zondag 21 april 2019 | week 16
Home » Algemeen » OVATA maakte de keuze voor nieuwbouw
Op dit moment wordt het containersysteem geïnstalleerd.

OVATA maakte de keuze voor nieuwbouw

OVATA maakte de keuze voor nieuwbouw

Bleiswijk – Teler Hans Ammerlaan van OVATA, werkend vanuit een schitterende pand langs de Hoefweg, is leverancier van tal van succulenten (vetplanten). Op 1 oktober 2012 ging een deel van zijn bedrijf door brand verloren. Dit bleek een enorme impact te hebben; niet alleen op hemzelf en zijn medewerkers, maar ook op de jaren die volgden. Die tijd lijkt bijna afgesloten met de realisatie van een nieuwe kas waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd. Binnen enkele weken staan hier de eerste succulenten en kan langzaam maar zeker de hele kas worden gevuld.

Trees Borkus-Henskens

“Naast alle ellende moesten er constant keuzes worden gemaakt. Het heeft twee jaar geduurd voor alles weer lekker draaide; het had een grote impact op onze organisatie. We stonden voor de keuze van herstellen, kopen of huren van vervangende ruimte. We kochten een pand aan de Groendalseweg, want we kwamen ruimte tekort. Met zich langzaam maar zeker vormende plannen voor nieuwbouw op de plek waar de afgebrande kas had gestaan. We waren gelukkig goed verzekerd, maar sommige zaken heb je niet in de hand. Na de brand waren partijen niet te leveren, kregen we ontevreden klanten, teeltfouten, de planning liep in de soep. In drie maanden hadden we die zaken afgehandeld, maar de rest van je werk bleef liggen. We hebben er echter ook van geleerd; schrijf alles op wat je doet en afspreekt en laat dat tekenen door degenen waar je de afspraken mee maakt; dan blijft alles duidelijk voor iedereen. Ook de verzekeraar was hier zeer content mee en nodigde me uit een presentatie ‘De impact als er zoiets gebeurt’ te houden voor hun schade experts. In de zomer van 2016 besloten we definitief om te gaan bouwen; gelukkig net op tijd voor de grote drukte.”

Waken voor stress

Er zit twee jaar tussen beslissen en oogsten. “Er is in die periode veel gebeurd. Een leuke tijd, want we zien het gebeuren, maar er moet niet teveel stress bijkomen. Een goede planning en binnen het budget blijven; als dat lukt – en dat is zo! – blijft het een boeiende en opbouwende tijd. Op dit moment wordt het gronddoek getrokken en het containersysteem geïnstalleerd. We werken grotendeels met Lansingerlandse bedrijven: HAVECON voor de bouw van de kas, HAWE voor de containers die de planten vervoeren en Voshol voor elektra en verwarming.”
Er komt drie hectare bij; efficiënt en eigentijds aangepakt. “Het containersysteem gaat volautomatisch en sluit aan bij het systeem dat we in ons hoofdgebouw ook hebben. Van lieverlee zetteb we de nieuwbouw vol. Dat gaat geleidelijk; over een jaar is ook hier volle productie.”

Start

In 1998 kocht Hans vijf bedrijven naast elkaar. Na acht jaar tuinen werd het eerste deel vernieuwd en verscheen een mooi en eigentijds pand dat zelfs de Nederlandse architectenprijs won. “Met deze nieuwbouw erbij zitten we vol en sluiten we een periode af.”
De uitbreiding komt op een goed moment, want de handel is goed. “Het ‘groen’ is terug; de succulenten zijn hip en de reden laat zich raden; ze hebben weinig water nodig, ze zijn makkelijk te verzorgen en trendy. We leveren weinig aan de discount en meer aan het hogere segment. IKEA is onze grootste klant, mede door onze manier van telen. Er wordt geen gas gebruikt en CO₂ uitgestoten, er is geen lozing van water en meststoffen, minimaal gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen (ondersteund door de producten en kennis van Koppert Biological Systems) en bovendien worden plastic potten 100% gerecycled. OVATA heeft verschillende MPS (Milieu Project Sierteelt) certificaten in huis met MPS A+ als meest recente en is gestart met MPS Product Proof en Milieu Keur certificeringen. Hierbij ligt de duurzaamheidsprestatie nog hoger dan bij de andere keurmerken en behoort OVATA bij de koplopers.” Vanuit de markt is steeds meer vraag naar duurzaam geproduceerde planten.

Nieuw

De nieuwe kas – die in mei helemaal gereed moet zijn voor productie – wordt voorzien van vlamvertragende materialen, insektengaas, er wordt meer uv licht binnen gehaald met wit glas, er komt diffuus licht en in de kassen zullen zestig soorten succulenten opgekweekt gaan worden. OVATA is hierin niet alleen de kweker met het hoogste segment, maar ook met de grootste sortering en productie. Zeventig procent zijn eigen beschermde rassen.
Maar Hans denkt ook vooruit: “Het telen gaat veranderen. Werken in kassen zal binnen enkele jaren een verouderde manier van telen worden, want er komt een omslag. We gaan toe naar het telen in gesloten ruimtes. Volledig geconditioneerd en gezonder en bovendien gestapeld; dan kunnen we veel meer telen op minder hectares.”

Basis

In 1974 begon Hans Ammerlaan als hobby met het kweken van en zoeken naar succulenten. “Ik was zeven jaar toen ik van een kweker een paar Crassula ovata stekjes kreeg. Dat vormde achteraf gezien de basis voor mijn succulenten passie. Mijn vader had een bloemenkwekerij en bij hem in de kas kon ik mijn hobby verder uitbreiden.” Na het afronden van de middelbare tuinbouwschool maakte Hans van zijn hobby zijn werk in de eenmanszaak ‘Plantenkwekerij Hans Ammerlaan’. De eerste jaren werden er alleen Crassula’s geteeld, maar al snel werd dat uitgebreid met meerdere succulent families zoals Aloë, Agave, Gasteria, Haworthia, Pachyphytum, Kalanchoe en Echeveria. “In 1998 veranderde de naam en werd het bedrijf vernoemd naar het eerste stekje waar het allemaal mee begon OVATA. Inmiddels is OVATA uitgegroeid tot een bedrijf met 25 vaste medewerkers en 100.000 m² kassen.”

Check Also

Prestigieuze Onderzoeksprijs voor Berkelse leerkracht

Berkel en Rodenrijs - Angela Jansen-Zandbergen, werkzaam op basisschool Het Baken, heeft de 10xBeter! Onderzoeksprijs 2019, van Fontys gewonnen. Zij ontving de prijs woensdagavond 20 maart uit handen van bestuursvoorzitter van Optimus, Harrie van de Ven, tijdens Kennisplaza, het jaarlijkse onderwijsevenement van Fontys Pro Educatie.

Geef een reactie