donderdag 23 mei 2019 | week 21
Home » Nieuws » Koninklijk bezoek geeft 80-jarig jubileum van Anthura extra allure

Koninklijk bezoek geeft 80-jarig jubileum van Anthura extra allure

Koninklijk bezoek geeft 80-jarig jubileum van Anthura extra allure

Bleiswijk – Met een bezoek van Koning Willem-Alexander kreeg het 80-jarige Anthura, de Bleiswijkse specialist in orchideeën en anthurium, vrijdag 1 juni ook Koninklijke allure. Gastvrij en met trots werd de koning ontvangen, waarna een rondleiding door een deel van het fraaie kassencomplex aan de Cyclamenweg volgde.

Trees Borkus-Henskens

De Experience ruimte werd tijdens de rondleiding eveneens bezocht. Een eldorado van diversiteit, kleur en veredeling waar zelfs Zijne Majesteit door werd verrast. “Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten waren,” stelde hij verwonderd, waarna hij zeer belangstellend in gesprek ging met de aanwezige experts.

Event

Terwijl de koning genoot van de Experience ruimte spoedde Marco van Herk – samen met de broers Iwan en Mark van der Knaap de directie van Anthura vormend – zich naar de grote zaal op de bovenste verdieping waar honderden gasten zich hadden verzameld voor een relatie event dat in het teken stond van ‘Samen voor een mooie wereld’.
Daar vertelde hij dat het bezoek als een echte verrassing was begonnen. “Mattijs Bodegom, onze marketingmanager, schreef vorig jaar een brief met de vraag of de mogelijkheid bestond dat de koning een bezoek aan het jubilerende Anthura zou kunnen brengen. In een later stadium, toen het er gunstig uit ging zien, vertelde hij die verrassing pas aan ons! We zijn er uiteraard heel trots op dat het is gelukt.”
Vervolgens gaf Marco de microfoon aan Matthijs van Nieuwkerk die de middag verder zou leiden. Zelf bleef hij er als tafel/gastheer tijdens het hele event bij aan tafel. “Als ik door de bocht vlieg meld je het maar!” was de reactie van Matthijs, die ook nog even wilde weten of hij de koning een hand moest geven en hoe hij hem aan moest spreken. Na binnenkomst volgde Zijne Majesteit de eerste ronde van de in totaal drie tafelgesprekken. Deze ging over veredeling en innovatie. Vervolgens nam hij afscheid en vertrok hij; maar niet zonder een prachtig exemplaar waar Anthura zo trots op is. Een van de nieuwe soorten orchideeën in een fraaie pot.

Inspirerend

Tijdens het relatie event namen experts en opinieleiders plaats aan tafel en gingen zij in gesprek over ‘Veredeling, Duurzaamheid en De afzetmarkt van de toekomst’. Matthijs van Nieuwkerk bleek er de aangewezen persoon voor om de soms openhartige en persoonlijke gesprekken te leiden en de gasten uit te dagen hun bedrijfskoers te bekijken en eventueel te herijken.
In de eerste ronde werd meteen al een ‘kersverse’ mijlpaal bekend gemaakt. In opdracht van Heleen Bastiaanssen, manager veredeling, werd het dna van anthurium en phalaenopsis ontrafeld. “Vandaag werd bekend gemaakt dat het gnoom van beide planten in kaart is gebracht!” kon Mark van der Knaap melden, waarna Matthijs van Nieuwkerk Heleen meteen uitnodigde aan tafel. “Er zit vanmiddag geen vrouw aan tafel; hoef ik niet te proberen,” besloot hij door de ‘spontaan’ aangeschovene welkom te heten. Het resultaat van onderzoek bleek een prestatie van formaat. De kennis hieruit kan worden gebruikt om stappen vooruit te zetten in precisieveredeling.
In de tweede ronde schoven onder andere Cees van der Meij (Royal Lemkes) en Henry Oosthoek (Koppert) bij aan tafel toen het onderwerp ‘duurzaamheid’ was. De bedrijven bleken al een end op weg ‘maar het moet in je dna zitten’. Doel van verdere ontwikkeling zijn zowel de wens van de klant als residuevrije producten. In de derde ronde stond met name innovatie en logistiek centraal. De gasten zagen toekomst voor de veiling als logistiek punt om diverse producten bij elkaar te brengen en bovendien in betrouwbaarheid.
Met elkaar was men het er over eens dat het verhaal van de kweker veel meer bij de consument moet komen. Dat er bovendien niet aanbod- maar vraaggericht gewerkt zou moeten worden en dat er veel meer transparantie kan komen van de bedrijven. Eerlijk, duurzaam en transparant; dat wil de eindconsument!

Check Also

Camera’s in Annie M.G. Schmidtpark

Burgemeester Pieter van de Stadt heeft besloten tijdelijk cameratoezicht toe te passen in het Annie …

Geef een reactie