woensdag 26 juni 2019 | week 26
Home » Heden & Verleden » Ook bij Henk Moerman is de cirkel rond
Henk Moerman heeft gescoord voor Floreant.

Ook bij Henk Moerman is de cirkel rond

In deze aflevering (161) van Heden & Verleden kijken we met Henk Moerman terug op zijn ‘voetballeven’.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Rien Kuyvenhoven

Ook bij Henk Moerman is de cirkel rond

Onlangs gebeurde het dan toch. Henk Moerman hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Spelers van de vier clubs die hij de afgelopen 48 jaar heeft ‘gediend’, waren naar het Bleiswijkse sportpark Merenveld gekomen. Voetballers van BVCB, Moerkapelle, Floreant en Soccer Boys. Uiteraard waren zijn vrouw Lorene en de kinderen er ook, evenals ma, Jet en de rest van de families Moerman en Van Wingerden.

Henk Moerman was onder de indruk van deze dag, maar nog meer dankbaar toen hij zei: “Ik ben een bevoorrecht mens geweest al die jaren. Voetbal liep als een rode draad door mijn leven. Het bracht balans in het leven en nog veel meer vriendschappen”.
Na deze actieve voetballoopbaan van 48 jaar wint de vraag, want hoe lang houden je knieën het nog uit, het van het hart. Tijd om ook even stil te staan en te kijken naar het heden en verleden.
Na een bliksemcarrière bij de padvinderij en judo mocht hij rond zijn 10e jaar met zijn broer Leo zijn kunsten als voetballer gaan vertonen. “We werden lid van BVCB, zijn gestart aan de Oosteindseweg. Zaterdags moesten voor de wedstrijd de koeien van het veld worden gehaald. Datzelfde gold natuurlijk ook voor de mooie plakkaten die ze achterlieten. Met de familie Gitling achter de bar in de kantine die je nauwelijks zo mocht noemen en het wassen bij de steenkoude kraan waren de hoogtepunten aan de Oosteindseweg”, vertelt Henk. Al snel werd de overstap gemaakt naar het nieuwe complex aan de Berkelseweg.
“In de tussentijd was de familie verhuisd naar Moerkapelle waar we met zes gezinnen een oude boerderij deelden”, vervolgt Henk. “De vergelijking met de primitieve omstandigheden in de beginjaren van BVCB bleek uit het feit, dat we ons bij de enige kraan in het huisje moesten wassen. Onze trainingsopkomst was mede om die reden best hoog. Bij Moerkapelle speelden we direct in het eerste elftal. En ook hier werd de overstap gemaakt naar een ander complex met trainingen op een terrein waar de karrensporen in stonden. Zeg maar gerust barbaarse omstandigheden. Op een bepaald moment ging het gerucht dat er een scout van FC Utrecht zou komen kijken. De betreffende wedstrijd hebben wij geen bal geraakt. Van een scout hebben we nooit iets gehoord.”

Ambities

In het archief van Henk Moerman zijn een paar artikelen terug te vinden van wedstrijden tussen vv Moerkapelle en Soccer Boys in het seizoen 80-81. De eerste kop luidt: ‘Soccer Boys te zwak voor Moerkapelle’. De andere wedstrijd had als kop: ‘Jan Lit-equipe krijgt te weinig’. Een wedstrijd die Soccer Boys had moeten winnen, maar niet won. Op een dieptepass was de Soccer Boys verdediging even niet bij de les en maakte Henk Moerman de gelijkmaker. “Toch niet te geloven”, aldus toen een teleurgestelde Jaap Luyendijk na afloop.
Moerman had daarna een mooie tijd bij het Boskoopse Floreant. “Mede door een leuke reiskostenvergoeding, nieuwe voetbalschoenen en geen contributie. Dat was leuk voor een student”, zegt hij. Net als bij Moerkapelle en Floreant was ook bij Soccer Boys de zondagafdeling de grootste afdeling. Soccer Boys had in die tijd twee zaterdagelftallen en vijf zondagelftallen. “Maar dat maakte de ambities niet minder groot. Speciale wedstrijden waren er altijd tegen BVCB. De derby’s hadden en hebben iets speciaals. Er is altijd een gezonde spanning tussen Bleiswijk en Bergschenhoek. Soccer Boys, de club die het zelf wil doen en BVCB die toch wat grootser denkt en handelt. En zo is de kring van eerste en laatste vereniging weer rond.”
De laatste 15 jaar is Moerman lager gaan voetballen met uiteindelijk veel mooie jaren bij de veteranen. Dat lager voetballen betekende niet dat zijn ambities minder waren. Ook op dat lagere niveau moest er gewonnen worden en als het even kon kampioen worden. En dan kon het er ook best stevig aan toe gaan. Met name wanneer het de wedstrijden tegen de veteranen van Berkel betrof.

Lid van verdienste

Er waren voor hem tevens woorden van waardering buiten het wedstrijdgebeuren om, weet broer Leo te melden in zijn woord tot zijn broer. “Dat begon al heel vroeg bij Moerkapelle in de reclameborden commissie. Dat heb je hier bij Soccer Boys in de overtreffende trap voortgezet. De actie om de wal van reclameborden te voorzien was in een vloek en een zucht geregeld. De gesponsorde financiering van de tribune is jouw initiatief en dankzij jouw realisatiekracht ook gerealiseerd. Niet voor niets ben je benoemd tot lid van verdienste. Het oranje-wit diner waar jij één van de stuwende krachten was om de avond te realiseren voor een grote opbrengst voor Hospice Lansingerland mag natuurlijk niet ontbreken. En het werd een gigantisch succes waarbij we meer dan € 40.000,- aan de hospice hebben overhandigd.”
Henk Moerman bedankte zijn maten, dat ze waren gekomen om 48 jaar af te sluiten.” Aan alle goede en mooie momenten komt een einde.”

Check Also

Piet Florusse: “Het is mooi geweest zo!”

Berkel en Rodenrijs - Hij woont al weer geruime tijd in Berkel en Rodenrijs. Na zijn universitaire studie aan het Rijksherbarium, een museum met gedroogde planten (nu: Nationaal Herbarium, red.) in Leiden, studeerde Piet Florusse (77) af als plantkundige. Het was in de jaren vijftig/zestig, dat hij ging werken bij Rijk Zwaan in Bergschenhoek. Maar het avontuur trok hem en Piet verkoos het werk als zelfstandig landschapsontwerper boven het in loondienst werken.

Geef een reactie