gewoon onzin. Zo staat er bijvoorbeeld dat ook de zieke essen die er ogenschijnlijk goed uitzien weggehaald zullen worden, omdat “onze ervaring heeft geleerd dat die uiteindelijk ook dood gaan”.
Eh ervaring? Is dat diezelfde ervaring die van de Oostvaardersplassen een dood en kaal gebied hebben gemaakt? Meneer van SBB: U bent misschien ook wel ziek, maar ziet er ogenschijnlijk nog goed uit, maar omdat u toch ook dood gaat, (dat heeft de ervaring ons geleerd dat alle mensen uiteindelijk dood gaan) gaan we u toch ook niet alvast maar een spuitje geven?
Niet alleen de essen waar het in uw brief om gaat worden gekapt, allerlei soorten bomen worden straks geruimd. En dat gezeur over dat de populieren maar een aantal jaren meegaan. Zes jaar geleden zijn de populieren massaal gekapt om er een beter gebied van te maken, omdat ze op waren. De populieren die op het eilandje staan waren eigenlijk ook aan de beurt voor de kap, daar is toen vanaf gezien. Nu zes jaar later staan ze er nog prima bij. En dat gezeik over de veiligheid is echt pure onzin! Je moet niet gaan wandelen als het windkracht 10 is, als er dan wat met je gebeurdt in het bos is het je eigen schuld, klaar uit! Gaat de bomenkap ook langs en om het wellness resort Elysium verder? Of staan daar plots geen essen of zijn daar de bomen ineens van zo’n uitzonderlijke goede kwaliteit dat bomenkap daar geen zin heeft? Ik ben benieuwd.

G. de Wit
landschapsfotograaf en natuurliefhebber
Bleiswijk

Check Also

Bizar

Zoals iedere week schafte ik een prachtig boeket aan bij bloemenkiosk Steentjes. Tegenwoordig is de …

Geef een reactie