donderdag 23 mei 2019 | week 21
Home » Algemeen » Rookvrije sport-, speel- en schoolterreinen ook in Lansingerland?

Rookvrije sport-, speel- en schoolterreinen ook in Lansingerland?

Rookvrije sport-, speel- en schoolterreinen ook in Lansingerland?

Lansingerland – Dat sigaretten verslavend zijn en slecht voor de gezondheid is algemeen bekend. Maar hoe kan de jeugd behoed worden voor die verslaving? Want met name jongeren blijken extra gevoelig hiervoor. De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) Lansingerland organiseert op 13 juni een thema-avond ‘Rookvrij opgroeien in Lansingerland’. Het ASD café wordt gehouden in het Wolfert Lyceum, de Zijde 5. Aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur. Praat en denk mee, van elkaar kunnen we leren!

Pionier in het rookvrij maken van zijn voetbalclub RCL Leiderdorp is Robert Guis. Hij heeft zich als een van de eerste ingezet om dit doel te bereiken en inmiddels schieten de rookvrije sportclubs als paddenstoelen uit de grond.
Robert Guis: “We weten allemaal dat kinderen niet gaan roken omdat ze het lekker vinden. Ze willen meedoen of stoer zijn. De vraag is hoe we dat eindelijk eens gaan stoppen. Voor mij is het heel logisch als er bij sportverenigingen niet meer gerookt mag worden. Sporten is gezond en heel erg goed voor de psychische en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Daarom moeten kinderen een sportterrein associëren met een gezonde plek. En daar hoort zichtbaar roken niet meer bij. Ik denk dat dit op de lange termijn echt verschil kan maken.”
Inmiddels zijn in Zoetermeer verscheidene clubs, scholen en speeltuinen rookvrij. Beleidsmedewerker gemeente Zoetermeer Annemiek Smulders zegt hierover: “Als gemeente hebben wij de ambitie om plekken waar kinderen vaak komen rookvrij te maken. Op die manier draagt Zoetermeer bij aan de Rookvrije Generatie, waarbij het doel is dat ieder kind dat geboren wordt, de kans moet krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit kan in een rookvrije omgeving, zonder verleidingen en met goede voorbeelden. In Zoetermeer is de aanpak in een stroomversnelling gekomen toen kinderen van een basisschool handtekeningen hebben opgehaald en overhandigd aan de wethouder.”

Rookvrije Generatie

Geïnteresseerden die aan de slag willen met een rookvrij sportterrein, speeltuin of schoolterrein kunnen inmiddels voldoende materiaal online vinden. Bart de Wolf van KWF Kankerbestrijding, expert op het gebied van de beweging naar een Rookvrije Generatie, geeft aan: “Er is materiaal en ondersteuning voor handen via rookvrijegeneratie.nl. Op de website van de Rookvrije Generatie zijn stappenplannen te vinden die je op weg helpen om een omgeving rookvrij te maken. Daarnaast zijn er verschillende materialen te downloaden of te bestellen. Hang bijvoorbeeld een rookvrij-bord op om het rookvrije terrein zichtbaar te maken.”

De Adviesraad Sociaal Domein Lansingerland organiseert een thema avond ‘Rookvrij opgroeien in Lansingerland’. Op deze avond zijn Bart, Robert en Annemiek aanwezig om belangstellenden op weg te helpen en vragen te beantwoorden. Ook horen zij graag welke plannen er mogelijk al in Lansingerland zijn. Aanmelden voor het ASD café kan via secretariaat@asd-lansingerland.nl.

Check Also

Website stimuleert scholen hun schoolplein te vergroenen

Afgelopen week is de website www.groenblauweschoolpleinen.nl gelanceerd. Basisscholen kunnen hier tips en inspiratie vinden voor meer water en groen op hun schoolplein. De site biedt voorbeelden en ervaringen van andere basisscholen die een groenblauw plein hebben gerealiseerd, opties voor financiële steun en lespakketten voor buitenlessen.

Geef een reactie