zondag 21 juli 2019 | week 29
Home » Heden & Verleden » Gouden feest voor LTC Triomf
Bij de officiële opening hees burgemeester A. van Gent de blauw/witte vlag van Triomf.

Gouden feest voor LTC Triomf

In deze aflevering (159) van Heden & Verleden zoeken we de tennisbanen van LTC Triomf in Bergschenhoek op. De tennisclub viert zaterdag 9 juni 2018 het 50-jarig bestaan met tal van activiteiten.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Gouden feest voor LTC Triomf

De vlaggen gaan zaterdag 9 juni in top langs de tennisbanen van LTC Triomf op sportpark Sporthoek te Bergschenhoek. De vereniging viert die dag samen met leden, vrienden en bekenden het 50-jarig bestaan.

In 1967 werd huis aan huis een stencil verspreid om de belangstelling te peilen voor de tennissport. Initiatiefnemers waren Cor van Dijke en Rinus van der Hoek. Daar kwamen zoveel positieve reacties op dat besloten werd een oprichtingsvergadering te beleggen. Tijdens die vergadering, gehouden op 14 maart in Ons Gebouw aan de Dorpsstraat, was ook toenmalig burgemeester Van Gent van de partij. Hij sprak over een mogelijke locatie voor de aanleg van tennisbanen in het geplande sportplan aan de Berkelseweg, maar dit was slechts een suggestie, want die plannen moesten nog verder worden uitgewerkt. Wel konden de bezoekers van de vergadering zich die avond al als lid aanmelden en tevens een passende naam voor de nieuwe tennisvereniging bedenken. De keuze viel op LTC Triomf (Tennis Racket In Ons Midden Favoriet), bedacht door lid van het eerste uur Ton Buurman die als een van de weinigen ook na 50 jaar nog steeds actief spelend lid is.

Plaswijck

LTC Triomf werd bij de oprichting een tennisvereniging zonder banen. Omdat de leden van de nieuwe vereniging graag in 1968 al wilden tennissen besloot het bestuur op de zaterdagavond een drietal banen te huren bij tennispark Plaswijck in Schiebroek. Omdat het voor velen de eerste keer was dat zij op gravel speelden werd een trainer aangesteld, de latere bondscoach Stanley Francker. Het ledenaantal bedroeg in die beginperiode rond de zestig; zowel jeugd- als seniorleden. In 1969 – toen er al werd getennist op vijf gehuurde banen – deden enkele leden ook mee aan de kampioenschappen op Plaswijck. Het eerste werd gewonnen door Miep den Ouden en Ton Buurman.

De eerste banen

De gemeenteraad besloot begin 1971 achter de voetbalvelden twee tennisbanen aan te leggen op het sportterrein langs de Berkelseweg. Met de verwachting dat de leden daar aan het begin van het seizoen op konden gaan spelen. Daarmee kon de ledenstop worden opgeheven en was inschrijving van nieuwe leden weer mogelijk. Na zelfwerkzaamheid van velen opende burgemeester Van Gent op 15 mei – een week later dan gepland – het tenniscomplex officieel. Met daarop twee banen en een clubhuis, bestaande uit twee aan elkaar gekoppelde directieketen. Een jaar later kon er in de wintermaanden – als de tennisbanen buiten niet bespeelbaar waren – indoor getennist worden in de veilinghal van Bleiswijk.
Eind april 1973 werden twee nieuwe banen in gebruik genomen op het tenniscomplex; een verdubbeling van de capaciteit. Er kon nu ook deelgenomen worden aan de competitie van de KNLTB. De vereniging kende tevens tal van wedstrijden en toernooien waar om verschillende bekers en bokalen werd gestreden. In het eerste lustrumjaar zag de Triomfator het levenslicht; een eigen clubblad vol informatie dat zes maal per jaar verscheen.
In 1978 kwamen er weer twee nieuwe banen bij en ging de eerste paal – geslagen door toenmalig wethouder Van Ardenne – de grond in voor de bouw van een nieuw clubhuis. Dat werd tijdens het tweede lustrumfeest geopend. Vanaf 1983 werd Triomf een vereniging met acht banen en 750 leden. Dat aantal telde ze ook bij het 25-jarig bestaan in 1993. Een van hen was de nationale tennisster Mark Koevermans die vanaf zijn zevende bij Triomf tenniste.

