zondag 21 april 2019 | week 16
Home » Heden & Verleden » Land- en tuinbouw in Bergschenhoek floreert
Het sorteren van tomaten.

Land- en tuinbouw in Bergschenhoek floreert

In deze aflevering (151) van Heden & Verleden kijken we vooruit naar de 41ste editie van Kom in de Kas komend weekend in Bergschenhoek. De land- en tuinbouw in Bergschenhoek kent een traditie van jaren.

Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, kan contact met de redactie van De Heraut opnemen: tel. 010 – 5118892 of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Land- en tuinbouw in Bergschenhoek floreert

Als op zaterdag 7 april de land- en tuinbouwbedrijven in Bergschenhoek hun deuren voor de tweede keer openzetten kan iedereen met eigen ogen zien hoe innovatief en hard er gewerkt wordt aan het voedsel en de bloemen die al vele jaren afkomstig zijn van noeste arbeid. Die begon bij de meeste Hoeksenaren al generaties terug. Een rondje langs de twaalf deelnemers in de Hoekseindsche polder.

Jami VOF

Michel Zwinkels ging samen met compagnon Jan Alsemgeest in de negentiger jaren van start met de tomatenteelt. Het bedrijf was het eerste dat in de winterproductie ging werken met ledverlichting in de kas, waardoor er op enkele weken na jaarrond geteeld kan worden. Inmiddels hebben Arjan en Andy de Jong het bedrijf samen met Michel overgenomen. Zonen van Jan de Jong, tuinder aan de Anjerweg in Bleiswijk. Zij zijn van kindsaf aan tussen de tomaten opgegroeid.

Joep van den Bosch

Vijftien jaar geleden besloot Joep van den Bosch van start te gaan met het telen van snijhortensia’s. Voorheen nam hij het bedrijf van zijn vader over en werden zonnebloemen geteeld in Bleiswijk. Vader Jan(89) komt hem nog enkele ochtenden in de week helpen. De snijhortensia’s staan in potten en gaan jaren mee; sommigen al vanaf de start van het bedrijf.

Special Orchids

Tomaten- en slateler Ies Bos koos dertig jaar geleden voor de teelt van paprika’s; op de plek waar nu de kerk Het Baken staat. Na de verhuizing naar het nieuw ontwikkelde tuinbouwgebied van Bergschenhoek stapte hij over op de grootbloemige orchidee. Zonen John en Wim kwamen het familiebedrijf versterken. Inmiddels staat de teelt van de snij-cymbidium centraal in een grote variëteit en jaarrond.

Stolk Brothers

Stolk Brothers is een familiebedrijf dat al jaren gespecialiseerd is in de teelt van exclusieve anthuriums. Begin 1900 begon overgrootvader Henk Stolk aan de Bergweg (naast de begraafplaats) met het kweken van komkommers onder platglas. Zoon Jan nam tijdens de Tweede Wereldoorlog het bedrijf over met de teelt van sla en tomaten. In de jaren 70 namen diens zonen Piet en Kees het werk over. Na de groenteteelt stapten zij over op kamerplanten met als specialisme de potanthurium. In 2012 zetten Pieter en David het bedrijf voort en inmiddels fietst de vijfde generatie al weer door de kwekerij.

Oostland Company

Het familiebedrijf werd in 1910 in Leidschendam opgericht door Janes Hendriks; met de buitenteelt van verschillende groenten. In 1973 ging Frank Hendriks als derde generatie in het bedrijf aan de slag. Toen het bedrijf moest plaatsmaken voor woningbouw vertrok hij in 1980 naar Berkel en Rodenrijs. Na het telen van komkommer en tomaten werd in 1992 gekozen voor de paprika. In de jaren na 2000 deed de vierde generatie Hendriks haar intrede binnen het bedrijf. Teun, Eléonore en Lennert hebben de dagelijkse leiding over de bedrijven in zowel Berkel en Rodenrijs als Bergschenhoek.

Stofbergen Plantcompany

Opa Leendert ging in 1939 aan de Leeuwenhoekweg van start met de teelt van groente in de koude grond. Er volgde platglas met komkommers, waarna Jan Snoei de eerste leverancier van een kas werd. Daar werden achtereenvolgens tomaten, anjers en gerbera’s in geteeld. In 1990 werd de overstap gemaakt naar de bromelia. Inmiddels staat de derde generatie – Ed – aan het roer. Onlangs is een mobiel lab geopend voor de vermeerdering van eigen planten; ook te zien tijdens Kom in de Kas.

