dinsdag 15 oktober 2019 | week 42
Home » Algemeen » Juf Marjella 40 jaar in het onderwijs

Juf Marjella 40 jaar in het onderwijs

Juf Marjella 40 jaar in het onderwijs

Bleiswijk – 13 juni 1978 begon Marjella Keizer, net afgestudeerd aan de Pedagogische Academie, als leerkracht op basisschool De Poort. Woensdag 13 juni is dit 40 jaar geleden. Reden voor een interview en een feestje.

Marianne Karsemeijer

Dit feestje werd echter al eerder gevierd. Donderdag 5 april werd Marjella thuis opgehaald door de directeur van De Poort, Bob Ravelli. Ze ging nietsvermoedend met hem mee, op school aangekomen stonden leerkrachten en kinderen haar op te wachten; er was een verrassingsdag voor haar georganiseerd. Ze werd door de hele school toegezongen en toegesproken door de directeur. Wat er toen volgde was een hele dag met allerlei activiteiten. Haar duo-collega Eline Dukel had een feestje in de klas georganiseerd. Marjella geeft dit jaar les aan de groepen 4 en 5. ‘s-Middags werden er spelletjes door de hele school gedaan. Iedereen deed mee, van de kleuters tot aan groep 8. “Het was echt een verrassing” vertelt ze, “en zo leuk om te zien dat de kinderen van de hogere groepen zich ontfermen over de kleintjes” ‘s-Avonds volgde er nog een receptie en een etentje. “Het was een prachtige dag waar ik erg van genoten heb.”

Snel een baan

Marjella vertelt met enthousiasme over de 40 jaar die achter haar liggen. 40 jaar geleden lagen de banen niet voor het opscheppen in het onderwijs. Toch had ze al snel een baan. De toenmalige directeur van De Poort, Kees van de Water, had op korte termijn een invaller nodig. Hij belde met de Pedagogische Academie of er afgestudeerden waren die in de buurt van Bleiswijk woonden. Marjella woonde in Pijnacker en had op 9 juni haar diploma gehaald. 13 juni kon zij als invaller aan de slag, tot de zomervakantie. Na de zomervakantie ging er een collega weg, ze mocht een proefles geven en werd aangenomen.
Ze werkte ruim een jaar bij De Poort toen ze haar man leerde kennen. Ronald startte in oktober 1979 ook als leerkracht op De Poort. In 1981 trouwden ze. Omdat er op de Wiekslag, de andere christelijke school in Bleiswijk, een vacature was besloot Marjella in 1981 daar te gaan werken om na twee jaar toch weer terug te keren naar De Poort. Daar werkt ze nu nog steeds.

Veel veranderd

In die 40 jaar is er veel veranderd. Zo werd in 1985 de basisschool ingevoerd. Een grote verandering ook voor de leerkrachten, die naast hun werk allerlei cursussen moesten volgen om de invoering goed te laten verlopen. En natuurlijk deed ook de computer zijn intrede in het onderwijs. Marjella werkt nu samen met haar duo-collega Eline. ’s Middags wordt er gewerkt met het IPC (International Primary Curriculum), bij de zaakvakken, zoals aardrijkskunde en geschiedenis. Ze vindt het fijn de voorbereidingen voor elk thema samen te doen. De vakken staan bij IPC niet op zichzelf, maar zijn met elkaar verbonden. Leerlingen leren verbanden zien tussen de vakken, nemen actiever deel aan het onderwijs en leren denken vanuit verschillende invalshoeken. Marjella vindt het na 40 jaar nog steeds fijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ze is dan ook niet van plan om te stoppen. Graag blijft ze tot haar pensioen op De Poort om kinderen les te geven.

Check Also

Indoorfestival DAKERAF voor jongeren Lansingerland

Lansingerland - Met ‘Pubers in de Spotlight’ richt de gemeente Lansingerland zich op een positieve manier op jongeren in Lansingerland. Om hier voor jongvolwassenen een nog prettigere plek te maken om te wonen, leven en zich te ontwikkelen, waarbij wordt geluisterd naar en samengewerkt met de jongeren zelf.

Geef een reactie