zondag 21 april 2019 | week 16
Home » Commentaar » Keuzestress

Keuzestress

We hebben er allemaal wel eens mee te maken, onnoemelijk veel mogelijkheden en toch moet je een keuze maken. Volgens wetenschappers is het een fenomeen dat vooral voorkomt bij twintigers en dertigers. Deze groep is opgegroeid in een maatschappij waar de keuze op allerlei gebied steeds groter is geworden. De keuze varieert van onbelangrijk: welk paar sneakers trek ik aan of naar welk land vliegen we nu weer, naar heel belangrijk: welke opleiding ga ik volgen, op welke baan zal ik solliciteren of waar kopen we een huis? Eenmaal een keuze gemaakt slaat de stress toe. Want, heb je wel de juiste beslissing gemaakt en loop je niet iets vreselijk leuks, geweldigs of onweerstaanbaars mis? Waar vroeger ouderen wel eens overspannen thuis kwamen te zitten, lopen er tegenwoordig veel jong volwassenen tegen een burn-out aan. Je zou denken, hoe meer keuze, hoe meer vrijheid, maar helaas werkt het juist tegengesteld en verlammend. Fijn dat we een vrije wil hebben, maar niet iedereen kan intuïtief direct de juiste keuze maken. Nou val ik niet in de genoemde leeftijdscategorie, maar helaas is het wel herkenbaar. Volgende week mag ik mijn stem uitbrengen en daar begint de keuzestress al. Maar liefst negen partijen staan op het stembiljet en uiteraard is landelijk kiezen niet hetzelfde als lokaal. Ik wil niet pas in het hokje bedenken wat ik ga inkleuren, dus ik moet mij terdege voorbereiden. Met eerdere ervaringen uit het verleden in gedachten, weet ik dat het weer een lastige keuze gaat worden. Ben benieuwd hoe jong volwassenen hiermee omgaan. Het zou al geweldig zijn als ze überhaupt naar het stemhokje gaan, want hoe hoog staat bij hen het onderwerp politiek op het programma? Ik hoop sky high, want het verworven recht om te stemmen is geen keuze meer, dat is een gegeven van het leven in een democratisch land.

Annelies Moerel

Check Also

Lentekriebels

We krijgen in korte tijd veel voor onze kiezen. Het is nog maar enkele weken …

Geef een reactie