zondag 21 april 2019 | week 16
Home » Algemeen » India en de bevolking maken diepe indruk

India en de bevolking maken diepe indruk

India en de bevolking maken diepe indruk

Bleiswijk – Begin april reisde Deborah Oldenburg-Scholte richting India. Niet om vakantie te vieren, maar om de handen uit de mouwen te steken samen met collega’s. Via haar werkgever Hunter Douglas maakte ze kennis met Habitat for Humanity Nederland, een hulporganisatie die bouwt aan een wereld waarin iedereen een veilig (t)huis heeft.

Trees Borkus-Henskens

Het was de derde keer dat de werkgever een groepje werknemers de gelegenheid bood zich in te zetten voor deze non-profitorganisatie. “Iedereen kon een motivatiebrief insturen, waarna de directie bepaalde wie mee mocht. Vorig jaar had ik al meegekund naar Lesotho, maar dat kwam niet zo goed uit. Daarom was ik heel blij dat ik nu wel met de groep meekon.” Ditmaal werd het zuid-oost India waar ze een week gingen meewerken aan de bouw van huizen voor de allerarmsten in het dorp Ponducherry.

Indrukwekkend

Het werd een indrukwekkende week. Een week van vijf dagen bouwen met gemiddeld 35 graden. “We bouwden twee huisjes in een goede samenwerking met de lokale bevolking. Hele lieve Irula die in grote armoede leven. We gingen er meteen ‘vol’ in met een onvervalst Hollands tempo. Er werd zelfs zo hard gewerkt dat de plaatselijke bevolking zich zorgen maakte om die roze mensen. Maar naarmate de week vorderde en de temperatuur nog iets steeg pasten ook wij ons tempo iets aan. Toch hielden we voor ogen dat die twee huisjes gereed moesten zijn voor we weer zouden vertrekken en dat aan een deel van de andere huisjes ook nog wat werk geleverd kon worden. Uiteindelijk zal het een plek worden met 22 huisjes voor even zoveel Irula families. De huisjes komen op naam van de vrouw te staan die er met het gezin in gaat wonen. Zo kan het nooit onteigend worden als de man overlijdt of weggaat. Sinds kort ligt er al een geasfalteerde weg die van het dorp naar de huisjes loopt, zodat de Irula’s veilig en met droge voeten op weg kunnen.”
In de loop van de week werd de groep van vijftien Hollanders één hard werkend team. “In de wetenschap dat we iets achterlieten dat van grote waarde was voor de mensen die er in konden gaan wonen. Maar ook, dat de 22 huisjes nog lang niet klaar zijn. De hele week stond in het teken van funderingen storten, metselen, stenen sjouwen, scheppen, whitewassen, lossen van cement, veel in ‘treintjes’ (in een kettingvorm de spullen aan elkaar doorgeven) werken, maar niet te vergeten ook veel leren in de contacten met de lokale bevolking die meehielp waar nodig.” De week werd afgesloten met een feestelijke ceremonie, waarbij jongens en meisjes een Indiase dans presenteerden. Na nog enkele dansoptredens van de lokale bevolking waren de ‘bouwers’ aan de beurt. “Met ons ‘hoofd en schouder knie en teen’ en de vogeltjesdans scoorden we met name bij de kinderen die de maniertjes heel snel mee konden doen en reuze veel pret hadden. Toch denk ik dat sommige volwassenen gedacht zullen hebben dat we echt een zonnesteek hadden opgelopen bij het zien van onze Hollandse dansen. Dat maakten we enigszins goed met Tulpen uit Amsterdam en Ketelbinkie.”

Roparun

Een mooie ervaring rijker arriveerde het team medio april weer thuis; vol herinneringen aan het land en de bewoners waar zij zich voor in wilden en konden zetten. Ongetwijfeld met een kleurtje en wat spierpijn, maar herinneringen blijven. Maar Deborah wist: “Voor mij wachtte meteen de voorbereidingen van de Roparun waarin ik in Team 48 meeloop. Want er zijn zo veel doelen waar je je voor in kunt zetten en als je daartoe de mogelijkheden hebt kun je daar aan deelnemen. Dus Tweede Pinksterdag hoopt Team 48 stralend vanuit Parijs over de streep te komen in Rotterdam!”

Check Also

Prestigieuze Onderzoeksprijs voor Berkelse leerkracht

Berkel en Rodenrijs - Angela Jansen-Zandbergen, werkzaam op basisschool Het Baken, heeft de 10xBeter! Onderzoeksprijs 2019, van Fontys gewonnen. Zij ontving de prijs woensdagavond 20 maart uit handen van bestuursvoorzitter van Optimus, Harrie van de Ven, tijdens Kennisplaza, het jaarlijkse onderwijsevenement van Fontys Pro Educatie.

Geef een reactie