zondag 26 mei 2019 | week 21
Home » Advertorial » Kinderpsycholoog Martijn richt zich op doelmatige aanpak

Kinderpsycholoog Martijn richt zich op doelmatige aanpak

Kinderpsycholoog Martijn richt zich op doelmatige aanpak

Elke dinsdag arriveert kinderpsycholoog Martijn Aalberts in Berkel en Rodenrijs om er praktijk te houden. De overige dagen werkt hij vanuit zijn praktijk in Delft. Collega Dize Mesters werkt in Bleiswijk. Dat er behoefte bestaat aan een kinderpsycholoog moge duidelijk zijn; in het achterliggende jaar, zo blijkt uit landelijke onderzoek, heeft één op de tien kinderen psychische hulp gehad.

Na zes jaar bij een GGZ-instelling gewerkt te hebben, besloot Martijn in mei 2009 een eigen praktijk te openen; hij vestigde zich als GZ- en kinderpsycholoog in Delft en gaf zijn praktijk de toepasselijke naam praktijkvoordelft. Inmiddels heeft Martijn een tweetal extra praktijklocaties in Lansingerland geopend en het zal niet moeilijk te raden zijn welke naam die dragen: praktijkvoorlansingerland. De ene is sinds november 2013 gevestigd in het Medisch Hart Bleiswijk in de Dorpsstraat en de andere vanaf februari 2014 in het Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs aan de Boerhaavestraat.

Naar de klant toe

“We merkten dat er erg veel kinderen vanuit Lansingerland naar Delft kwamen en daarom was het een logische stap om te zien naar een locatie om in die gemeente van start te gaan. Die werd op twee plekken gevonden en ze functioneren meer dan goed,” verklaart Martijn mede de reden van zijn komst. “Het is leuk werken hier, zo hebben wij ervaren. In het gezondheidscentrum zijn de contacten met de collega’s goed, er is overleg en onderling consultatie. Bovendien functioneert hier een goed werkend kinderteam. De sfeer is vertrouwd en ongedwongen.”
Martijn heeft veel plezier in zijn werk.
“In de contacten met ouders en kinderen is het fijn te zien dat kinderen vooruit gaan; als resultaat van gezamenlijk werken en aanpakken. In grote stappen en soms in kleine stapjes, maar ook dat is mooi.”

Eigen werkwijze

In de praktijk hanteert Martijn een eigen specifieke werkwijze.
“Ik werk graag met het whiteboard waar we met elkaar kijken naar hoe het probleem in elkaar steekt. Dan wordt vaak ook duidelijk wat een goede aanpak kan zijn. Dat gaat altijd in stappen. We moeten eerst begrijpen waar het niet goed loopt, vervolgens ga ik het zo uitleggen dat zowel de ouders als het kind het begrijpen. Daarna gaan we bespreken wat we er aan kunnen doen waardoor het anders en beter gaat. Ik geef daar zo nodig ook de tools bij. Na een paar weken bespreken we of het de goede weg opgaat. Ook of het kind mij nog nodig heeft of zelf verder kan. Een doelmatige aanpak waarmee kinderen en ouders na gemiddeld een achttal gesprekken op het goede spoor zitten. De sterke kant van een dergelijke aanpak is om de dingen zo uit te leggen dat je je eigen moeilijkheden gaat inzien en begrijpen en die anders gaat aanpakken. Belangrijk is dat een van de ouders er bij is; die nemen we mee in het hele proces. Kindtherapie en ouderbegeleiding in één.”

Check Also

Nieuwe naam voor Primera van der Poel

Berkel en Rodenrijs – Primera van der Poel aan de Wilhelminastraat 3a in Berkel en …

Geef een reactie