zondag 21 april 2019 | week 16
Home » Lezersschrijven » N209 en de heren van Alblas?

N209 en de heren van Alblas?

Vandaag, 8 maart, is het weer raak op de N209. Een ongeluk met dodelijk afloop. Dat is niet het eerste zware ongeluk dat op het stuk N209 gebeurd is tussen de stoplichten met de camera’s bij Bleiswijk en de afslag naar Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs. Wanneer wordt er nu eindelijk iets aangedaan zodat er geen ongelukken meer voorkomen?
Wanneer je vanaf de A12 richting Bleiswijk gaat, kom je in een wirwar van snelheden terecht. Van 50 naar 80 km per uur, dan het stoplicht bij Bleiswijk wat vaak op groen staat en waar je ongemerkt te hard rijdt en dus een bekeuring krijgt. Dat gebeurt 40.000 keer per jaar. Dat levert circa 2 tot 4 miljoen op voor vadertje staat. Onbegrijpelijk deze situatie.
Vervolgens kom je terecht op een tweebaansweg waar zeer regelmatig ongelukken gebeuren soms met dodelijke afloop. Regelmatig hoor je dat daar iets aan gedaan moet worden. Wie moet dat doen, de gemeente of de provincie? Waarom komt er geen rijbaanscheiding, trajectcontrole, uitbreiding tot vier rijbanen, verbetering aansluiting met het verlengde stuk A16 door het Lage Bergse Bos, of wordt een ander plan uitgevoerd om het aantal ongelukken te beperken?
Ik neem aan dat de wijze heren zich gaan buigen of al aan het buigen zijn over de vraag wat het beste is. Dat zal resulteren in een onderzoek en dat duurt enkele maanden. Vervolgens moet het bestudeerd worden en door de bevoegde instanties en worden aangenomen. Dan moet er geld gevonden worden, vergunningen worden aangevraagd en vervolgens kan het plan worden uitgevoerd. Al met al duurt zo’n proces maanden tot jaren en ondertussen rijdt er nog evenveel verkeer over de N209 en zullen er nog steeds ongelukken voorkomen. Wie neemt de verantwoording voor die ongelukken eigenlijk: natuurlijk de overtreders maar ook de politici en andere bevoegde instanties?
Neemt de politiek zijn verantwoording en handelt men snel? Mijn inziens neemt niemand de verantwoording en verzanden de voorstellen na hevige discussie en zullen er nog vele ongelukken gebeuren. En zal wederom het volgende gezegde uit 1717, toen 10 maanden vergaderd werd, van toepassing zijn op de N209: “De heren van Alblas dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.”
Lokale politici die gekozen worden op 21 maart: laat zien dat ik ongelijk heb!

Joeke Nijboer
Bergschenhoek

Check Also

Oproep: stop de houtkap!

Bent u ook verontrust en verontwaardigd over de almaar aanhoudende bomenkap in onze gemeente? Ik …

Geef een reactie