Verhuizing

Donkere wolken pakten zich boven het sportcomplex samen toen bekend werd dat de HSL aangelegd ging worden en dat er nieuwe woningen zouden komen; precies over en op de plek waar het park lag. Dat betekende niet alleen een verhuizing voor de tennissers, maar ook voor de voetbal, de duivenvereniging en het zwembad. Triomf, BVCB en De Vrijheid kregen een nieuwe (huidige) locatie aan de Sporthoek. De toenmalige voorzitter (Freek Noorman) speelde een belangrijke rol bij de onderhandelingen met de gemeente en slaagde erin om een eigen clubhuis, tien banen en voldoende middelen te krijgen om alles naar eigen wens aan te leggen.

Groen en sfeervol

“Het groenste sportcomplex van Lansingerland,” aldus huidig voorzitter Joost Oudshoorn. “We hebben fijne banen waar het hele jaar op getennist kan worden. We streven ernaar om een sfeervolle vereniging te zijn waar jong en oud zich thuis voelt en naast het tennis kan genieten van hoogwaardige producten die we in ons clubhuis verkopen tegen schappelijke prijzen. Het ledenaantal ligt rond de 850, met de jeugd gaat het heel goed, we zijn actief met kennismakingslessen en clinics voor de leerlingen van de basisscholen in Bergschenhoek, we hebben een geweldige tennisschool en er vinden tal van activiteiten voor de leden plaats. Toernooien voor alle doelgroepen, de eigen competitie, MyLife open toernooi, clubkampioenschappen, open jeugdtoernooi, ouder kind toernooi, poffertjestoernooi, het meer voor mannen toernooi en het lady’s event. Voor de kleinste leden doen we mee me de KNLTB World Tour. Daarnaast zijn we nu volop bezig met duurzaamheid. Er liggen sinds dit weekend 152 zonnepanelen op het dak en er komt ledverlichting aan, we scheiden ons afval en mijden zoveel mogelijk plastic. Ons mooie clubhuis stellen we ter beschikking voor bijeenkomsten van vrijwilligersorganisaties zoals het Hospice en de Historische Vereniging zodat ook anderen kunnen profiteren van onze accommodatie. Triomf wil ook graag padel gaan introduceren in Lansingerland. Hiervoor is een werkgroep opgestart. Het wel en wee op het terrein, maar ook achter en rond de bar en het clubhuis ligt al bijna 25 jaar in de vertrouwde handen van Fred Valkenburg. Na als timmerman werkzaam geweest te zijn bij Breugem werd hij aangesteld als beheerder van het park.

Feest

Zaterdag 9 juni is er een feestelijk programma samengesteld om het 50-jarig jubileumfeest uitgebreid te vieren. Een tennisclinic met voormalig toptennissers Jacco Eltingh en John van Lottum vormt het belangrijkste onderdeel van het middagprogramma. Beide heren zullen ook nog een demonstratiewedstrijd spelen met en tegen enkele lokale (tennis) helden. Deelname aan de tennisclinic is alleen mogelijk voor leden van LTC Triomf. Voor de demonstratiepartij is iedereen van harte welkom. De toegang is gratis. ’s Avonds is er een optreden van het Groot Niet te Vermijden met aansluitend DJ Wim tot in de late uurtjes.

Check Also

De Handpalm al 40 jaar een veilig thuis

Toen er in de zeventiger jaren plannen werden gemaakt voor realisering van een gezinsvervangend tehuis in Rodenrijs stuitte dat in eerste instantie op veel verzet vanuit de wijk. Zuster Zijp, in die tijd een begrip in de gezondheidszorg, ging voorlichting geven en van lieverlee kwam er niet alleen meer begrip, maar gingen de mensen ook van haar houden!

Geef een reactie