zondag 21 april 2019 | week 16
Home » Algemeen » Dijkwacht inspecteert veenkades vanwege droogte
Bleiswijk/Bergschenhoek - De vrijwillige dijkwachten van Schieland en de Krimpenerwaard inspecteren deze week de veenkades in hun gebied. Dit vanwege de aanhoudende droogte.

Dijkwacht inspecteert veenkades vanwege droogte

Dijkwacht inspecteert veenkades vanwege droogte

Bleiswijk/Bergschenhoek – De vrijwillige dijkwachten van Schieland en de Krimpenerwaard inspecteren deze week de veenkades in hun gebied. Dit vanwege de aanhoudende droogte.

Tot nu toe hebben de medewerkers van het hoogheemraadschap inspectierondes gelopen. Nu worden ook de vrijwillige dijkwachten ingezet. In mei en juni is er weinig regen gevallen in Nederland. Daardoor is er sprake van droogte. De aanvoer van zoet water in het gebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is nog altijd voldoende. “Wel maken we nu een waterbuffer door water vanuit de rivieren ‘binnen te laten’. Zo’n buffer is de voorbereiding voor een periode dat er geen water meer uit de rivieren kan worden gehaald.”, aldus dijkgraaf Hans Oosters.
Bij langere perioden van droogte worden de droogte gevoelige kades gecontroleerd. Deze kunnen namelijk, als er te lang geen regen valt, uitdrogen waardoor scheuren kunnen ontstaan.

Verhoging waterpeil

Daarnaast verhoogt het hoogheemraadschap sinds een week de waterpeilen in het gebied. Op verschillende locaties wordt water uit de Nieuwe Maas, de Hollandsche IJssel en de Lek stapsgewijs ingelaten. Dit kan, omdat er via de Rijn (die overgaat in de Nieuwe Maas), de Hollandsche IJssel en de Lek nog voldoende zoet water aanwezig is. Door extra water uit deze rivieren in te laten, wordt een (beperkte) waterbuffer in ons gebied gecreëerd om zo te anticiperen op de droogte. Een te laag waterpeil is niet goed voor de natuur, de landbouw en de stevigheid van kades en dijken.

Check Also

Prestigieuze Onderzoeksprijs voor Berkelse leerkracht

Berkel en Rodenrijs - Angela Jansen-Zandbergen, werkzaam op basisschool Het Baken, heeft de 10xBeter! Onderzoeksprijs 2019, van Fontys gewonnen. Zij ontving de prijs woensdagavond 20 maart uit handen van bestuursvoorzitter van Optimus, Harrie van de Ven, tijdens Kennisplaza, het jaarlijkse onderwijsevenement van Fontys Pro Educatie.

Geef een reactie