donderdag 22 augustus 2019 | week 34
Home » Heden & Verleden » Stichting Hulp Letland sluit al 25 jaar zowel donateurs als Letten in haar hart
Joop en Coby Fuijkkink; met tassen vol foto’s van 25 jaar Stichting Hulp Letland.

Stichting Hulp Letland sluit al 25 jaar zowel donateurs als Letten in haar hart

In deze aflevering (160) van Heden & Verleden kijken we samen met Joop en Coby Fuijkkink terug op de afgelopen 25 jaar waarin de Stichting Hulp Letland zich succesvol heeft bezig gehouden met hulp aan deze Baltische staat.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Stichting Hulp Letland sluit al 25 jaar zowel donateurs als Letten in haar hart

Dit jaar viert de Stichting Hulp Letland haar 25-jarig bestaan. Een zilveren jubileum met een gouden randje, want terugkijkend is er in die 25 jaar heel veel gebeurd.

In september 1993 vertrok de familie Oppedijke uit Workum voor de eerste keer met enkele Berkelaren in een klein transport naar Letland. Daaraan voorafgaand had het Kinderkoor De Berkelse Zangertjes met voorzitter Joop Fuijkkink al in juni 1992 kennis gemaakt met het koor Kaya uit Salacgriva tijdens een korenfestival in het toenmalig Willem Huygensz. Dat bleek de start van wat later de Stichting Hulp Letland zou worden.

Rode draad

De traditie van concerten met Letse koren, dansgroepen en Letse solisten en de contacten met Nederlandse koren en musici liep en loopt als een rode draad door de 25 jaar heen. Wat begon met een volgeladen bestelbus met aanhanger groeide uit tot grote transporten met tot de nok gevulde bussen, brandweervoertuigen, ambulance en politievoertuigen vol hulpgoederen; alles, dus ook de auto’s en bussen, kregen een goede bestemming in het straatarme Letland. Inmiddels werd een totaal van 55 weggeschonken en volgepakte voertuigen bereikt.

Verdeeld

Joop en Coby Fuijkkink zijn samen met een groot aantal donateurs nog steeds actief voor de Letse bevolking en kunnen er uren over vertellen. “Alle voertuigen en hulpgoederen werden over heel Letland verdeeld. Projecten in steden en dorpen waar wij, in nauwe samenwerking met lokale besturen en het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Letland, hulp verleenden en nog steeds verlenen. In 1994 vertrok het eerste transport van de Stichting Hulp Letland; een grote bestelbus volgeladen met 250 paar nieuwe kinderschoenen en hulpgoederen en bovendien een politieauto. In Letland kwamen we in contact met twee politieweduwen die na de begrafenis van hun echtgenoten aan hun lot werden overgelaten door de Letse overheid. Met hulp van politiebonden en de Letse pers wisten we het in 1998 voor elkaar te krijgen dat weduwen van deze beroepsgroepen een éénmalige uitkering en een pensioen kregen. Daarnaast richtte de stichting zich ook op medische projecten zoals die van de dove Masha en het aanpassen van twee beenprotheses van de politieman Sergey Burlaka. In de loop der jaren wisten wij veel vrijwilligers, bedrijven, andere stichtingen en donateurs enthousiast te maken voor ons werk in Letland. Grote kracht van de stichting is dat zowel bestuur als vrijwilligers zelf de kosten van de stichting en de transporten droegen en dragen. Vele tienduizenden guldens en later euro’s vonden hun weg naar diverse projecten zoals scholen, kindertehuizen, ouderencentra, het psychiatrische kinderziekenhuis in Ainazi, ziekenhuizen in Riga, Ludza en Cesis en vele andere instanties.”
Hulpverlening op maat en waar nodig; al 25 jaar lang. “De situatie die we in 1993 aantroffen is gelukkig verbeterd, maar nog steeds is onze hulp op diverse plekken nuttig en noodzakelijk en zijn er steeds weer nieuwe projecten die steun behoeven. Belangrijk is dat de stichting van begin af aan de diverse projecten bleef controleren.

