zondag 21 april 2019 | week 16
Home » Algemeen » Voorbereidingen nieuwbouw Manege Hillegersberg in volle gang
Een impressie van de nieuwe locatie.

Voorbereidingen nieuwbouw Manege Hillegersberg in volle gang

Voorbereidingen nieuwbouw Manege Hillegersberg in volle gang

Bergschenhoek – De voorbereidingen voor nieuwbouw van Stichting Manege Hillegersberg zijn in volle gang. Inmiddels zijn het fietspad en laatste parkeerplaats aan de Bosweg in Bergschenhoek – langs dezelfde weg als die waar de manege nu nog gevestigd is, zijn afgezet met hekken.

Trees Borkus-Henskens

Manege Hillegersberg moet verplaatsen vanwege de aanleg van de nieuwe rijksweg Rotterdam die de A13 en de A16 met elkaar gaat verbinden. In maart 2019 moet de nieuwbouw van de manege in het Lage Bergse Bos gerealiseerd zijn, want dan moet op de huidige plek plaats gemaakt worden voor werkzaamheden rond de weg.
De manege ligt op de rand van Hillegersberg en Bergschenhoek en is al vele jaren een begrip in de verre omtrek. Niets wees erop dat een verhuizing in het verschiet lag toen Rob en Antoinette Diks in 1992 de leiding van de manege op zich namen. De weg was al gepland, maar dat had geen consequenties voor de manege. Tot er protesten kwamen uit de nabijgelegen villawijk en besloten werd de weg iets op te schuiven: precies over de locatie van de manege. Een nieuwe plek werd gevonden op 500 meter afstand van de huidige plek; aan dezelfde weg, maar dan iets verder het Lage Bergse Bos in. Antoinette en Rob besloten: “We gaan ervoor.”

Nieuwbouw

De positieve kant van de verhuizing willen ze graag benadrukken. “We gaan de hele manege opnieuw opbouwen naar eigen inzicht en helemaal naar de nieuwe wetgeving. Voorwaarde voor verhuizing was wel dat we in hetzelfde gebed zouden blijven. Rijkswaterstaat heeft daar goed in bemiddeld. Bovendien hebben we bedongen dat wanneer de manege hier dicht moet alles op de nieuwe locatie helemaal klaar moet zijn, zodat we meteen alles over kunnen brengen en door kunnen gaan.”
Alles wordt nieuw. “Een voordeel, maar het heeft ook financiële consequenties. Rijkswaterstaat vergoedt wat we hier hebben, maar de nieuwbouw biedt meer mogelijkheden zoals een rijbaan van 20×60 en een van 20×40 meter. Bovendien moeten de boxen groter, het aantal blijft gelijk. In de nieuwbouw komen een grote kantine, een les/vergaderruimte, meer parkeerplaatsen en meer poets- en spuitplaatsen voor de paarden. We willen meer aan opleidingen gaan doen voor ruiters, maar ook voor paarden. Dieper op de materie ingaan; niet alleen voor de ruiters, maar ook voor juryleden, instructeurs en trainers. Met de grotere rijbaan kunnen we bovendien alle wedstrijden hier organiseren en kan er tevens een grotere tribune in voor het publiek. We krijgen de kans om alles mooier en beter te maken, maar dat moet de manege allemaal zelf betalen. Daarom komen er dit jaar tal van acties om de wensen mogelijk te helpen maken.”

Paasshow en acties

De eerste actie start reeds op tweede paasdag als vanaf 13.00 uur een grote showmiddag wordt georganiseerd in de manege. Voor de eerste keer wordt daarvoor entree gevraagd; als eerste sponsorbijdrage van de acties die dan van start gaan. “We betrekken iedereen bij de nieuwbouw en de verhuizing. Nu al krijgen we van alle kanten spontane hulp van klanten en belangstellenden die willen meedenken en meewerken. Op de grote showmiddag kunnen de bezoekers een eerste steentje bijdragen; die gelden worden gereserveerd voor de extra poetsplaatsen. Het wordt een show van M2 en Z ruiters die hier zelf zijn opgeleid. Zij stellen bovendien hun eigen paarden beschikbaar om in een veiling (rond 14.30 uur die middag) een privéles te volgen. Ook die opbrengst gaat naar de extra poets- en spuitplaatsen in de nieuwbouw.

Doelstelling

Rob en Antoinette werken voor de stichting van de manege. “We willen doorgaan in de geest van de stichting die als doelstelling heeft de paardensport voor jong en oud mogelijk te maken. Dat kan alleen met een manege. We zijn financieel gezond en hebben de missie: een goed manegebedrijf neerzetten. Daar gaan we voor; een eigentijdse manege midden in het groen en met duidelijke zichtlijnen, zodat je overal zicht op hebt!”
Meer informatie is te vinden op http://www.a16rotterdam.nl.

Check Also

Gespot!

Gespot! Berkel en Rodenrijs – Deze foto van onze nationale vogel de Grutto is genomen …

Geef een reactie