zondag 21 april 2019 | week 16
Home » fbpost » Kunst, cultuur en levendige dorpskernen

Kunst, cultuur en levendige dorpskernen

Kunst, cultuur en levendige dorpskernen

Lansingerland – Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs willen hun dorpse karakter behouden. Dorpskernen die aantrekkelijk zijn in hun winkel- en horeca-aanbod waar de bewoners graag komen en als het even kan voor meer dan alleen hun dagelijks boodschappen.

Peter Tetteroo

Frans Ammerlaan (CDA) organiseerde de bijeenkomst in de Bleiswijkse Snip en leidde de avond in. Hij vertelde wat een bruisende dorpskern maakt. Volgens Ammerlaan gaat het om gezellige drukte, leuke pandjes, uitgekiende looproutes, pleinen, terrassen waar je wat kunt drinken. een goed basisaanbod in de winkels en meer kunst en cultuur, meer horeca, schoon, veilig, compact in de dorpskern. Frans: “Het moet bij bij de mensen vandaan komen, de gemeente kan alleen faciliteren. Wethouder Abee benadrukte dat er gekozen is om Berkel en Rodenrijs het kernwinkelcentrum van Lansingerland te laten zijn. Daar moet alles te koop en te halen zijn. Abee vergeleek Bleiswijk met een zorgeloos kind. Het ziet er daar goed uit en we moeten ervoor zorgen dat die kwaliteit behouden blijft. Bergschenhoek is een heel ander verhaal. Het winkelcentrum ziet er niet goed uit. Voor Bergschenhoek moet een lange termijn visie ontworpen worden (voor de zomer klaar) en de uitvoering daarvan zal jaren gaan duren.

Toekomst

Ronald Vedder, voorzitter van de winkeliersvereniging Berkel en Rodenrijs is tevreden over de ontwikkelingen aldaar, al blijft de winkeliersvereniging altijd denken aan verbeteringen. “Ik hoop dat de verdere plannen en uitvoeringen zullen aansluiten bij wat er nu al is en voorzien is.” Patrick Starrenburg, voorzitter van de BIZ te Bergschenhoek hoopt op een toekomstig winkelcentrum waar een gezellige sfeer heerst en een (nog) meer specialistische winkels komen, zodat in de Hoekse dorpskern een mooi aanbod zal zijn. Gerard Scholten, voorzitter van de winkeliersvereniging Bleiswijk, mikt op sfeer, kleine evenementen en ziet het ideale Bleiswijk als een ‘Anton Pieck’ dorp met nostalgische bebouwing en veel groen.

Kunst en cultuur

Aan het eind van de avond deden de kunst- en cultuurdragers hun zegje. Hélène Kennepohl van Theater Vlammen hield een vurig pleidooi voor het serieus nemen door de gemeente van kunst en cultuur, als smaakmakers voor Lansingerland. Denk aan evenementen als de muzikale kroegentocht, de Uitdaging, die al sinds twee jaar plaatsvindt, aan openbare uitvoeringen, aan straattheater, aan ‘Lansingerland zingt’ en meer kunstuitingen. Rien van der Linde ondersteunde dit verhaal van harte en vertelde hoe men dit in de gemeente Zuidplas aanpakt. Van der Linde heeft goede ervaringen opgedaan met het verspreiden van kunst en cultuur in zijn gemeente. Misschien een idee om de oren eens bij hem te luisteren te leggen? Het idee van een gezamenlijke Lansingerlandse evenementenkalender werd genoemd, handig als de drie ‘dorpen’ hun evenementen met elkaar afstemmen. Hélène Kennepohl wist tot slot te melden dat er een inmiddels een kwartiermaker voor kunst en cultuur is aangesteld door de gemeente. Als het goed is zal Lansingerland een culturele boost krijgen die mee zal helpen aan het bruisend en levendig maken van de drie dorpskernen.

Check Also

“Bij voornemens alleen kan het niet blijven!”

Lansingerland - Hanneke Vliet Vlieland is vanaf 1 maart 2019 de nieuwe directeur van woningcorporatie 3B Wonen. Wij hadden een hernieuwd kennismakingsgesprek met haar nu ze Welzijn heeft ingeruild voor Wonen.

Geef een reactie