Van alle kanten hulp

Van alle kanten kan de Stichting Hulp Letland al jaren rekenen op steun; zowel financieel als met materialen en grote inzet. Enthousiast geven Joop en Coby enkele recente voorbeelden: “Goede doelen kringloopwinkel De Paardestal schonk de stichting een mooie gift vlak voordat we in december naar Letland vertrokken. Met dit geld konden we het probleem van de kapotte bedden in het psychiatrische kinderziekenhuis in Ainazi oplossen.” Groot was ook de verrassing voor voorzitter Joop toen hij, nadat hij in mei voor vrijwilligers van De Paardestal een korte lezing hield over de hulpverlening in Letland, nogmaals een waardevolle cheque kreeg aangeboden. Deze gift zal worden besteed aan het ouderencentrum in Ludza met de overhandiging van een 2e hands rolstoelbus. In mei 2017 werd aan dit centrum al een, door De Paardestal geschonken, acht personen bus geschonken, maar daar kunnen de invalide bewoners geen gebruik van maken. Een verzoek voor een betaalbare 2e hands bus ligt al bij de Rogam, “Daarnaast zullen we dit jaar vier elektrische hoog-laag bedden leveren aan dit tehuis.” Soccer Boys uit Bleiswijk schonk sportkleding; ruim 270 kilo werd in negen dozen opgestuurd naar Letland en daar verdeeld over sportclubs in Ludza, Rezekne en Riga. Voor de voetbalclubs van grote waarde, omdat het hele team gelijk gekleed het veld op kan. Begin januari konden we weer meebieden op kavels nieuwe kinderkleding, sportsokken, thermo maillots en spijkerbroeken bij de veilingsite BVA. De faillissementverkoop vond plaats in Zwolle en wij hebben daar een partij van ruim 200 kilo nieuwe kinderkleding kunnen aankopen voor het luttele bedrag van € 2.- de kilo. De partij kleding werd verdeeld over drie scholen in Staupe en Ludza.”

Steun

Nog een mooi voorbeeld. “De vele jaren dat donateurs het gezin van Satibaldijevs ondersteunen, specifiek voor de zorg van dochter Masha, zijn heel bijzonder. Ook de steun voor moeder Snezhana, die acute leukemie kreeg, is iets om erg dankbaar voor te zijn. Masha studeert nu voor het 2e jaar stedelijke architectuur in Breda en is inmiddels ambassadrice van COCHLAIR, de Australische firma in gehoorimplantaten, die haar studie betaalt. Zij was het 1e dove patiëntje dat op 3-jarige leeftijd in Letland, met steun van vele donateurs van onze stichting, succesvol kon worden geopereerd. Voor haar zus Valery, de 18-jarige zangeres en violiste van onze 5 mei concerten ook een goed bericht. Mede door haar positie als 1e violiste van het philharmonisch orkest in Rezekne is ze met ingang van het studieseizoen 2018-2019 door de EU toegelaten tot de muziekopleiding van Codarts in Rotterdam.”
Bijzonder was de inzet van de groep dames van de Zusterkring van de Goede Herder kerk uit Epe voor Letland. Nadat in november de tweejaarlijkse verkoop van hun breiwerk was geweest werd de resterende gebreide kleding geschonken aan de stichting. De kleding werd naar de scholen in Straupe en Stalgene opgestuurd en de kinderen bedankten de dames met een eigen gemaakte vilten kerstbal. Na de rommelmarkt in april 2018 van dezelfde kerk ontving de stichting al het overgebleven speelgoed, lego en de pluchebeesten. Ruim 120 kilo speelgoed werd naar drie scholen opgestuurd. Ook door Berkelse dames wordt nog steeds warme kleding gebreid dat regelmatig naar Letland wordt verzonden. De speculaaspoppenverkoop is eveneens nog steeds een groot succes.

Jubileumconcert

Om iedereen te bedanken voor de jarenlange steun organiseert de Stichting Hulp Letland een bijzonder jubileumconcert. Het Hollands Christelijk Mannenkoor en het Christelijk Gemengd koor The Credo Singers werken belangeloos mee, evenals pianist/organist Mark Brandwijk en trompettiste Melissa Venema. Ook musici/dirigenten Arjan Breukhoven en Bert Kruis staan borg voor een fantastisch jubileumconcert op zaterdag 22 september in De Bron te Berkel en Rodenrijs.

Check Also

De Reclame Courant van Winkeliers Vereeniging Eendracht

Tegenwoordig heeft iedere dorpskern een winkeliersvereniging. Ook Lansingerland. De middenstand is echter al sinds jaar en dag op creatieve wijze bezig hun waar onder de aandacht te brengen. In een oude uitgave van de Reclame Courant van Winkeliers Vereeniging Eendracht, opgericht op 2 december 1936 te Berkel en Rodenrijs, zijn de verschillen tussen nu en toen goed te zien, maar er zijn ook overeenkomsten.

Geef een reactie