maandag 22 april 2019 | week 17
Home » Algemeen » Meester Ravelli vond de school vroeger vreselijk

Meester Ravelli vond de school vroeger vreselijk

Meester Ravelli vond de school vroeger vreselijk

Bleiswijk – Als kind had meester Ravelli een vreselijke hekel aan alles wat met school te maken had, maar toch koos hij uiteindelijk voor een toekomst in het onderwijs. De liefde die op zijn pad kwam had daar alles mee te maken.

Trees Borkus-Henskens

Rob Ravelli zag 65 jaar geleden het levenslicht in Leiden en groeide vervolgens op in Oegstgeest. Tot de vijfde klas van de (toen nog) lagere school verliep zijn leven gladjes, maar toen hij vervolgens in een klas zat waar het niet klikte met de onderwijzer werd de school voor hem een plaag. Nu, vlak voor hij als directeur afscheid neemt van CBS De Poort in Bleiswijk, is die hekel aan school maar moeilijk voor te stellen van de man die met hart en ziel verknocht raakte aan het onderwijs.

Goede tip van opa

Na de basisschool en de mulo wilde de jonge Ravelli niets meer met school te maken hebben. Na een jaar van twaalf ambachten en dertien ongelukken ontmoette hij een meisje waar hij dolverliefd op werd. “Haar vader wilde echter wel graag een man voor zijn dochter die haar een goede toekomst kon bieden. Toen haar opa, zelf werkzaam in het onderwijs, zich op een bepaald moment afvroeg of het onderwijs niets voor mij zou zijn overwoog ik die optie: eigen baasje zijn en veel omgaan met mensen. En wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden: ik ging naar de havo en vervolgens naar de pedagogische academie (de toenmalige opleiding voor leerkrachten) en doorliep beide opleidingen fluitend.”
De eerste baan van meester Ravelli was op een school in Leimuiden. “Na elf jaar solliciteerde ik naar de functie van schoolhoofd in Nieuwe Wetering; vier dagen voor de klas en de vijfde dag aan het werk met directietaken. Nadat de school na zes jaar een fusie aanging werd ik directeur op De Wiekslag in Bleiswijk.” Om na een paar jaar als trainer, opleider en consultant aan de slag te gaan bij de Algemene Vereniging van Schoolleiders. Na acht jaar volgde hij Kees van de Water, directeur van CBS De Poort, op. “Dat is nu ruim vier jaar geleden. Meteen vanaf de eerste dag voelde ik hier de warme betrokkenheid van een heel sterk team dat werkt vanuit het hart. Van het bestuur kreeg ik de ruimte om samen met het team een visietraject in te zetten. We benoemden met elkaar kernwaarden en uitgangspunten, waarna in nauwe samenwerking met team en ouders een keuze werd gemaakt voor de toekomst van ons onderwijs. We gingen vanaf het schooljaar 2016/2017 verder als IPC school, waarin meer coachend les gegeven wordt. Met in de ochtend de ‘rekenen, taal en lezen’ vakken en in de middag werkend aan een thema (in blokken van zes tot acht weken) waarin alle vakken aan bod komen in combinatie met elkaar.”

En nu?

De start van de zomervakantie betekent het einde van de loopbaan van meester Ravelli bij De Poort, maar hij blijft – als zelfstandig werkend coach – actief met coachen door zijn nog steeds warme banden met de AVS. Daarnaast verzorgt hij de cursus voor middenkader in het onderwijs en gaat hij meer tijd besteden aan zijn verzameling gitaren die voor een belangrijk deel wachten op een opknapbeurt. Zijn directeursfunctie zal worden overgenomen door Suzanne Potuijt, tevens directeur van De Wiekslag. Voor elke school twee dagen, waarbij huidig intern begeleider Marije Spaan twee dagen waarnemend zal zijn bij De Poort.
Donderdag 5 juli werd met leerlingen en collega’s een mooi afscheidsfeest gevierd in sporthal Rijneveen, waarbij elke groep onder leiding van een Theatergroep een deel presenteerde van het boek van Roald Dahl.

Check Also

Prestigieuze Onderzoeksprijs voor Berkelse leerkracht

Berkel en Rodenrijs - Angela Jansen-Zandbergen, werkzaam op basisschool Het Baken, heeft de 10xBeter! Onderzoeksprijs 2019, van Fontys gewonnen. Zij ontving de prijs woensdagavond 20 maart uit handen van bestuursvoorzitter van Optimus, Harrie van de Ven, tijdens Kennisplaza, het jaarlijkse onderwijsevenement van Fontys Pro Educatie.

Geef een reactie