zondag 21 juli 2019 | week 29
Home » Heden & Verleden » ’t Zeeltje viert 40-jarig bestaan
Het Theehuis werd in 1978 van hout opgetrokken in Finse stijl; er mocht geen stenen gebouw worden geplaatst in het natuurgebied.

’t Zeeltje viert 40-jarig bestaan

In deze aflevering (158) van Heden & Verleden nemen we een kijkje bij ’t Zeeltje, dat in de afgelopen 40 jaar veranderde van theehuis tot sfeervol restaurant in het recreatieschap De Rottemeren.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

’t Zeeltje viert 40-jarig bestaan

Het is op 1 juni 2018 precies 40 jaar geleden, dat de toenmalig burgemeester van Bleiswijk Jac. van der Linde een naambordje onthulde bij de officiële ingebruikstelling van de nieuwste uitspanning bij de kanovijver achter de Rottemeren in het recreatiegebied: Theehuis ’t Zeeltje van Piet en Thea Zeelenberg. De naam werd verzonnen door mevrouw Berkhout uit Bleiswijk. De naam Zeelenberg zorgde voor de gekozen naam.

‘Samen zullen zij de passerende recreanten van dranken en hapjes voorzien’, zo vermeldde het openingsbericht destijds in de krant. Piet werkte voorheen ruim twintig jaar als melkhandelaar in Bleiswijk en Thea was werkzaam bij het recreatieschap. Toen zij daar hoorde van de mogelijkheid een theehuis te openen werden er plannen gemaakt. Piet wist nog uit die tijd: “We wilden provisorisch beginnen en eerst maar eens kijken hoe de zaken zouden gaan lopen, maar al snel werd ons aangeraden iets stevigs te laten bouwen en er naast te gaan wonen. Ons huis aan de De Ruyterstraat werd verkocht, waarna we verhuisden. Wonen en werken zaten naast elkaar.” Na vijf jaar verliet Piet ’t Zeeltje en ging Thea samen met hun twee zonen verder.
In eerste instantie met Jan-Pieter (vanaf 1983) die al in de horeca werkte en enkele jaren later (1988) ook met Ron die tot die tijd als reisleider in het buitenland actief was. In 2004 nam Thea afscheid.
Beide zonen vieren het 40-jarig bestaan van het familiebedrijf – al jaren bekend staand als bar restaurant ’t Zeeltje aan de Kooilaan 3 in het Bleiswijkse deel van het recreatiegebied Rottemeren – inmiddels met de derde generatie. Zoon Tim (in de keuken) van Jan-Pieter en dochter Romy (in het restaurant) van Ron zijn er eveneens actief samen met een team van medewerkers.

Gezellige pleisterplaats

’t Zeeltje groeide uit tot een gezellige pleisterplaats voor jong en oud. Met een bar en een restaurant. Ron vertelt over de achterliggende jaren: “Eind tachtiger jaren bouwden we er een serre aan. Er werden hier vele jaren jazzavonden georganiseerd en in 2006 wonnen we de AD Terrastrofee. In 2013 is de zaak uitgebreid met een sfeervolle loungehoek en bovendien is het terras compleet vernieuwd. We hebben toen ook onze midgetgolfbaan opgeknapt en die is weer als nieuw. Het speeltuintje, het grote grasveld en de visvijver voor de deur maken ’t Zeeltje mede tot een unieke en gezellige plek. Maar ook ’t Ezelsbruggetje hiernaast is een druk bezochte locatie.” Een aantal jaar geleden zijn de broers zich steeds meer gaan richten op het restaurant. “Met een ruime keuze in vlees, vis, maar ook pannenkoeken op de menukaart. We ontvangen veel zakenmensen, maar ook wandelaars en mensen die van wat verder weg komen en hier van de omgeving komen genieten. Men kan hier van dinsdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur terecht.”

Anno 2018

Na 40 jaar vonden de broers het weer tijd voor een grondige aanpak van hun restaurant. In de achterliggende weken kwam er een nieuwe bar, een nieuw terras en een andere vloer: “Een nieuw jasje anno 2018,” zoals ze het zelf omschrijven.
Ze zien het steeds drukker worden en willen hun gasten graag in een eigentijdse en goede omgeving ontvangen. “Veel wandelaars en fietsers, maar ook gasten die door het gebied rondrijden en hier komen genieten van de natuur. We horen nog steeds de verbazing in stemmen als ze hier midden tussen het groen neerstrijken en zich amper kunnen realiseren dat ze zo dicht bij de grote steden zitten en toch zo midden in de natuur. Het is en blijft een bijzondere plek; dat realiseren we ons en daarom is het zo leuk dat ook de volgende generatie zin heeft er iets goeds van te maken samen met het hele team.”

Check Also

De Handpalm al 40 jaar een veilig thuis

Toen er in de zeventiger jaren plannen werden gemaakt voor realisering van een gezinsvervangend tehuis in Rodenrijs stuitte dat in eerste instantie op veel verzet vanuit de wijk. Zuster Zijp, in die tijd een begrip in de gezondheidszorg, ging voorlichting geven en van lieverlee kwam er niet alleen meer begrip, maar gingen de mensen ook van haar houden!

Geef een reactie