zondag 26 mei 2019 | week 21
Home » Lezersschrijven » Verkeersveiligheid N209

Verkeersveiligheid N209

De oplossing voor het verhogen van de verkeerveiligheid op de N209 wordt nu gezocht in geldverslindende zaken, zowel in aanschaf als het jarenlange onderhoud: extra vangrails, geluidsschermen, bomen kappen en alles wat er nog meer bedacht wordt. Waarschijnlijk voor de boekhouding van Lansingerland geen issue maar wel voor de provincie als wegbeheerder. Toch raakt het ons als inwoners van Lansingerland wel degelijk, denk alleen al aan de geluidsbelasting en de CO2 uitstoot.
Houdt de oplossing om de verkeersveiligheid nu eens simpel en verlaag op een aantal gevaarlijke wegdelen in Bergschenhoek en Bleiswijk de snelheid naar 60 km per uur. Er is daardoor voor weggebruikers meer tijd om alert te reageren op mogelijk gevaarlijke situaties. De doorstroomcapaciteit zal door de toch al aanwezige verkeerslichten niet verlaagd worden, misschien zelfs wel verbeteren (in ieder geval doordat stremming als gevolg van ongevallen worden voorkomen).
Naast de financiële voordelen voor de wegbeheerder en het verhogen van de verkeersveiligheid zijn een lagere uitstoot van CO2 en geluidsreductie voor omwonenden bij verlaging van de maximum snelheid mooi meegenomen. Niet onbelangrijk in dit zwaar belaste gebied. Daarnaast wordt voorkomen dat er, afhankelijk van de gekozen uitvoering, tot 6 meter hoge geluidsschermen worden geplaatst. Niet echt een sieraad voor de omgeving en overigens ook een oplossing waarbij het geluid zeer waarschijnlijk ook niet zal worden gedempt maar wordt verplaatst naar omwonenden op andere plekken.
Belangrijkste argument om de snelheid op de N209 te verlagen heb ik nog niet aangehaald maar ligt wat mij betreft in het voorkomen van persoonlijke drama’s als gevolg van de vele ongevallen.

Marcel van der Meer
Bergschenhoek

Check Also

Waarom?

Groot is mijn ongenoegen te constateren dat afgelopen Koningsdag door diverse horecagelegenheden in Berkel dorp …

Geef een reactie