maandag 22 april 2019 | week 17
Home » Lezersschrijven » Trots?

Trots?

Zondag 4 februari 2018 viel mijn oog op een artikel in het AD. De titel: “Rotterdam is dé hofleverancier van kinderrijk ‘tuindorp’ Lansingerland”. Daarin werd onder andere geschreven dat Lansingerland booming is. “De nog prille gemeente onder de rook van Rotterdam blijkt een ware magneet te zijn voor jonge gezinnen, die op zoek zijn naar rust, ruimte en veiligheid. Van wat snurkende polderdorpjes ontpopt de voormalige ‘B-driehoek’ zich de laatste jaren tot een favoriete vestigingsplek”. Daarbij een foto van een wethouder voor het gemeentehuis. Een wethouder die er blijkbaar trots op is dat wij zo’n grote aantrekkingskracht uitoefenen op de Rotterdammers en dan met name de jonge gezinnen.
Zij maken ruimschoots van de mogelijkheid gebruik om in onze gemeente een betaalbare woning te betrekken. Dat wordt bevestigd door de in het artikel opgenomen cijfers. De afgelopen vijf jaar verkasten liefst 5.285 Rotterdammers naar Lansingerland, waarmee de Maasstad hofleverancier is van deze ambitieuze gemeente.
Maar moet je daarop als gemeente of wethouder van Lansingerland trots zijn? Heb je er dan geen flauw benul van dat onze jeugd en onze jonge gezinnen niet aan de bak komen in de eigen gemeente en naar Rotterdam worden gejaagd om daar een duur appartement te betrekken of binnen de eigen gemeente het “geluk” hebben dat je als jong gezinnetje een te duur tweepersoons appartement mag betrekken?
Wees vooral trots als college als er een reden voor is, maar schaam je diep als je met een dergelijk artikel je eigen geweldige ego wilt laten stralen richting Rotterdam.
Ontwikkel een visie en ga aan de slag met meer betaalbare woningen en bedenk een formule zodat die betaalbare woningen betaalbaar blijven en dus beschikbaar blijven voor een volgende jonge generatie. Maak afspraken over de verkoopwinst, zorg er als gemeente voor dat je daarover zeggenschap hebt zodat je dat als gemeente de huidige betaalbare woningen betaalbaar houdt en daarnaast in nieuwe betaalbare woningen kunt investeren.

Peter Hoppen
Lansingerland

Check Also

Oproep: stop de houtkap!

Bent u ook verontrust en verontwaardigd over de almaar aanhoudende bomenkap in onze gemeente? Ik …

Geef een reactie