zondag 21 april 2019 | week 16
Home » Heden & Verleden » 50 jaar plantenkwekerij Leo Ammerlaan
Een nog jonge Leo Ammerlaan samen met zijn moeder.

50 jaar plantenkwekerij Leo Ammerlaan

In deze aflevering (150) van Heden & Verleden staat Plantenkwekerij Leo Ammerlaan centraal. Het bedrijf vierde vorige week het 50-jarig bestaan.

Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, kan contact met de redactie van De Heraut opnemen: tel. 010 – 5118892 of redactie@de-heraut.nl.

Trees Borkus-Henskens

50 jaar plantenkwekerij Leo Ammerlaan

Het jaar 2018 staat bij Plantenkwekerij Leo Ammerlaan, gevestigd aan de Irisweg te Bleiswijk, in het teken van het 50-jarig bestaan. De geschiedenis van Leo Ammerlaan is een verhaal van constante groei en verandering. Deze twee factoren hebben er voor gezorgd dat het bedrijf er op de dag van vandaag nog steeds is en zich kan richten op een groeizame toekomst. Dat is wat Leo ook zijn kinderen – dochter Ilone en zoon John zetten inmiddels al weer meer dan 30 jaar het levenswerk van hun vader Leo voort – heeft meegegeven.

Leo Ammerlaan was net dertien toen hij begon met werken. Na de lagere school zei hij de meester gedag om aan de slag te gaan in de tuin. Hij teelde eigenlijk al planten toen hij nog op de lagere school zat. Zowel zijn vader als zijn oom hadden een tuin, dus het werd hem met de paplepel ingegoten. Op zijn twintigste werd hij als militair uitgezonden naar Nieuw-Guinea waar hij vijftien maanden diende, maar bij thuiskomst wachtte de tuin weer.
Leo zette in 1954 een eigen tuinbouwbedrijf op in de Frederik Hendrikstraat te Bleiswijk; met 6000 gulden. Oom Doris vond dat Leo het goed deed en stond borg voor zijn bedrijf. Hij bleef tien jaar groentetuinder; toen besloot hij jonge groenteplanten te gaan kweken voor zijn buren. De eerste innovatie vond in 1968 plaats met de aanschaf van een pottenpers die automatisch de slapillen zaaide; daarmee ging hij in de maand september bij de tuinders langs, want in die maand begonnen ze met de teelt van sla en komkommers. Later ging hij dat in zijn eigen kwekerij doen.
Veertien jaar nadat Leo zijn bedrijf startte werd hij officieel groenteplantenkweker; in een tijd waarin de mechanisatie op gang kwam.

Na school waren ook de kinderen van Leo en zijn echtgenote Riet vaak in de tuin te vinden. Niet alleen om er te spelen, maar ook om een handje mee te helpen. De opa’s van de familie lieten zich evenmin ongemoeid; ze zaten op de grond en schudden de tomatenplantjes los. Zo werd het hele gezin bij het bedrijf van Leo Ammerlaan betrokken. Op zaterdag konden de kinderen kiezen: in huis helpen bij hun moeder of in de tuin bij hun vader.
Vanaf de zeventiger jaren woonden verschillende Marokkaanse medewerkers in de schuur bij het bedrijf van Leo. Werk en privé liepen bij de familie Ammerlaan door elkaar. Aan de Frederik Hendrikstraat was het altijd druk. Leo maakte lange dagen en kwam drie keer per dag naar huis om een pauze te houden..

Verhuizing en groei

In 1973 werd een stuk land aan de Berkelse Munnikenweg gekocht, maar Riet voelde er niet veel voor daar te gaan wonen; ze bleef met het gezin in Bleiswijk. Leo bleef toen hele dagen op de kwekerij en ook de kinderen konden na school niet meer de kwekerij inlopen om een handje te helpen. Riet miste Leo, omdat hij pas naar huis kwam als het werk klaar was en dus verhuisde het gezin vijf jaar later toch om weer naast het bedrijf te wonen.
Zoon John studeerde Bedrijfskunde aan de Hogere Agrarische School en overwoog lange tijd in de voetsporen van zijn vader te treden, maar hij twijfelde. Ilone werkte in de reisbranche en leek absoluut niet van plan iets in de tuinbouw te gaan doen. Na een half jaar werken in Amerika koos John voor werken in het familiebedrijf. Toen Leo ging uitbreiden wilde hij weten of John de tuin van hem wilde overnemen. Dat leek hem wel wat. Ilone haakte eveneens op dat moment aan; het bedrijf zat in haar genen en daar lag haar hart.
Op 1 juli 1990 overleed Riet Ammerlaan bij een bootongeluk; een tragedie voor de familie. Leo besloot een stap terug te doen in het bedrijf; John en Ilone namen geleidelijk de rol van hem over. Dochter Marène combineerde het wedstrijdzeilen met een baan in de tuin en ook zij groeide steeds meer in het bedrijf. In 1993 namen John en Ilone het bedrijf over van Leo. Het maakte een grote groei door. In 2004 werd besloten 16 hectare voor nieuwbouw aan te kopen aan de Irisweg. Twee jaar later werd plantenkwekerij Leo Ammerlaan winnaar van de Ondernemersprijs Oostland van VNO-NCW.
Momenteel beschikt plantenkwekerij Leo Ammerlaan over een totaal teeltoppervlak van 25 hectare. Daarop worden 50 miljoen planten gekweekt uit zaad en stek. Voor klanten ‘om de hoek’, maar ook ver over de grenzen. Er zijn tachtig vaste medewerkers en honderd flexibele actief binnen het bedrijf; een team dat dagelijks een topprestatie neerzet. ‘Kweek passie, oogst meer’ telt voor het bedrijf vanuit het verleden, het heden, maar is ook gericht op de toekomst. Plantenkwekerij Leo Ammerlaan wil met het bedrijf het beste uitgangsmateriaal maken voor de klanten. Het bedrijf neemt inmiddels een stevige plek in tussen de toonaangevende bedrijven die actief zijn in de innovatieve glastuinbouw.

Samen verder

Op 16 maart 2018 begon een nieuwe uitdaging voor het familiebedrijf. Op de dag dat werd stilgestaan bij het gouden jubileum onthulden de directieleden van plantenkwekerij Leo Ammerlaan, de Grow Group en plantenkwekerij Van der Lugt het nieuwe bedrijfslogo van Plantise. Met dit nieuwe beeldmerk werd de fusie van de drie familiebedrijven bekrachtigd. “We sluiten een mooie periode als familiebedrijf af. Met de fusie zijn we al begonnen het volgende hoofdstuk te schrijven in een groter familiebedrijf.”

Check Also

Carnavalsvereniging De Otterrotters viert gouden jubileum

Op dinsdag 27 februari 1968 (de laatste dinsdag voor de vastenperiode) aan een gezellige tafel in een Chinees restaurant te Breda, werd het idee geopperd om een carnavalsvereniging in Bleiswijk op te richten. Daar in Breda gaven Arnold Oosterlaan, Jan van den Berg, Dick van den Berg, John Rutten als bestuursleden van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ), Theo van der Hoeven en Wim Luiten hun ogen goed de kost; om te zien hoe alles verliep. De eerste steen was gelegd voor een carnavalsvereniging in Bleiswijk.

Geef een reactie