zondag 26 mei 2019 | week 21
Home » Algemeen » Schilderijenexpositie in ‘Galerie Oudeland’

Schilderijenexpositie in ‘Galerie Oudeland’

Schilderijenexpositie in ‘Galerie Oudeland’

Berkel en Rodenrijs – Regelmatig zijn er exposities in Zorgcentrum de Oudelandsehof. Vanaf 7 juni is er een expositie van schilderijen van vuurtorens in Nederland. Er staan er nog zo’n vijftig waarvan er twee nog in bedrijf zijn. Er bestaat zelfs een vereniging met 400 leden: de Nederlandse Vuurtorenvereniging, opgericht in 1992.

John Hofman

Een van de leden is Piet Struijk uit Bergschenhoek, die inmiddels een postzegelverzameling heeft van enkel vuurtorens. Op de expositie is hiervoor een aparte tafel ingericht, zodat bezoekers deze ook kunnen bekijken. Waar het echter in hoofdzaak om gaat bij deze tentoonstelling zijn de schilderijen van Frans Room (79), die in feite al zijn hele leven heeft geschilderd. Vroeger veel landschappen, maar ook een serie vuurtorens in Nederland. Om ze goed te kunnen schilderen bezocht hij de meeste plaatsen waar ze nu nog staan, maakte dan een voorlopige schets die vervolgens thuis werd uitgewerkt. Hij werkte voornamelijk met pastelkrijt. Als het schilderij dan gereed was, werd er een zeefdruk van gemaakt en die zeefdrukken hangen nu in de wandelgangen van de Oudelandsehof.

Prachtige werken

Na enig zoeken, kwam hij donderdag 7 juni aan in Berkel en Rodenrijs, vergezeld door zijn partner, waar Piet Struijk en enkele vrijwilligers van de Oudelandsehof hem opwachtten. Zij zorgden er voor dat de schilderijen keurig werden opgehangen. ’s Middags werd de expositie officieel geopend voor het publiek. Er hangt een aantal prachtige werken, zeer professioneel geschilderd. Het zijn niet enkel de vuurtorens die te zien zijn, maar ook het dorpstafereel er omheen. Het zijn daardoor unieke schilderijen geworden die ook te koop zijn.
Frans is verguld met het feit dat zijn werken nu in Berkel en Rodenrijs hangen. “Ik wist niet eens dat er een vereniging bestond die zich concentreert op de vuurtorens in Nederland”.

GPS

“We vieren om de vijf jaar een lustrum in onze vereniging”, vertelt Piet. “Vorig jaar bestonden we 25 jaar en maakten we een reis naar Zuid-Engeland waar ook nog veel vuurtorens staan. We hebben zelfs een vaste expositieruimte in De Grote Toren in Goedereede(Overflakkee) die is te bezoeken vanaf Koningsdag tot en met de herfstvakantie”. Zoals gezegd, zijn er nog twee vuurtorens in werking: op Terschelling en in Ouddorp. De meeste schepen hebben nu GPS aan boord en hebben de vuurtoren niet meer nodig. Vroeger werden de schepen gewaarschuwd middels vuren vanaf de wal. Als een soort klokkenluiders trokken mensen aan een touw om de vuren in een vuurkorf heen en weer te slingeren. Later kwamen de echte vuurtorens en ging men over op olieverlichting en nog later gaspitten en electra. Er is in 2010 een prachtig boek uit gebracht: Vuurtorens, lichtschepen en kapen(stellages langs de kustlijn, red.). Op de expositie zijn ook bouwmodellen (mini-vuurtorens) te zien, gemaakt door Bram Quist. De expositie duurt tot 9 augustus en is te zien tijdens de openingsuren van de Oudelandsehof.

Check Also

Website stimuleert scholen hun schoolplein te vergroenen

Afgelopen week is de website www.groenblauweschoolpleinen.nl gelanceerd. Basisscholen kunnen hier tips en inspiratie vinden voor meer water en groen op hun schoolplein. De site biedt voorbeelden en ervaringen van andere basisscholen die een groenblauw plein hebben gerealiseerd, opties voor financiële steun en lespakketten voor buitenlessen.

Geef een reactie