zondag 21 april 2019 | week 16
Home » Commentaar » Retro

Retro

Door het overlijden van Ruud Lubbers en Mies Bouman zagen we de afgelopen weken veel beeldmateriaal vanaf de jaren ’60 voorbijkomen. Er waren pakweg veertig jaar geleden bijna 14 miljoen inwoners in Nederland, maar het kon op de weg toch al knap druk zijn. Ik herinner me dat er op het kruispunt naast het Dijkzigt ziekenhuis richting Maastunnel verkeerslichten stonden. Tijdens de avondspits werden die echter overruled door een aantal agenten die het verkeer zodanig regelden dat het verkeer kon doorstromen in een richting waar het niet geblokkeerd was. Prettig, omdat ik niet door de Maastunnel hoefde. Ondanks de voortdurende roep om meer blauw op straat, neemt hun aantal gestaag af, en het verkeer wordt allang niet meer geregeld.
Daar moest ik aan denken bij het zoeken naar een oplossing voor de gevaarlijke rotonde waar de Klapwijkseweg en de Oudelandselaan elkaar kruisen. Dat er direct iets moet gebeuren, verkiezingstijd of niet, staat voor iedereen vast. Alleen over de wijze waarop – complexe ondertunneling of filevormende verkeerslichten – kan nog lang gesteggeld worden. Waarom laten we het verkeer in deze tijd waarin we onze hoop op robotisering richten niet weer gewoon door menskracht regelen? Die kunnen naar bevind van zaken het verkeer veilig en op de juiste manier laten doorstromen. Wat dacht u van twee verkeersregelaars tijdens de spitsuren, misschien in het begin aangevuld met BOA’s om waaghalzen die het leven van zichzelf of anderen in gevaar brengen te verbaliseren?

Freek J. Zijlstra

Check Also

Lentekriebels

We krijgen in korte tijd veel voor onze kiezen. Het is nog maar enkele weken …

Geef een reactie