donderdag 27 juni 2019 | week 26
Home » Algemeen » Derde prijs voor werkstuk Technasium leerlingen Melanchthon

Derde prijs voor werkstuk Technasium leerlingen Melanchthon

Derde prijs voor werkstuk Technasium leerlingen Melanchthon

Lansingerland – Nico van der Lelij en Koen Schweers van het Melanchthon Bergschenhoek hebben met een eigen werkstuk, gemaakt in opdracht van Van Oord, een derde prijs gewonnen en vorige week een cheque ter waarde van 1000 euro in ontvangst mogen nemen.

Trees Borkus-Henskens

Koen en Nico werkten samen aan een project, waarin zij onderzoek deden naar het plaatsen van windturbines in opdracht van de internationale waterbouwer Van Oord. Nico en Koen bedachten een manier om windmolens op een snelle, eenvoudige en veilige manier te plaatsen op zee, waarbij er gehesen wordt vanaf een drijvend schip.

Technasium

In het Technasium van de school werkten de beide leerlingen aan de opdracht die zij via docent Van den Ende kregen nadat die contact had gelegd met Kevin van de Leur, ingenieur bij Van Oord. Van Oord, met het hoofdkantoor in Rotterdam, is een wereldwijd actieve aannemer van bagger-, waterbouwkundige – en offshoreprojecten voor de winning van olie en gas en van de aanleg van windparken “Voor de uitvoering voor onze laatste opdracht voor het examen – de meesterproef – was het noodzakelijk een opdrachtgever te vinden. Van Oord bleek bereid een zowel uitdagende als interessante opdracht te bedenken. De opdracht was ook relevant, omdat er een sterke groei is in het aantal windmolenparken op zee. Om de kosten in de hand te houden moet de installatie van de windmolens sneller en eenvoudiger gebeuren dan nu het geval is.” Van september 2017 tot en met maart 2018 waren Nico en Koen actief bezig met hun meesterproef als afsluiting van hun schoolperiode op Melanchthon Bergschenhoek. Zij kregen hiervoor – in het vak Onderzoeken & Ontwerpen (O&O) – een 8 als eindcijfer.
“We maakten eerst een analyse over windmolens op zee waarin we verschillende ideeën beschreven die als mogelijke oplossing zouden kunnen dienen. Ons eindontwerp werkten we verder uit aan de hand van tekeningen en maquettes. We kozen voor een out-of-the-box aanpak; we ontwierpen een nieuwe windmolen die veel sneller en nauwkeuriger te plaatsen is. Een windmolen die in zijn geheel wordt geplaatst en vervolgens uitgeschoven wordt als een hengel. Daarnaast beschreven we een manier om de windmolen makkelijk te demonteren, zodat de fundaties kunnen worden hergebruikt voor de volgende windmolen en het metaal voor andere toepassingen.”

NISS Profielwerkstukkenwedstrijd

De NISS Profielwerkstukkenwedstrijd daagt scholieren uit om de maritieme wereld te verkennen. Een wereld vol mogelijkheden en interessante thema’s om onderzoek naar te doen. De jury had ook dit jaar het genoegen om mee te genieten met de ontdekkingsreizen van meer dan dertig ambitieuze scholieren, waaronder Nico en Koen. Tycho Melles, scholier van Het 4e Gymnasium in Amsterdam, onderzocht en ontwierp in het winnende profielwerkstuk de ‘ideale hydrofoils voor een laser zeilboot’. De tweede prijs, van € 2000,-, werd uitgereikt op het Tabor Collega Oscar Romero in Hoorn aan het team scholieren die het profielwerkstuk ‘Operatie duikboot’ inzonden. Het team van Mark Tool, Rob van Santen en Jan Schagen deed onderzoek naar het gebruik van een duikboot die assisteert bij het plaatsen en inspecteren van windmolens en andere onderwaterconstructies
De derde prijs, goed voor een cheque van € 1000,-, werd overhandigd aan Nico van der Lelij en Koen Schweers van het Melanchthon Bergschenhoek. Inmiddels zijn ze met hun ‘hengel’windmolen ook al op tv en radio geweest.

Verder

Koen Schweers is inmiddels cum laude geslaagd en gaat na de zomervakantie op de Erasmus Universiteit van start met de studie Econometrie. “Ik heb me goed georiënteerd en dit lijkt me een uitdagende studie. Er komt veel wiskunde bij kijken en daar had ik een 10 voor op mijn lijst, dus dat moet gaan lukken.” Nico van der Lelij heeft de keuze gemaakt nog een jaar verder te studeren op Melanchthon Bergschenhoek om betere cijfers te scoren. Hij wil graag van start met zijn volgende opleiding, maar twijfelt tussen geneeskunde en econometrie. Met een hoge cijferlijst kan hij volgend jaar bij beide richtingen waarschijnlijk zo beginnen.

Check Also

Snelle, betaalbare en goede huisvesting hoeft geen probleem te zijn

Bergschenhoek - We kennen ze allemaal; de arbeidsmigranten die hier hun handen uit de mouwen steken om werk te verrichten. Met name bij distributiecentra en in de glastuinbouw waar de tuinders veelal een beroep op hen doen, maar huisvesting levert al snel een probleem op. Twee Hoekse ondernemers hebben daar een oplossing voor die zowel snel als goed en betaalbaar is.

Geef een reactie