Solyco

De oorsprong van het bedrijf ligt in Rodenrijs waar de kassen van de broers Dirk en Niek van der Spek plaats moesten maken voor woningbouw. Ze verhuisden naar Bergschenhoek waar Niek en zoon Gert Jan verder gingen met de teelt van roma tomaten. Later volgden kwekerijen in zowel Bleiswijk (tros en losse tomaten) als Berkel en Rodenrijs (tros). De tomaten gaan via telersvereniging Van Nature door heel Europa.

Zuijderwijk & Witzier

De overgrootvader van Aad Zuijderwijk had een kaaswinkel in Monster. Hij kocht grond voor zijn beide zonen waar kassen op kwamen. Voor de teelt van druiven, maar later ook tomaten. In 1964 stonden er gerbera’s in en vervolgens zowel fresia’s als trosanjers. De volgende generatie pakte het roer over. In 1990 werd door Aad en zijn echtgenote het bedrijf met gerberateelt van Gerrit Kool aan de Rodenrijseweg overgenomen. Ook zij moesten plaats maken met een verhuizing naar Bergschenhoek tot gevolg waar zij verder gingen met het telen van gerbera’s. Inmiddels terzijde gestaan door hun zoon.

Van der Spek

De vader van Dirk van der Spek richtte het bedrijf op, waarna zijn zonen zijn werk voortzetten; het kweken van tomaten in Rodenrijs. In 1988 werd de overstap gemaakt naar rode paprika’s en sinds zoon Danny in het familiebedrijf kwam werden dat oranje. Daarmee waren ze in 1993 een van de eerste telers. Sinds 2000 kweken ze de paprika’s op de huidige locatie in Bergschenhoek. Er wordt 90% van geëxporteerd naar landen over de hele wereld, maar als ze bij de Jumbo liggen zijn ze eveneens van Van der Spek!

Stolk Flora

Jan Stolk, zoon van Henk uit de tuindersfamilie aan de Bergweg, ziet de teelt van zijn orchidee Phalaenopsis als een uit de hand gelopen hobby. Gekozen, omdat hij niet tegen groenteteelt kon. Hij teelt met respect voor de natuur; schoon en duurzaam. Op locaties in zowel Bergschenhoek als Bleiswijk en Waddinxveen. Het bedrijf werkt aan een energieproject samen met het ministerie waarmee 25% aardgas bespaard kan worden.

Boerderij Lansingerland

Het familiebedrijf van Gille had zijn oorsprong achter Het Polderhuis; op de plek van de meubelfabriek. Het bleef een gemengd bedrijf, ook na de verplaatsing naar de Hoeksekade 97 (en vervolgens nummer 144 in 1971 en 146 in 2010). Peter en Annigje Gille zijn nu melkveehouder op hun boerderij, maar daar hebben zich inmiddels een winkel, een kinderdagverblijf, horeca en zalen bij gevoegd. Binnenkort tevens een camping.

Koolhaas

Maarten Koolhaas ging in 1973 aan de Groeneweg in Bergschenhoek van start met de teelt van komkommers. Toen plannen op tafel kwamen voor de aanleg van de HSL en de bouw van huizen verhuisde het bedrijf naar een nieuwe locatie; de Hoeksekade in Bergschenhoek. Daar werd de overstap gemaakt naar het telen van paprika’s. Inmiddels heeft zoon Michiel – naast zijn ouders Maarten en Ans – zijn intrede gedaan in het familiebedrijf waar net bijna 400 zonnepanelen op zijn aangebracht voor de groei van de gele paprika’s.

Signeersessie Land van glas

Schrijver/journalist Koen van Wijk signeert zijn boek ‘Land van glas’ dat zich grotendeels afspeelt in de dorpen van Lansingerland. Een fascinerende familiegeschiedenis over drie generaties familie Moerman. Het boek volgt het wel en wee van de familie en geeft de lezer een goed en herkenbaar beeld van ruim een eeuw glastuinbouw in Nederland én het leven in een tuindersgezin. Koen is de hele dag present bij Special Orchids aan de Anthony Lionweg 1.

Check Also

Carnavalsvereniging De Otterrotters viert gouden jubileum

Op dinsdag 27 februari 1968 (de laatste dinsdag voor de vastenperiode) aan een gezellige tafel in een Chinees restaurant te Breda, werd het idee geopperd om een carnavalsvereniging in Bleiswijk op te richten. Daar in Breda gaven Arnold Oosterlaan, Jan van den Berg, Dick van den Berg, John Rutten als bestuursleden van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ), Theo van der Hoeven en Wim Luiten hun ogen goed de kost; om te zien hoe alles verliep. De eerste steen was gelegd voor een carnavalsvereniging in Bleiswijk.

Geef een reactie